Életmód

Segítség, libidógyilkosok!

Hova lett a régi tûz? Közömbös a szex? Vagy ami még rosszabb: teher? Könnyen lehet, hogy „libidógyilkosság” áldozata vagy. A nõk nemi vágyát ugyanis számos külsõ és belsõ tényezõ gátolhatja, amelyeket jobb mielõbb felismerni és leküzdeni.










Ha kérdésed van a témában, fordulj szakértőnkhöz!
Sz. Mikus Edit – szexológus 
A libidó nemi vágyat, késztetést jelent. Kielégülést kereső szexuális energia, ami részben alkati adottság. Bizonyos fokig ugyanis genetikailag meghatározott, hogy kinek milyen a vérmérséklete, mekkora a szexuális igénye és teljesítménye. Az öröklött tulajdonságokon túl azonban sok múlik azon is, hogy milyen körülmények között élünk, milyen a testi és lelkiállapotunk, hogyan látjuk magunkat, vagy éppen milyen élményeket hoztunk korábbi párkapcsolatainkból. A nemi vágy rendkívül érzékenyen és szinte észrevétlenül reagál minden fizikai, pszichés és érzelmi változásra. Előfordul, hogy egyik napról a másikra „csak úgy” kialszik bennünk a tűz, és nem értjük, miért nem akarunk ágyba bújni a párunkkal. Egy amerikai felmérés szerint a nők majdnem fele szenved attól, hogy szexuális aktivitása csökken, és a párjával való együttlét öröm helyett nyűg. Ok nélkül azonban nem szűnik meg a szexuális késztetés. Meg kell vizsgálni, hogy milyen „libidógyilkos” áll a háttérben, ami sokszor azért nem egyszerű, mert a vágycsökkentő tényezők gyakran együttesen vannak jelen életünkben.






 • A leggyakoribb vágyölők •



1. Negatív önkép





Torzult öntudatunk, testünk és megjelenésünk helytelen értelmezése, valamint az önmagunkkal kapcsolatos egyéb komplexusok hatására csúnyának, értéktelennek, szánalmasnak érezhetjük magunkat. Szégyelljük a narancsbőrt vagy a redőket a hasunkon, nem tartjuk magunkat vonzónak és kívánatosnak, az ebből adódó gátlások pedig nagyban csökkentik szexuális késztetésünket.
Ha testi hiányosságainkon nem tudunk változtatni – például testmozgással, ami mellesleg növeli az energiaszintünket és boldogsághormont szabadít fel az agyban –, tanuljuk meg elfogadni őket. Ezenkívül egy kis mentális munkával felidézhetjük azokat a pillanatokat, amikor elégedettebbek voltuk magunkkal. Próbáljunk meg visszaemlékezni azokra az érzésekre, tettekre, viselkedésekre, amelyeket akkor éltünk át, amikor jól éltük meg a nőiességünket, és szépnek láttuk magunkat. Csináljuk újra azokat a dolgokat, amiket akkor, amikor csábítóak voltunk. Mindezek segítenek újra kihoznunk magunkból az elégedett, vonzó nőt. Ha ezek hatására sem sikerül változtatnunk negatív önképünkön, forduljunk szakemberhez.

2. Múltból hozott lelki traumák

A libidó hiányához vezető szexuális gátlások eredhetnek gyerekkori traumából vagy az előző párkapcsolatok rossz élményeiből is – a sértettségből és a megalázottságból.
Ezek feloldása önismereti munkával lehetséges, amihez gyakran szakember – kineziológus, pszichológus – segítsége szükséges.









Ha további kérdésed van a témával kapcsolatban, kérdezd szakértőnket! 
Dr. C. Molnár Emma – pszichoterapeuta
3. Stressz

A munkahelyi, családi gondok, a megoldatlan problémák okozta stressz csökkenti a nemi vágyat. A gondok fogságában nem tudunk kikapcsolni, és kimerültté válunk, így a szex az utolsó dolog, amire vágyunk. Stressz hatására megemelkedik vérünkben a kortizolhormon szintje, ami csökkenti a szexuális aktivitásért felelős tesztoszteron- és ösztrogénhormon termelődését. Pedig egy jó szeretkezés lenne az egyik legjobb stresszoldó, ugyanis boldogsághormont és egyéb olyan vegyületeket szabadít fel, amelyek csökkentik a vérben a stresszhormon szintjét. Persze amíg erre nem érzünk késztetést, más módszerekkel is oldhatjuk a libidógyilkos stresszt.
A jóga, a meditáció, a relaxáció és az autogén tréning segít lenyugtatni a felborzolt idegeket. A masszázs és a testmozgás pedig fokozza testünk, többek között nemi szerveink vérellátását, és mentálisan is megerősít. Ezenkívül nagyon fontos, hogy megtanuljuk félretenni a munkahelyi gondokat, ha hazaértünk. Beszélgessünk párunkkal egy kellemes vacsora és egy pohár bor mellett, masszírozzuk meg egymást, ami azonkívül, hogy lazít, fokozhatja a nemi vágyat is.







4. Munkamánia

Szexuális energiánkat nemcsak uralni és irányítani tudjuk, de a felismerhetetlenségig átalakítani is. Nem is gondolnánk, hogy egy megszállottan végzett munka vagy művészi teljesítmény az ősi és szent szexuális erőből táplálkozik.
Amint képesek vagyunk csökkenteni a munkára fordított energiát, a felszabaduló mennyiséggel újjáéleszthetjük a libidót.

5. Párkapcsolati problémák

Az egymás iránti elfojtott indulatok, a düh és a harag a legkomolyabb libidógyilkosok – megkeserítik a párkapcsolatot és megölik a szenvedélyt. Ezért nagyon fontos, hogy ne hagyjuk elfajulni a dolgokat addig, amíg a ki nem mondott érzések és a nemi vágy hiánya miatti kielégületlenség okozta feszültség váláshoz vezet.
Meg kell tanulnunk nyitottnak és türelmesnek lenni egymással, valamint időt szánni a problémák és bennünk forrongó érzelmek megbeszélésére az asztalnál és az ágyban egyaránt. Ha mindez nem segít, akkor érdemes mielőbb felkeresni egy párkapcsolati vagy házassági tanácsadót.

6. Megszokás az ágyban

Ha mindig ugyanakkor és ugyanúgy történik a szex, könnyen monotonná és unalmassá válhat. A változatosság és a meglepetés varázsának hiánya, a rutinszerűség pedig csökkenti a szenvedélyt, és előbb-utóbb kioltja a vágyat. Persze nem könnyű mindig újat mutatni egymásnak, különösen sok év együttélés után, néhány apró változtatással mégis kitörhetünk az unalom csapdájából.
Próbáljunk ki néhány új pózt, legyünk spontánok, változtassunk az együttlétek időpontján és helyszínén, randevúzzunk, mint régen, és máris izgalmasabbá tettük a kapcsolatot.







7. Menstruáció

A női libidó érzékenyen reagál a ciklus változásaira. A peteérés időszakában, amikor a női szervezet a legalkalmasabb a megtermékenyítésre, jelentősen nő a nemi vágy. Majd a menstruációt megelőző napokban jelentkező kellemetlen tünetek, mint a mellfeszülés, az ingerültség, majd a görcsös fájdalom jelentősen csökkentik a libidót, ami a premenstruációs tünetek megszűnésével a nehéz napokban ismét fokozódik.
A menses előtti kellemetlen tünetek természetes készítményekkel csökkenthetők, súlyos esetben azonban érdemes orvoshoz fordulni.

8. Alacsony energiaszint

Az ülőmunka, a mozgás és a sport hiánya, a rossz levegő, valamint az egészségtelen táplálkozás általános energiahiányhoz, fáradtsághoz vezetnek, ami negatívan hat a libidóra. Ilyen állapotban ugyanis nehezen érzünk késztetést a szexre.
Sportoljunk, vagy legalább sétáljunk rendszeresen friss levegőn, táplálkozzunk változatosan, fogyasszunk magas tápértékű, könnyű ételeket, és kerüljük a dohányzást, a kávét, az alkoholt és a szervezetet megterhelő egyéb méreganyagokat, így ismét erőre kapunk, és kedvünk lesz a szexhez is.

9. Betegségek és gyógyszerek





• Depresszió: A depresszióra jellemző rossz hangulat, kedvetlenség, szomorúság és pesszimizmus szinte törvényszerű velejárója a szexuális érdeklődés csökkenése. A beteg ráadásul gyakran nem eszik és nem is alszik, ami energiahiányhoz vezet, így végképp nincs ereje a szexhez.
Mivel a depresszió megfelelő kezeléssel tünetmentessé tehető, mindenképp forduljunk pszichiáterhez. A kezelés során azonban gyakran hiába javulna a kedélyállapot, az antidepresszánsok a szerotoninhormon termelésének fokozásával a nemi vágy csökkenését okozhatják, amiről az orvost mindenképp tájékoztatni kell.
• Magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség, elhízás, a pajzsmirigy működési zavarai, autoimmun betegségek: A betegségek idegrendszerre, hormonháztartásra, illetve vérnyomásra gyakorolt hatásuk miatt csökkenthetik a libidót, a kezelésük során alkalmazott gyógyszerek pedig akár teljesen ki is olthatják a szexuális kedvet.
Erről feltétlenül tájékoztassuk a kezelőorvost, aki olyan készítményre cseréli az adott gyógyszert, amelynek nincs „gyönyörölő” mellékhatása.





 
• Nyugtatók: Mivel a testet és az elmét nyugalomra késztetik, a szexuális érdeklődés szinte teljesen megszűnik.
• Fogamzásgátlók: Az antibébi-tabletták garantálják ugyan a teherbe esés félelmétől mentes felszabadult szexet, de kiiktatják természetes libidóhullámzásainkat és csökkentik a szexuális aktivitást. Olyan vegyületek termelésére ösztönzik a szervezetet, amelyek megkötik a hüvely megfelelő vérellátásáért és érzékenységéért is felelős tesztoszteronhormont. Ez szexuális panaszokhoz vezethet, ami tovább csökkenti a nemi vágyat. Ráadásul a kellemetlen mellékhatás a tabletták szedésének abbahagyása után is fennáll még egy ideig.
Ha a gyógyszer szedésével párhuzamosan szexuális aktivitásod romlását tapasztalod, fordulj nőgyógyászodhoz. Egy más összetételű gyógyszerrel vagy egy ugyancsak megbízható hormonmentes módszerrel felélesztheted a régi tüzet.

10. Várandósság, szülés, szoptatás





A várandósság alatt a medenceizmokra és -idegekre nehezedő súly miatt romlik a kismedencei szervek érzékenysége. Majd szülés után a szoptatás hatására kevesebb ösztrogénhormon termelődik, melynek következtében a hüvely rugalmatlanabbá és szárazabbá válik, így a szex fájdalmasabb, ez pedig nem kedvez a libidónak. Ugyancsak a szoptatás „mellékhatása”, hogy nő a prolaktinhormon termelődése, ami szintén vágycsökkentő hatású. Ezenkívül szülés után sok nő esik depresszióba, ráadásul fáradt és kialvatlan, ami a szexet végképp az utolsó helyre száműzi.
Ilyenkor nagyon fontos, hogy beszéljük társunkkal a testünkben és lelkünkben zajló változásokról. Legyünk egymással türelmesek, gyengédek, és adjunk időt arra, hogy alkalmazkodni tudjunk az új helyzethez. Ám ha a csökkent libidó nem csak átmeneti, érdemes szakemberhez fordulnunk, mert lehet, hogy más ok áll a szexuális kedvetlenség hátterében.

11. Változó kor

A menopauza idején csökken a nemi szervek érzékenységéért és a szexuális kedvért felelős ösztrogén- és tesztoszteronhormon termelődése. Csökken továbbá a szexuális energiát is egyensúlyban tartó növekedési hormon szintje, ráadásul a változások miatt nehezebb az alvás, ami kimerültséghez vezet, így a szex az utolsó helyre kerül a napi teendők listáján.
Érdemes orvoshoz fordulni, hogy kiderüljön, valóban a klimax áll-e a csökkent libidó hátterében, nem pedig valamilyen komolyabb betegség, mint például magas vérnyomás vagy cukorbetegség. Ha igen, számos lehetőség van a menopauza kellemetlen tüneteinek enyhítésére és ezáltal a szexuális vágy fokozására.





Természetes libidófokozók

• A tánc, különösen a hastánc helyreállítja a szexuális energiát és növeli a libidót.
• A csokoládéban kis mennyiségben fenil-etil-amin-vegyület található, amit az agy leginkább akkor termel, ha szerelmesek vagyunk.
• Vágyfokozó gyógynövény a gyömbér, a csili, a ginszeng, a ginkgo, a bazsalikom, a zeller, a fahéj, a sáfrány, a zsálya és a szerecsendió.
• A tenger gyümölcsei szintén kiváló afrodiziákumok. Casanova állítólag 40 osztrigát fogyasztott naponta.
• Ilang-ilang illóolajat párologtatva a hálószobában, a hatás nem marad el.
 


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top