Életmód

Édes élet cukor nélkül – 1. rész

Mikor használjunk kókuszcukrot, mire jó a juharszirup, és mennyibe kerülnek a közönséges kristálycukrot helyettesítő finomságok?

Kezdjük azzal, mi a baj a finomított répacukorral! Fogyasztása után megemelkedik az inzulinszint, a test egyre többet akar belőle, de az emelkedés után azonnali hirtelen inzulinszint-csökkenés és éhségérzet következik. Számos esetben elhízáshoz, cukorbetegséghez vezethet, csökkenti a koncentráló képességet, és rontja a test védekező képességét is, hiába tűnik olyan finomnak. A szervezet a feldolgozása során B1 vitamint használ fel, agresszívabbak lehetünk tőle. Ez a folyamat különösen jól megfigyelhető gyerekek esetében.

Tudunk néhány egészségesebb megoldást. Arra fel kell készülni, hogy mindegyik drágább lesz, mint a cukorrépából készült kristálycukor, de mi például befektetésként tekintünk az ilyen jellegű kiadásokra – megtérül az ára. Érdemes kísérletezni a különböző ízekkel, hogy lássuk, az édes is sokféle lehet, és kevesebb is elég belőle.

Méz

Édes élet cukor nélkül 1.Évezredeken keresztül a méz volt az édesítés egyetlen lehetséges eszköze. Könnyen felszívódik, fertőtlenítő és nyugtató hatású, táplálja az izmokat, jót tesz a májnak. Magyarország különösen jól áll ebből a szempontból, elég jó áron elég jó minőségű, rengeteg típusú méz érhető el. Bár az akác a legnépszerűbb, sütéshez-főzéshez, mindennapi használathoz mi drágának találjuk. Piacon, termelőtől általában olcsóbb. Ki kell tapasztalni, kinek melyik méz íze a legkellemesebb, a vegyes virágméz, a repce, a napraforgó az olcsóbbak közé tartoznak (1200 forint körül/kg), és kevésbé karakteresek, könnyebb átszokni rájuk.

Legalább a napi kávé-tea édesítését érdemes mézzel megoldani, de limonádéba is kiváló. Persze ebből sem szabad túl sokat használni, aki 3-4 kanállal érzi csak elég édesnek a kávéját, annak érdemes elgondolkodnia ezen. Főzésnél levesekbe, főzelékekbe, salátákba is használható, sütésnél szintén jól működik, de ki kell tapasztalni a megfelelő mennyiséget. Hő hatására számos pozitív tulajdonsága romlik, ezért inkább utólag, minél alacsonyabb hőmérsékletnél add hozzá! Ínyenceknek ajánljuk a gesztenye- és az erdei virágmézeket, illetve nemrég kóstoltunk például bodzaágyon érlelt mézet, csodálatos volt.

Juharszirup

A juharszirupot mindenki ismeri az amerikai filmekből, de most már jó ideje itthon is könnyen elérhető, hiszen a nagyobb áruházakban és drogériákban is kapható. Ebből is többféle minőség létezik, az olcsóbb változatokból 2200-2400 forintba kerül 250 ml, a felső határ a csillagos ég. A-tól D-ig osztályozzák a szín, illetve a koncentráció alapján, az A kategória számít a legjobbnak (ez a legvilágosabb). Tényleg van köztük különbség, nem is kicsi, de az olcsóbbak is nagyon finomak.

A juharszirupban lévő cukor könnyebben feldolgozható az emberi test számára, mint a répacukor, alacsony a glikémiás indexe, és a szirup még vitaminokat, ásványi anyagokat is tartalmaz. Kicsit karamelles íze elsősorban már kész ételek utólagos édesítésénél jön ki igazán. Klasszikus megoldás a palacsinta, de tejbegrízhez, tejberizshez, reggeli müzlikhez, egyébként édesítetlen gabonapelyhekhez is kiváló. Hideg és meleg italokba is remek, de arra mi sajnáljuk az ára miatt. Ugyanígy sütéshez-főzéshez is túl drága szerintünk, de érdemes belőle mindig tartani otthon egy üveggel, gazdaságosan felhasználva hetekig elég lesz.

Nyírfacukor

Édes élet cukor nélkül 1.A xilitként is emlegetett nyírfacukor körül az utóbbi időben egyfajta hisztéria alakult ki, bizonyos vélemények szerint kötelezővé kellene tenni fogyasztását, annyira jótékony hatású. Szerintünk azonban az édes ízekkel mindenképpen csínján kell bánni, önuralom nélkül nem ússzuk meg. A forgalmazó állítása szerint nem hizlal, nem rontja a fogakat (ezt kutatások is alátámasztják), és antibakteriális hatású.

Tény, hogy 40 százalékkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a répacukor, alacsony a glikémiás indexe, az inzulinszintet sem dobja meg, és valóban eléggé hasonlít a kristálycukorra, ami sokaknak fontos szempont. De nyilván ebből sem szabad mértéktelenül használni, a legbiztosabb megoldás mindenképpen az édesítés visszafogása. 250 gramm 600-900 forint körüli áron kapható, így közel négyszer annyiba kerül, mint a répacukor – az ár segít a mértékletességben. Sütés-főzésnél általában jól működik, csak kelt tésztában nem tudjuk használni, és nem karamellizálható. Nekünk önmagában kicsit fura, „hideg” az íze, de ugye nem eszünk cukrot kanállal.

Kókuszcukor

Bár röviden kókuszcukornak hívjuk, valójában a kókuszvirág nektárjából készül, és egyáltalán

mceBlockPasteEnd

nincs kókuszíze. Inkább egy jóféle barna nádcukorhoz hasonlít, karamelles, nagyon finom. Glikémiás indexe alacsonyabb, mint a mézé, de magasabb, mint a xilité, valahol a középmezőnyben van, cukorbetegeknek is ajánlják. A feldolgozási eljárásnak köszönhetően rengeteg vitamin, ásványi anyag található benne, a kókuszcukor most a külföldi egészségtudatos trendek sztárja. Az ára a jó minőségű nádcukrokéval azonos, 500 gramm 1100 forint körül kapható egyelőre leginkább bioboltokban. Teába-kávéba és sütés-főzéshez is tökéletes, az eddigi tapasztalatok alapján karamellizálható is. Nekünk nagy kedvencünk, könnyű megszeretni az ízét, és igen egyszerűen kezelhető. Körülbelül azonos mennyiség kell belőle, mint a kristálycukorból, nagyon könnyen oldódik. A hagyományos, finomított verziónál mindegyik jobb választás!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top