

Ha csak egy fokkal is, de mégis csak jobb a nádcukor, mint a finomított kristálycukor, hiszen természetes technológiával, környezetbarát módon készül: cukornádból nyerik. Sokan az íze miatt választják: egyedi aromát ad az ételeknek-italoknak. Bár nem kevés a kalóriatartalma (akár 396 kcal 100 grammonként), ez nem jelent üres energiát, hiszen a nádcukorban hasznos ásványi anyagok is vannak: kalcium, vas és kálium.
A szervezetünk jobban fel tudja dolgozni, mint a fehér cukrot, de ez természetesen csak az igazi nádcukorra igaz; a boltokban sokszor nádmelasszal színezett fehér cukrot árulnak barna cukor néven.
A nyírfa csapolásával kinyert nyírfacukor, vagy más néven xilit előnye, hogy ugyanúgy néz ki, mint a hagyományos kristálycukor, így nagyszerű megoldás gyanútlan cukorfüggő gyerekek és férjek „átverésére”, miközben 40 százalékkal kevesebb kalóriát tartalmaz a megszokotthoz képest. Cukorbetegek és fogyózók is fogyaszthatják, de látványos változást ne ettől reméljünk, hiszen azért mégiscsak ott az a 240 kalória… Cserébe nem savasít, nem táplálja a gombákat, sőt segíti az emésztést és állítólag étvágycsökkentő is. Alacsony a glikémiás indexe, így alacsonyan tartja a vércukorszintet. Édesítőereje megegyezik a cukoréval, ez jó, mert nem kell új mennyiségekhez hozzászokni, ám nagyobb adagban hasmenést okozhat.
Ezt nehéz lesz überelnie az eritritolnak, ennek a természetes cukoralkoholnak, amely többek között gyümölcsökben is előfordul. Kalóriamentes, így egyértelműen a másik ideális édesítőszer diétázóknak és fogyni vágyóknak. Legalább ilyen fontos, hogy nincs hatással az inzulintermelésre, így cukorbetegek is fogyaszthatják. Talán inkább hátrány, hogy édesítőereje 60-80 százaléka a közönséges cukorénak, jóval kellemesebb viszont az íze: hűs és édes, és a legtöbb pótszerrel szemben nincsen utóíze: mindenképp egy szóba jöhető alternatíva.
Mit ehet a tejcukorallergiás, amiben nincs laktóz? Erre a kérdésre, de bármi másra is megoldást találhatsz a Válaszkeresőn. Kérdezz, vagy segíts a többieknek! |