Életmód

Peller Mariannak csak 5-6 óra alvás jutott

A műsorvezető egy pár perces gyakorlattal frissíti fel ilyenkor magát, amit bárki elvégezhet, de az alváskutató is ajánl pár jó tippet.

Peller Mariannak csak 5-6 óra alvás jutottMárcius 16-án tartják az alvás világnapját, amit Peller Mariann egy nagy alvással ünnepel meg. „Az a típus vagyok, aki imád aludni” – mondta a műsorvezető, akinek ennek ellenére tavaly a legsűrűbb időszakokban napi öt-hat óra alvás jött csak össze.

„Reggel sokszor jólesne tovább maradni az ágyban, és ez a rádiózás miatt már két éve nem tud megvalósulni, de ettől függetlenül nagyon szeretem a munkámat – mesélte. – Amikor a Story4 Napi Sztori című műsora és a rádió mellett négy hónapig ment az Összeesküvők és előtte három hónapig A Nagy Duett három hónapig, akkor igyekeztem úgy alakítani, hogy napközben tudjak aludni egy-másfél órát, de ez legfeljebb hetente kétszer jött össze. Ezek nagyon kimerítő időszakok voltak, most karácsonykor alig vártam, hogy végre kialudjam magam.”

Aranyló fényből töltődik

„Nagyon megérzem az alváshiányt, a fáradtsággal egyenes arányban romlik a teljesítőképességem. Amikor figyelni kell, akkor össze tudom magam szedni, de utána vezetni vagy barátokkal mélyebben beszélgetni megerőltető” – mesélte a műsorvezető, aki tőlünk hallott az alvás világnapjáról, és biztos, hogy kihasználja az alkalmat a feltöltődésre.

Egyébként ha aludni nincs lehetősége, akkor a meditációt veti be a kimerültség ellen: „Tanultam feltöltő meditációt, ehhez csak egy hely kell, ahol csendben ülhetsz két-három percig, az autóban is jó. Ezalatt elképzelem, hogy fentről egy aranyló fényből feltöltődik az aurám. Viccesen hangzik, de tényleg segít, viszonyt nyilván az alvás az igazi.”

Megkérdeztünk egy alváskutatót is, milyen trükkökkel vészelhetünk túl egy ehhez hasonló nehéz időszakot. „Ilyenkor az ember élhet koffeintartalmú italokkal, viszont ha alvás előtt hat órával nem fogyaszt ilyesmit, azzal hozzájárul ahhoz, hogy a lehető legmélyebben aludjon – mondta el Bódizs Róbert. – Ha hűvös szobában alszik, az segíti az alvás elmélyítését, és az is nagyon hasznos, ha mindig azonos időben fekszik le. Emellett minden olyan módszert igénybe lehet venni, ami a stressz okozta problémák leküzdését segíti, és jó, ha igyekszünk egészségesen élni, mert ezek összejátszanak.”

Peller MariannHisztiveszély

Viszont hiába követünk el mindent, nyomot hagy rajtunk a túlzott igénybevétel. „Ha valaki rendszeresen 1-2 órával kevesebbet alszik annál, amire szüksége lenne, akkor egy sor kellemetlen jelenséggel kell számolnia. Az egyik a krónikus stressz, annak minden következményével együtt. A másik, hogy éhesebb lesz, és sokkal több kalóriát kell bevinnie ahhoz, hogy jóllakottnak érezze magát. Amikor az álmosság halmozódik, akkor gondolt jelenthet a bonyolultabb döntések meghozatala, és az érzelmek kommunikálása is nehezebb, lobbanékonnyá válhatunk.”

„Az életvitelszerű alvásmegvonás a balesetveszély mellett egészségügyi következményekkel is járhat, a fokozott stressz és táplálékbevitel hozzájárulhat szervi megbetegedésekhez. Ez pár hónaptól kezdődik, de minél hosszabban, annál inkább előjönnek a hatások. Természetesen az élet nem habos torta, és az alváshiánnyal számolni kell. Ha valaki fiatal és egészséges, nekifuthat ilyen időszakoknak, nem vágja haza magát ezzel.” 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top