Életmód

Légy hû a nemedhez!

Egyre több férfias feladatot vállalunk, ám adottságainknál fogva nem mindig tudjuk õket profin megoldani. Ettõl aztán csalódottá válunk, pedig jobban járnánk, ha nõiesen elfogadnánk, hogy vannak dolgok, amelyeket nem is kell olyan jól csinálnunk.

Talán kissé unalmas ismét arról olvasni, milyen is volt az ősférfi és az ősnő élete. Hogy míg az egyik vadászott, addig a másik otthon őrizte a tüzet, bogyókat gyűjtött és gyerekeket nevelt. Miért fontos mégis mindez? Csupán azért, mert az akkor kódolódott tulajdonságokat ma is magunkban hordozzuk, és hiába fordult nagyot a világ, nem tudunk igazán kibújni ősi bőrünkből. A vadászathoz jó tájékozódási képességre, térlátásra, pontosságra, praktikusságra és a helyzet gyors felismerésére, míg a szerteágazó otthoni tevékenységekhez megosztott figyelemre, empátiára, az érzelmek kifejezésére és megfelelő kommunikációra volt szükség. Ezekben volt profi az ősférfi és az ősnő, és ha jól megnézzük, ezekben profi ma is a férfi és a nő. Persze mára már elmosódott a nemi szerepek között húzódó éles határ. Egyre több nő próbál vagy kényszerül helytállni mindkét szerepkörben, és ha nem sikerül férfiasan megoldania az adott feladatot, frusztrálttá és kishitűvé válik. Csalódottan fogadja a vádakat, hogy nem tud parkolni, képtelen tájékozódni, eligazodni egy térképen vagy egy műszaki rajzon, ellenségként kezeli a világ összes technikai kütyüjét, összekeveri a jobb és a bal kezét, nem látja meg az összefüggéseket és nehezére esik logikusan gondolkodni. Hiába vezet biztonságosabban a férfiaknál, hiába tud figyelni egyszerre több dologra, hiába veszi észre az apró részleteket és képes szavakba önteni az érzéseit, elvontabban gondolkodni, vagy jobban látni a sötétben, hiába jobb a szaglása, a tapintása, az ízérzékelése és hiába jobbak a megérzései, bántja, hogy „női agya” nem képes többre.






Valóban más a férfi- és a női agy?

Régóta kutatások tárgya, hogy vajon mennyiben különbözik a férfi- és a női agy? Az eredmények azt mutatják, hogy az eltérés igen nagy, és már a méhen belüli fejlődésben megjelenik. A hatodik-hetedik héten elkezdődik a magzat agyának férfiassá vagy nőiessé válása, amiben az androgén hormonok játsszák a legfontosabb szerepet.
A férfiak agya 12-15%-kal nagyobb, mint a nőké, ami azonban nem azt jelenti, hogy a férfiak okosabbak. A női agyban ugyanis bizonyos területeken sokkal sűrűbben helyezkednek el az idegsejtek, és a férfiakkal ellentétben ők képesek mindkét agyféltekét egyszerre és egyformán használni. A férfiak agya specializáltabb, náluk erőteljesebb a két agyfélteke közti munkamegosztás, azonban az azokat összekötő rostköteg, az úgynevezett kérgestest fejletlenebb, míg a nőknél vastagabb és dudorosabb, ami azt jelenti, hogy az ő esetükben sokkal nagyobb mennyiségű információ cserélődhet ki. Ennek köszönhető, hogy a nők egyszerre több dologra tudnak figyelni, és míg a férfiak elvesztik a fonalat, ha például tévénézés közben telefonhívással vagy „felesleges csacsogással” megzavarják őket, a nők képesek telefonálás közben tévézni, miközben annak is tudatában vannak, hogy mi történik körülöttük a lakásban. Ez a férfiak csőlátásával ellentétes képességünk segít abban, hogy biztonságosabban vezessünk, de sajnos abban is, hogy gyakran összekeverjük a jobb és a bal irányt.
A férfiak és a nők az agy más-más területeit használják, ezért a két nem az élet különböző területein teljesít jól, és más az érdeklődési köre. Míg a férfiagy alapvetően racionális, logikus és ható, addig a női agy képi, egészben látó és befogadó.

A kényes területek nőknél…

• Térlátás, tájékozódás, parkolás:




A férfiak jó tájékozódási képessége már az ősidőkben kialakult. Míg az erősebbik nem jobban boldogul a térképpel, átlátja a bonyolult ábrákat és a kétdimenziós vázlatokat könnyedén el tudja képzelni térben, addig a nők térlátása sokkal gyengébb. Ezért ők gyakran csak akkor tudnak eligazodni egy térképen, ha a megfelelő irányba beforgatják. Ugyancsak ezért jelent nehézséget nekik a tolatva parkolás. Ilyenkor ugyanis azon túl, hogy érzékelni kell, milyen hosszú vagy széles az autó, pillanatok alatt azt is fel kell mérni, hogy hátramenetben merre mozdul az eleje és merre a hátulja. Gyengébb térlátásuk miatt kevésbé jók az olyan térérzékelést igénylő szakmákban, mint az építészet vagy a repülésirányítás.
• Logika: Feladatmegoldás közben a férfiak a logikus bal agyféltekéjüket használják, míg a nők mindkettőt. Ezért erősebbek a férfiak a racionalitásban és a logikus összefüggések felismerésében, míg a nőkre a megérzésen alapuló, intuitív gondolkodás jellemző. A nők ilyenkor jobban hozzáférnek a jobb agyféltekében tárolt tartalmakhoz, például a metakommunikatív jelekhez, a múltbeli események érzelmi, képi és hangulati élményeihez.
• Műszaki érzék: Agyunk különbözőségéből fakad, hogy nehezebben boldogulunk a számítógéppel vagy egy elromlott lámpával, mint a férfiak. Ez nem azért van, mert ostobák vagyunk, egyszerűen így működünk.
• A blokkoló stressz: Míg a stresszhelyzet a férfiak többségéből a legjobbat hozza ki, és a keletkező adrenalin felturbózza őket, addig a nők nem a kihívást látják ezekben a helyzetekben – inkább leblokkolnak és rosszabbul teljesítenek. Ezért kerülik a nők a veszélyes élethelyzeteket és sportokat is.




• Konfliktuskezelés: Mivel a férfiak már az ősidőkben hozzászoktak a küzdelemhez, nekik nem okoz gondot a konfliktus. A vitákat az élet természetes velejárójának tartják, és hajlamosak kezdeményezni is azokat. Ellenben a nők úgy érzik, kapcsolataikra veszélyt jelent a konfliktus, ezért minden erejükkel megpróbálják elkerülni.
• A közösség fontosabb: Amíg a férfiakat elsősorban a státusz kérdése foglalkoztatja, és már gyerekkorukban is társaik tiszteletének kivívásán fáradoznak, addig a nők mindenekelőtt a kapcsolatot keresik, és már kislány korukban is azt érzik fontosnak, hogy kedveljék őket a társaik. Míg a férfi elbeszéléseiben magát fényezi, a nő másokról mesél, kifejezve ezzel a közösség utáni vágyait. Ennek a tulajdonságnak köszönhető, hogy a férfiak általában könnyebben küzdik fel magukat magasabb pozíciókba.

…és a férfiaknál

• Az érzelmek kifejezése és az empátia:




A férfiak érzelemközpontja a jobb, beszédközpontja a bal agyféltekében található, a kettő között pedig gyenge az összeköttetés, ezért az erősebbik nem az érzelmek kifejezésében gyengébb. A nőknél azonban az érzelmi reakciók központjai mindkét agyféltekében megtalálhatók, és a két félteke közti kapcsolat erősebb, ezért könnyebben beszélnek a kapcsolataikról, érzelmeikről, mint a férfiak, és gyakran megfigyelhető az érzelmi és értelmi motivációk összefonódása.
• Kommunikáció: Mivel a nőknél a beszédközpont mindkét agyféltekében megtalálható, és ezeket jobban koordinálják, verbális készségük fejlettebb, érzékenyek a testbeszédre, és olyan jeleket is megértenek, amelyeket a férfiak sokszor képtelenek értelmezni. A férfiak beszédközpontja viszont a bal agyféltekében lokalizálódik, ezért szűkszavúbbak, mint a nők. Ez régen is így volt: vadászat után leültek a tűz mellé, és hallgattak, vagy legfeljebb röviden, kizárólag a tényekre szorítkozva mondták el a lényeget.
• A részletek megfigyelése, megjegyzése: A férfiagy csak a lényeget tárolja, és azt is leegyszerűsítve. Ha pedig rákérdezünk a részletekre, amelyek számunkra azért fontosak, mert már ezekből is következtetéseket vonunk le, akkor vagy nem tudnak rá válaszolni, vagy nem értik, miért kell egyáltalán szót ejteni olyan lényegtelen dolgokról, mint hogy ki milyen ruhában volt. Nem veszik észre az olyan apróságokat sem, hogy új a frizuránk vagy a ruhánk, amit mi általában zokon veszünk. Lényeglátó gondolkodásuk előnye azonban, hogy mivel nem vesznek el a részletekben, gyorsabban tudnak döntéseket hozni.




• Csőlátás: A nők látómezeje szélesebb, így őket kevesebb oldalról érkező ütközéses baleset éri, és mivel még figyelmük megosztására is képesek, sokkal biztonságosabban vezetnek, mint a férfiak, akiknek csőlátásuk van, és egyszerre csak egy dologra tudnak figyelni. Ugyanakkor a férfiaknak jobb a mélységélesség- és perspektívaérzékelésük, és jobban látnak erős fényben.
• Megoldáscentrikusság: Míg a nők hangosan gondolkodnak, a férfiak magukban töprengenek. A nők akkor is felsorolják a lehetőségeket, amikor már rég tudják, mit akarnak tenni, a férfiak azonban gondolatmenetük megoldását közlik csak, a bizonytalanságát ritkán.
• Szexcentrikusság:
A férfiakban erősebb a szexuális vágy, mint a nőkben. Míg a nők az érzelmeik, a férfiak az érzékeik szerint döntenek. A férfiakat az elején a nők kisugárzása vonzza, és a személyiségét csak később akarják megismerni.
A nőkből viszont a legtöbb esetben az érzelmek hozzák ki a vágyat. A férfiak sokkal nagyobb százaléka képes a szexet és a szerelmet különválasztani.

Nem szabad általánosítani!

Bár tény, hogy különbözőképpen működünk, óvatosan kell bánni a kategorizálásokkal. Mint ahogy nincs két egyforma ember, agyunk működése is különböző lehet attól függően, hogy mennyi férfi- és mennyi női hormont termel a szervezetünk. Vannak például férfiak, akik sokat beszélnek, és nők, akik kiváló mérnökök.

Hogyan kezeljük a különbségeket?

Ha tudjuk, hogyan működik egy férfi és egy nő, könnyebb megérteni és elfogadni magunkat és a másikat. Ez pedig ahhoz nagyon fontos, hogy önbizalmunk a helyén legyen, és a legjobbat hozhassuk ki magunkból és a társunkból.
• Ne támassz magaddal szemben „férfias” elvárásokat, ezeket bízd az erősebbik nemre. Örülj azoknak a képességeidnek, amelyek nővé tesznek, és erősítsd őket magadban. Ne akarj mindenáron a család pénzügyi elemzője vagy szerelője lenni, hagyd ezt inkább a párodra.




• Ahelyett, hogy ostorozod magad, amiért nem tudsz eligazodni egy számítógépes programon vagy amiért nem sikerül megszerelned a lámpát, fogadd el, hogy ez így természetes, és kérj segítséget. Ha egyedül élsz, akkor is biztosan akad egy jó barát, aki ügyesen forgatja a csavarhúzót, és szívesen segít.
• Az autóvezetés örök konfliktusforrás férfi és nő között. Ha elfogadjátok egymás különbözőségét és korlátait, elkerülhetők a kapcsolatotokat megrontó viták. Ha az a kritika ér, hogy nem tudsz parkolni, nyugodtan add át a volánt a párodnak. Ha pedig ő vezet, tudd, hogy hiába próbálod navigálni, segítő szándékodat képességei kétségbe vonásának és szabadsága korlátozásának éli meg.
• Jó tudnod, hogy míg a kérdés nálad a kapcsolatteremtés eszköze, addig a férfi szemében határozatlanságod bizonyítéka. Tudd azt is, hogy ha választ akarsz kapni egy fontos kérdésre, akkor azt ne akkor tedd fel, amikor a párod olvas vagy tévét néz.
• Ha a párod elfelejt sütőpapírt venni, pedig többször is megkérted, nem azért van, mert már nem szeret. Ahelyett, hogy magadra vennéd, inkább készíts neki bevásárlólistát.
• Manapság veszélyes a nők „elférfiasodása”. Gyakori a szerepcsere, sok nő kerül például férfias hozzáállást és erőt követelő vezető beosztásba. Ilyenkor figyelj arra, hogy maradj nőies, és érdemes szabadidődben is a női oldaladat erősítened. Válassz olyan hobbit, ami finomítja a lelked – lehet ez tánc, ahol gyönyörködtethetsz, jóga, ahol lelassulhatsz, vagy valamilyen művészi tevékenység, ahol maradandó értéket alkothatsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top