Életmód

“Nincs olyan probléma, amire ne lenne mese”

"Egyszer volt, hol, nem volt" – szinte így kezdődik a terápia Boldizsár Ildikó, meseterapeuta birodalmában, ahol mindez felnőtteknek szól. Mi ez?
Boldizsár Ildikó
Boldizsár Ildikó
Fotó: Takács Andrea
 
 

„Megfeneklett élet, rossz házasság, depresszió, súlyos betegség – sorolja Boldizsár Ildikó, meseterapeuta, kik keresik fel. – Nincs olyan probléma, amire ne lenne mese, népmese, hiszen nincs olyan probléma, amivel ne nézett volna szembe valaki más, akár több ezer   évvel ezelőtt.”

Mesék felnőtteknek

Ildikó 28 éve foglalkozik mesékkel, meseterápiával pedig 12 éve. Ő találta ki, hogy mesével gyógyítja a felnőtteket. Igaz, azt a szót, hogy gyógyítás, nem szereti. „Nem tanácsokat adok, nem oldok meg mások helyett problémákat, egyszerűen kérdéseket teszek fel – magyarázza Ildikó, hogyan képzeljünk el nála egy beszélgetést, terápiát. – Azért népmesékkel dolgozom, mert azok őrzik az archaikus kódokat, bennük van a több ezer év tapasztalata, és annyi erő, hogy annak nehéz ellenállni.” Miről is van szó?

Párban, páratlanul

Tegyük fel, hogy rossz párkapcsolatban élünk, elmegyünk Ildikó meseterápiájára, mi történik velünk? „Érdemes tisztázni, megkeresni, hogy mitől nem működik a párkapcsolat: például ha szexuálisan nem jönnek ki egymással, akkor elsősorban az Ezeregyéjszaka meséiből válogatok, vagy erotikus népmesékből. ” Ildikó azt mondja, hogy sokszor a meséken gondolkodva jönnek rá a párok, hogy ők bizony nem akarnak elszökni egy másik királyfival vagy királylánnyal, vagy a sárkány konkrétan nem egy harmadik, hanem ők saját maguk. Az is fontos, hogy ott legyen a mindkét fél, hiszen ketten tudják csak megmenteni a kapcsolatukat” – mondja Ildikó. Ilyenkor a válságban lévő pár meghallgat egy mesét. „Olyat választok, amelyikben a probléma rímel a pár problémájára. Sohasem olvasom, hanem mondom a mesét, közben nézem a reakciókat, rezdüléseket. Van olyan, hogy bizonyos részeknél valaki befogja a fülét, az maga a diagnózis.”  Ildikó azt mondja, olyan kérdéseket hoz felszínre a mese, amelyeket egy házaspár évek óta, akár évtizedek óta nem beszél meg.

Mesélj magadnak!

Ti mikor olvastatok utoljára mesét – magatoknak? A mesehősök is akadályokat győznek le, segítőik is akadnak, mind-mind csupa metafora – ezeket bogozzák ki a terápián a segítséget kérők, akik a mesélés során maguk is mesehőssé válnak, és beleélik magukat a főszereplő sorsába.
„Kérdéseket teszek fel, miközben a páciens sokféle helyen láthatja magát: harcol a sárkánnyal, például most megy egy komoly műtétre, arról szól az egész, hogy ő mit tud leszűrni a mesehős sorsából a saját életére” – mondja a Nők Lapja Cafénak a módszert kidolgozó Boldizsár Ildikó. Van olyan része is a terápiának, amikor a páciensnek kell befejezni egy történetet. „Ott is önmagáért beszél a sztori” – teszi hozzá Ildikó.

A férfi most

Leggyakrabban 40–50 év közöttiek keresik fel a meseterapeutát, de volt már 16 és 70 éves páciense is. Talán nem meglepő, hogy több a nő. A férfiaknak vezetett terápiák általában rövidebb ideig tartanak, ők egyből megoldásokat akarnak. Rögtön megkérdezik, hogy akkor hogyan öljem meg a sárkányt, persze erre így konkrét választ nem kapnak. „A nők hajlamosabbak leragadni Hamupipőke hamujánál, turkálnak benne, mi is van még a hamu mélyén” – meséli Ildikó, aki csoportokat is vezet, például van csoportja kifejezetten nőknek. „Összeülünk egy hétvégén, 12-14 nő, és együtt élik bele magukat egy történetbe.”  Sok nő egyszerűen képtelen elköteleződni, és képtelen egyes női szakaszok átlépésére Ildikó szerint. „Sokan egyszerűen nem tudják meglépni az anyaságot, vagy 50 évesen még mindig kamasz lányként viselkednek.”

Mesebaba

Meglepődtünk, amikor Ildikó azt mesélte, hogy már a 14. mesebaba születik a „kezei között”. Több kétségbeesett nő kereste fel azzal, hogy nem tud teherbe esni, ezért kértek meseterápiás segítséget. „Három gyermekem van, náluk csak akkor használtam a módszert, ha nagy guzmi volt” – mondja Ildikó. A most 24 éves lánya, ha kéri, kap az anyukájától meséket, főleg párkapcsolati témában. „De aztán nem kérdezgetem, úgyis látom az életben, hogy megcsinálta-e, használta-e” – magyarázza mosolyogva a meseterapeuta, akinek a férje is lelkesen olvasta a meséket a gyerekeiknek még kicsi korukban.

A legrövidebb terápia fél évig tartott, de van, aki már négy évnél tart. Van, akinek több mese kell, van, akinek egy is elég, hogy előjöjjön – csúnya szóval – a szennyese, megtalálja a továbblépéshez szükséges megoldást.  A módszerről többet olvashatsz itt, de annyit el kell árulnunk, hogy Ildikó terápiájára egyelőre lehetetlen bejutni, annyian vannak a várólistáján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top