Életmód

Fuss versenyt az allergiával… és előzd meg!

Ma a magyar lakosság közel 30%-a allergiás, és további 10-20% már érzékeny valamilyen allergénre, de még tünetmentes. Az előrejelzések szerint 10-20 éven belül náluk is kialakul a betegség, hacsak nem tesznek komoly lépéseket a megelőzés érdekében.

Kétségtelen, hogy az allergia mára népbetegséggé vált, és rohamosan terjed, ami talán azt sugallja, hogy nincs mit tenni, az ember előbb-utóbb áldozatául esik. Bár az allergiára való hajlam örökölhető, ráadásul egyre szennyezettebb, mesterségesebb és lélekölőbb a világ, mégsem kell hogy kialakuljon a betegség. Sok függ ugyanis attól, hogy mennyire vigyázunk az immunrendszerünkre, és hogy megteszünk-e mindent azért, hogy testi, lelki és szellemi oldalról egyaránt erősítsük.

 

 

Megdöbbentő számok

Míg a 19. században elvétve fordult elő az allergia, és a 20. században is csupán a világ lakosságának 1%-át érintette, ma már 35%-a szenved a betegség kellemetlen tüneteitől. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzései szerint ez az arány 2050-re elérheti az 50%-ot is.

Titokzatos betegség

Az allergia az immunrendszer „fóbiája”. Túlzott és káros reakciója olyan hatásokkal szemben, amelyek valójában ártalmatlanok. Az allergiás reakciót kiváltó tényezők, az ún. allergének lehetnek fizikai hatások, például napfény, páratartalom, kémiai anyagok, mint egyes fémek, kozmetikumok, tisztítószerek, gyógyszerek, ételadalékok, valamint fehérje jellegű biológiai anyagok, mint a pollenek, atkák, penészgombák, állati szőrzet, tollazat, továbbá bizonyos élelmiszer-alkotórészek. Az allergén a belélegzett levegővel vagy szájon, bőrön keresztül kerül a szervezetünkbe, és hatására olyan specifikus ellenanyagok termelődnek, amelyek a szervezetet az allergénnel szemben érzékennyé teszik. Genetikai hajlam esetén, ha a szervezet az allergénnel többször találkozik, akkor arra fokozatosan válik érzékennyé. Általában nem mondható meg, hogy mikor jelennek meg az első tünetek. Van, akinél a második találkozásnál, míg másoknál több találkozás után. Allergiás tünet a szervezet bármely részén keletkezhet, és általában gyengébb panaszokkal, például csalánkiütéssel, kivörösödéssel kezdődik. A következő fázis az ekcéma, ennél komolyabb a szénanátha, végül pedig asztmáig, anafilaxiás sokkig is fajulhat a betegség. Ha valakinél egyszer megjelenik valamely allergénnel szemben az allergia, akkor valószínű, hogy rövidesen másra is allergiás lesz. Ebben a fázisban pedig már nagyon nehéz visszaszorítani a betegséget.

Azonban nem a betegség örökölhető, csak a hajlam. Akinek az édesanyja allergiás, 40%-ban örökli a hajlamot, allergiás édesapa esetén pedig 30%-os a kockázat. Ha mindkét szülő allergiás, akkor a gyermeknek 70-80% esélye lehet a betegség kialakulására. Ezt azért fontos tudni, mert ekkor még fontosabb a mielőbbi intenzív megelőzés.

 

Időben előzd meg!

Amíg jól vagyunk, általában eszünkbe sem jut, hogy ez az állapot egyszer egyik pillanatról a másikra megváltozhat. Nem teszünk semmit, csak akkor kezdünk „tüzet oltani”, amikor már megjelent a betegség. Az allergia esetében azonban nem éri meg eddig várni. A megelőzés akkor hatásos, ha minél korábban, a tünetek megjelenése előtt kezdjük el, amikor a szervezet még nem gyengült le jelentősen.

Az egészségvédelmi szakemberek körében egyre erősödik az a nézet, hogy az allergia tudatos életvitellel, immunerősítő terápiákkal, jól megválasztott étrenddel megelőzhető, sőt kezelhető is.

Kerüld az allergéneket!

Sajnos nem iktathatunk ki minden káros anyagot az életünkből, de törekedhetünk arra, hogy csökkentsük őket, és természetesebbé tegyük környezetünket, életünket.

• Megtehetjük, hogy hálószobánkból kizárjuk az elektromos berendezéseket és a mobiltelefont.

• Gyakran szellőztessünk és porszívózzunk, kevesebb „porfogót” tartsunk a lakásban, tollpárnánkat cseréljük szivacspárnára, ágyneműnket napoztassuk, és hetente mossuk legalább 60 °C-on. A poratkák által kedvelt szőnyegpadlót, falvédőt, díszpárnákat iktassuk ki, és ha tehetjük, kárpitozott bútor helyett vegyünk bőr- vagy műbőr borítású bútort, illetve könnyű, műszálas anyagból készült függönyt. Ügyeljünk arra, hogy a hálószoba száraz legyen, portörléshez használjunk nedves ruhát, és ne engedjünk be állatot a lakásba.

• Környezetünkben tartsunk rendet, kertünkben gyomtalanítsunk.

• Kerüljük a túl sok vegyi anyagot tartalmazó tisztítószereket, cseréljük ezeket természetes alapúra. Ugyanerre törekedjünk a kozmetikumaink esetében is.

• Kerüljük a dohányzást, és gyógyszerek helyett részesítsük előnyben a természetes gyógymódokat, a homeopátiás készítményeket, az aromaterápiát, illetve a méhészeti termékeket. Különösen veszélyesek az antibiotikumok, mert elpusztítják az immunitásban szerepet játszó hasznos bélbaktériumokat.

Méregteleníts rendszeresen!

• Immunrendszerünk megerősítésének alapfeltétele, hogy szervezetünkből kiürüljenek a felhalmozódott méreganyagok. Mivel immunrendszerünk mintegy 70%-a a bélrendszerrel van közvetlen kapcsolatban, nem véletlen, hogy a bélben felszaporodott méreganyagok a vérkeringésbe kerülve gyengítik a szervezet ellenálló képességét. Azon túl, hogy tavasszal és ősszel érdemes egy komoly méregtelenítő kúrát alkalmazni, minden héten egyszer iktassunk be egy-egy léböjtnapot, amikor friss gyümölcs- és zöldségleveket, illetve gyógyteát iszunk. Kiváló méregtelenítő a csalántea, amelyet kúraszerűen érdemes fogyasztani.

• A bőrön keresztüli méregtelenítést rendszeres szaunázással, bőrradírozással, masszázzsal érhetjük el.

Szabadulj meg a lelki mérgektől is!

• Akit sok stresszhatás ér, és azt nem képes megfelelően feldolgozni, annak könnyebben károsodik az immunrendszere, és hajlamosabbá válik az allergiára. Ennek oka, hogy a hosszan tartó stressz hatására a szervezet gyorsabban használja fel az immunrendszer megfelelő működéséhez szükséges vitaminokat, nyomelemeket és szénhidrátokat. Hiányuk következtében pedig csökken az immunrendszer hatékonysága, így kevésbé lesz ellenálló az allergénekkel szemben.

• Hasonlóan gyengíti ellenálló képességünket a harag, a gyűlölet, a düh, a szorongás, a bánat, a félelem vagy az aggodalom is.

• Nem egészséges sem a múlton, sem a jövőn töprengeni, meg kell próbálni mindkettőt elengedni, és a jelenben élni.

• A stresszoldásban és a negatív érzelmek elengedésében sokat segít az autogén tréning, a jóga, a relaxáció, a meditáció és az önhipnózis.

• A testi betegségek lelki okait kutató szakemberek szerint az allergia mögött erős agresszivitás, görcsös védekezési szándék, valamint az élettől való félelem húzódik. Például az, aki szénanáthás, öntudatlanul a szexualitást vagy annak valamely aspektusát utasítja el, ugyanis a virágpor a megtermékenyülést és a szaporodást szimbolizálja. Az állatszőr-allergia az ösztönök alantas, állatias felfogására, megvetésére utal, annak ellenére, hogy az illetőben erős vágy él irántuk. A házipor-allergiások az élet bizonyos területét tisztátalannak tartják, ezért elutasítják. Az allergén tehát mindig elárulja, hogy az élet mely területétől félünk.

A megelőzés ebben az esetben a lélek rejtett félelmeinek, elakadásainak feltárása lehet pszichoterápiás, mentálhigiénés és egyéb önismereti módszerek által.

Erősítsd az immunrendszered!


1. Egészségvédő táplálkozással

Mivel az immunitás nagy része a vékony- és vastagbélrendszerhez kapcsolódik, a megfelelő étrend kialakítása döntő fontosságú az allergia megelőzése szempontjából. Sok, már megbetegedett embernél is segített az egészségvédő étrend, hatására számos pollenérzékeny és allergiás asztmában szenvedő ember vált tünetmentessé.

• A legfontosabb, hogy iktassuk ki, vagy ha teljesen nem is tudjuk, jelentősen csökkentsük a hús fogyasztását.

• Együnk minél több „élő” ennivalót – friss zöldséget, gyümölcsöt, olajos magvakat, gabonafélét és müzlit.

• A cukrot helyettesítsük mézzel, a fehér kenyeret teljes kiőrlésű lisztből készülttel, az ecetet almaecettel vagy citrommal, az erős fűszereket, mint a curry, a bors vagy a paprika, enyhén illatos gyógynövényekkel, például bazsalikommal, kakukkfűvel, kaporral, mentával, zsályával vagy fokhagymával.

• Fogyasszunk mindennap valamilyen probiotikumot is tartalmazó tejterméket, és hetente kétszer együnk halat.

 

• Kerüljük azokat az ételeket, amelyek adalék anyagokat és színezékeket, tartósítószert, tehát sok „E”-t tartalmaznak.

• Kerüljük a transzzsírt tartalmazó ételeket. A transzzsírok növényi olajokból részleges hidrogénezéssel készülnek, hogy szobahőmérsékleten kenhetően szilárddá váljanak. Margarinokban, chipsekben, majonézben, finom kenyérben, csokoládéban és a gyorséttermek hasábburgonyájában fordulnak elő.

• A vitaminok közül az A-, a C- és az E-vitaminnak, a nyomelemek közül pedig a magnéziumnak és a szelénnek van nagy szerepe az allergia megelőzése szempontjából. Védőhatásuk erősebb, ha természetes forrásukból – és nem tablettaként – jutunk hozzájuk.

• Óvakodjunk az elhízástól, a túlsúlyos embereknél ugyanis jelentősen csökken az immunrendszer védekezőképessége.

• A csapvíz, a bolti gyümölcslevek és a cukrozott szénsavas üdítők helyett igyunk forrás- vagy ásványvizet, gyógyvizet, gyógyteát, és kerüljük az alkohol túlzott fogyasztását.

2. Természetes táplálékkiegészítőkkel

• A jó minőségű virágpor kiváló immunerősítő, amelyet kúraszerűen érdemes fogyasztani, 2-3 héten át napi 2 teáskanálnyi mennyiségben. A kúra megkezdése előtt azonban végezzünk allergiatesztet: vegyünk be 1-2 szemcsényi virágport, és ha másnapig semmilyen túlérzékenységi reakció nem jelentkezett, akkor megkezdhetjük a szedését.

• Ugyancsak sok természetes immunerősítő anyag található a mézben is. Fontos, hogy a mézet lehetőleg megbízható termelőtől vegyük, és ne szupermarketben, mert az iparilag hőkezelt méz nem tartalmaz enzimeket, csupán ízesítésre alkalmas.

• A propolisz fogyasztása erősíti a szervezetet, de használata előtt szintén allergiatesztet kell végezni. Propolisztinktúrás vattát helyezzünk a könyökhajlatunkra. Ha egy-két órán belül nem jelentkezik viszketés, kiütés vagy rosszullét, akkor 21 napon át napi kétszer 20 cseppet fogyasszunk étkezés előtt egy órával egy pohár citromos vízhez adva.

• Jótékony hatású étrend-kiegészítő az Aloe vera és a noni juice is.

3. Gyógynövényekkel

• Az antiallergiás gyógynövények közül legfontosabb a csalán, a kamilla és a cickafark. Hatékony az orbáncfű, a mezei zsurló, a tölgyfakéreg és a diólevél is, amelyeket kúraszerűen érdemes fogyasztani.

• Kiváló immunerősítő ezen túl a ginszeng és az echinacea is.

4. Testmozgással, alvással

• A rendszeres testmozgás nagyon fontos a szervezet általános ellenálló képességének növelése érdekében. A mozgás hatására fokozódik a vér- és nyirokkeringés, így javul a szervezet tápanyag- és oxigénellátottsága, valamint a salakanyagok kiürülése. Erősödik a tüdő, és javul a nyálkahártyák helyi immunitása is, ami a légutak és légzőszervek védelme szempontjából fontos.

• A szervezet megfelelő regenerálódása érdekében elegendő és pihentető alvásra van szükségünk. Ez akkor valósul meg, ha legkésőbb este tíz órakor lefekszünk, és 7-8 órát alszunk.

 

5. Reflexológiával, masszázzsal, akupresszúrával

Mindhárom természetgyógyászati módszer a szervezet öngyógyító folyamatait indítja be azzal, hogy helyreállítja a szervezet felborult energia-egyensúlyát és megemeli a test energiaszintjét. Mindezzel hozzájárul a szervezet ellenálló képességének erőteljes fokozásához.

6. Aromaterápiával, mágnesterápiával

• Ellenálló képességünk növelésére alkalmas illóolaj a citromfű, a kamilla, a levendula, a bazsalikom, a menta és a fahéj.

• A szervezet elektromágneses egyensúlyát felborítja a nagyfokú elektroszmog, amely körülvesz minket, valamint az, hogy betonrengetegben élünk, gumitalpú cipőt viselünk, és így a Föld természetes mágneses energiájából nem részesülhetünk. Ezt a hiányt tudjuk mágnesterápiával pótolni. Praktikusak a mágneses ékszerek, amelyek azon túl, hogy egészségesek, esztétikusak is.

Tudtad?

• Az asztmás gyerekeknél 90%-ban valamilyen kimutatható allergia áll a háttérben.

• Ha valaki a nyári hónapokban született, amikor fokozottabb az agresszív pollenek termelődése, magasabb a légúti allergiák kialakulásának kockázata, mint az év további részében születetteknél.

• Sokan, akik nagyobb gyermekként vagy felnőttként lettek allergiásak, az első tünetek megjelenése előtt stresszes időszakot éltek át.

• Magyar találmány az Allergofilter, egy szűrőrendszerrel ellátott, orrba helyezhető, mellékhatásmentes szűrőszivacs, amely megtisztítja az orrba jutó levegőt az allergizáló és szennyező anyagoktól, megakadályozva ezzel az allergiás tünetek kialakulását.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top