Életmód

Nem fáj, ha nem beszélsz róla

Ha az orvos felhívja a figyelmet a fájdalomra, akkor biztos, hogy valóban fájni fog. Talán az indokoltnál jobban is...

„Na, most egy pici szúrást fogsz érezni!” Egészen biztos, hogy sokak számára ismerős ez a mondat, amit a háziorvos az injekció beadása előtt szokott mondani. Ez az a néhány szó, amitől sokakat lever a víz, de minimum kellemetlenül érzi magát; az orvos ezen mondata ugyanis olyan információ, ami előre jelzi, hamarosan fájdalmat fogunk érezni, emiatt pedig maga a fájdalomérzet is felerősödik. Ez az egy emlék pedig elég ahhoz, hogy a következő oltás alkalmával a fájdalomemlékezet aktiválódjon – olvasható a Psychologie Heute című szaklapban.

Nem fáj, ha nem beszélsz róla

 

Ami különös, hogy nemcsak emlékek és képek hatására hívódik elő a félelem, de egyes szavak is ugyanilyen hatással vannak az emberre, amit egy kísérletben be is bizonyítottak. Speciális műszerek segítségével a kísérleti személyek agyi aktivitását monitorozták. Azt figyelték, mely szavak hatására milyen agyterületeik aktiválódnak. Az első feladatok során nyugodt, csendes környezetben mellékneveket kellett egy kivetítőről leolvasniuk, majd jelezniük, hogy azok közömbösek számukra vagy éreznek valamit. A teszt második részében picit bonyolítottak a helyzeten. Nyugodt környezet helyett a kísérleti személyek figyelmét elterelték, így ők a szavak jelentésére sem tudtak figyelni. A megfigyelés eredménye, hogy mindkét esetben aktiválódott az agy félelemközpontja. Az olyan szavak, mint görcsszerű, szorító, szúró olvasásakor az agy félelemközpontja aktiválódott. 

Kutatók szerint az orvos akkor jár el jól, ha nem hívja fel a páciens figyelmét a szúrásra, inkább eltereli a figyelmét, ezzel ugyanis a fájdalom csökkenthető. Dr. Nyeső Judit csecsemő- és gyermekgyógyász régóta ezt a technikát alkalmazza, óvodások oltásakor például egész egyszerűen megkérdi a kicsiktől, hogy mi a jelük és már adja is a szurit. A gyerekek ilyenkor nem figyelnek oda, sokszor észre sem veszik, hogy átestek a „fájdalmas” beavatkozáson. Felnőtteknél is működik a figyelemelterelés, de náluk a terület érzéstelenítését is szolgálja, ha rácsapnak a fenékre és utána szúrnak, magyarázza a doktornő. Priksz Tímea csecsemő- és gyermekgyógyász szerint a gyerekek figyelmét el lehet terelni színes, vidám, játékfigurákkal díszített fallal is. Tímea a hagyományos iskola híve: ő mindig elmagyarázza, hogy a szuri olyan, mint a szúnyogcsípés. Szerinte nincs mit bűvészkedni a szavakkal, egy racionális magyarázat többet ér.

Egy másik fájdalomteória

Egy korábbi tanulmány szerint, ha a fájdalmat – például a szurit – vizuális ingerrel társítjuk, vagyis odanézünk, ha megszúrnak minket, akkor testünk természetesen próbálja meg csökkenteni a fájdalmat, így magasabb lesz a tűrőképességünk. Sőt azt is megállapították, hogy ha egy tükör segítségével felnagyították a szóban forgó testrészt, akkor a fájdalomküszöb is nőtt.

 

Te jól tűröd a fájdalmat?  Várjuk a kommenteket!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top