Életmód

Facebookozás közben lett öngyilkos

Közvetlenül a halála előtt több ismerősével is chatelt a fiatal nő, de senki nem vette komolyan. Születésnapján vetett véget az életének.

Harmincegyedik születésnapján mérgező gázt lélegzett be az a nő, aki közvetlenül a halála előtt a Facebookon több ismerősével is megosztotta tervét: öngyilkos lesz. Lin, a tajvani lány, párhuzamosan kilenc ismerősével is chatelt, telefonja segítségével pedig képeket is készített, amin a faszén és a füst is látszik, majd annyit írt: „A füst fullasztó, a szemem könnyes. Ne írjatok többé!” 

Sokan közösségi portálon kiáltanak segítségért.
Sokan közösségi portálon kiáltanak segítségért.

Bár a barátai próbálták lebeszélni, senkinek nem jutott eszébe, hogy a rendőrséget hívja. Több mint egy óra telt el úgy, hogy senkinek nem jutott eszébe cselekedni. A lány utolsó mondatai ezek voltak: „Túl késő. Még felrakok egy utolsó képet arról, hogyan halok meg. Még akkor is a Facebookon lógok, amikor haldoklom. Ez biztosan valami Facebook-méreg. Haha.” A fiatal nő állítólag azért vetett véget az életének, mert a barátja nem foglalkozott vele, szülinapját sem töltötte vele. A férfi csak másnap reggel találta meg a holttestet. 

Segélykiáltás a világhálón

Sajnos a fiatal nő esete nem az egyetlen, itthon is vannak, akik a közösségi portálon kiáltanak segítségért. Ahogy Eszter története is bizonyítja: cselekedni kell!

„Győző gyerekkori barátom, a szüleink által ismerem. Nem igazán tartjuk már a kapcsolatot, de tudom, hogy elhidegült a családjától, depresszióval küzd, és többször megfordult már a pszichiátrián. Éppen ezért szinte sokkot kaptam, amikor kiírta a Facebookra, hogy elege van mindenből, az anyagi és a magánéleti problémáiból, és be fog szedni egy nagy adag altatót. Más esetben hisztinek és figyelemfelkeltésnek tartom az ilyet, de ismerve az ő előéletét, komolyan megijedtem.

A telefonja ki volt kapcsolva, az sms-eskre, e-mailre, pénzügyi gyorssegélyt felajánló fb-üzenetekre nem reagált. Majd megőrjített a tehetetlenség. Aztán egy Győzővel közös, régi ismerősömtől kaptam egy üzenetet. A srác, Zsolt, Berlinben él. Azonnal skype-ra váltottunk, és megkezdődött a válságtanácskozás egy olyan emberrel, akit körülbelül 10 éve nem láttam… Körülményes nyomozás után kiderült, hogy valaki nagyon csúnyán átverte és lenullázta anyagilag Győzőt, és még éjszaka kiderítettük, hol tartózkodik. Az akcióhoz a legjobb barátnőm is csatlakozott, vonatra ültünk és megtaláltuk őt a bérelt szobájában. Nagyon kivolt, de szerencsére nem csinált hülyeséget. Kicsit aggódtam, hogy esetleg valamilyen függőség van a dologban, de szerencsére nem erről volt szó. Megtehettem, hogy hosszabb távra kölcsönadok neki egy kisebb összeget. Győző azóta jobban van, próbál talpra állni, és bejelentkezik a fb-on legalább hetente egyszer.

Valószínűleg tényleg csak arra volt szüksége, hogy érezze, nincs teljesen egyedül. Nemcsak mi, hanem legalább 15 ember folyamatosan írt az üzenőfalára, és felajánlotta az anyagi, lelki segítségét, még be is fogadták volna a lakásukba ideiglenesen. Abban is biztos vagyok, hogy Zsolt és Győző ugyanezt megtennék értem, ha krízishelyzetbe kerülnék, és ettől gombóc van a torkomban.”

  Elindult a Nők Lapja Café 33 kívánság adományozó akciója. Jelentkezz te is ITT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top