Életmód

“Eladtam a hajam”

Külön várólista a hajhosszabbításra váróknak, borítékban érkező copfok és jótékonysági hajadományozás. Van, aki fogadásból adja el, de sokan inkább a pénz miatt. Utánajártunk, mi a helyzet a magyar hajpiacon.

„Eladtam a hajam” – fogadott vigyorogva a barátnőm tök rövid hajjal. Több mint egy éve nem találkoztunk, mert egy másik kontinensen él ökoéletet egy hegy tetején. És én meg csak pislogok, mert a Facebook-fotóin még szép hosszú haja volt, ahogy általában mindig, amióta ismerem. Ő egyébként pont a hajvásárlók álma: életében nem festette a haját. Szerintem rajta kívül nem ismerek senkit – csak a nyolcéves unokahúgomat –, aki ne festené, vagy valaha ne festette volna. „Tudod, már gimnazista korom óta erre készülök, hogy egyszer eladjam a hajam, most végre elmentem, és eladtam, ennyi.”

Hajvárólista

„Van, aki nyilván pénzért, van, aki megunja a hosszú haját, de van, aki például fogadásból adja el a

Hajárak

Attól függően, hogy hány centi hosszú, milyen minőségű és milyen színű a haj, fizetnek érte 5-30 ezer forintot.

hajkoronáját – magyarázza Nagy Zoltán, a Beauty Express fodrásza. – Volt olyan, hogy egy hosszú hajú fiú elvesztett egy fogadást, és kopaszra kellett borolváltatnia a fejét, de szemfüles volt, bejött hozzánk, mi pedig megvettük a haját.”  Erre mi nem is gondoltunk, valahogy azt hittük, hogy csak lányok adják el a copfjukat, pedig a fiúknak sokszor egészségesebb a hajuk, hiszen ők nem festik. „Nálunk heti egy-két vendég jön, aki el akarja adni a haját, pont ezért várólista van, fel lehet rá iratkozni. Akik magyar hajat szeretnének, várniuk kell, amíg besétál a számukra tökéletes hajkorona” – avat be az apró titkokba Zoltán. Náluk a levágott „tincseket” hajhosszabbításra használják, máshol egyébként parókát is készítenek belőle.

Hossztól és színtől függően akár 25 ezer forintot is fizetnek egy szép hosszú copfért, van, ahol még ajándékutalványt is kapnak, és új frizurát pluszban a hajuktól megválni akarók. „A természetes világos haj ritkább, és a magyar csajok leginkább természetes szőke hajjal szeretnék megtoldani a sajátjukat, ezért az többe kerül – mondja Zoltán. – Mi lefotózzuk vágás előtt a később majd más fejére kerülő hajat, hogy lássák a vendégek, valóban honnan származik a haj, amit választottak. De azért eddig nagyon kevesen akarták megnézni, pontosan kitől is »kapták«” – teszi hozzá.

Borítékban küldik

„Ez gyakorlatilag szervkereskedelem” – mondja Gábor Miklós, a hajvásárlással is foglalkozó Afroline Kft. tulajdonosa. Ők borítékban beküldve is vásárolnak hajat, persze szakszerűen kell levágni, csak akkor veszik meg. A borítékban elküldött hajat lemérik, megnézik a minőségét – mennyire törött –, és azután mondanak egy árat, amit utalnak a haj egykori tulajdonosának a számlájára.

„Hogy mennyi haj érkezik borítékban, az attól függ, milyen az ország gazdasági helyzete – folytatja Miklós, akinek a cége 12 éve foglalkozik hajkereskedéssel. – Van olyan, amikor egy egész terület beindul, és mondjunk sok hajat kapunk egy-egy megyéből, Borsodból, a Nyírségből.”

A levágott hajakat aztán speciális módon kezelik, de Miklós szerint senki ne gondoljon savas fürdőre. „Ez egy külön szakma” – teszi hozzá.

Össze ne keverd a fejét és a lábát!

„Sokan bejönnek, hogy erős szálú, jó hajuk van, de nekünk a selymes, vékony a legjobb alap” – mondja Varga Jánosné, Marika néni, a Mirjam Parókaszalon vezetője, aki 55 éve foglalkozik parókakészítéssel, az egykori Nemzeti Színházban még Ruttkay Éva haját is ő csinálta az előadások előtt.

Megnézem
Összes kép (1)

Van olyan hét, amikor minden nap besétál valaki, hogy eladja a haját, van, hogy hetente egyszer jönnek be a parókaüzletbe. És az a legjobb, ha valakinek nem tépett, hanem szép egyenes a vége, abból lehet szép parókát készíteni. „Vigyázni kell, nehogy összekeverjük a lábát meg a fejét!” – avat be Marika néni a szakmai szlengbe. Ez azt jelenti, hogy a hajat a parókába is ugyanolyan sorrendben kell befűzni, ahogy a fejből kinő.

Magyar fejre magyar hajat

Marika néni szerint a lényeg, hogy magyar haj legyen, vagy legalább a környező országból. Ugyanis sokkal jobb vele dolgozni, és jobban is passzol a magyar hajakhoz a helyi haj, mint a kínai vagy az indiai.

A hajunkból akár parókát is készíttethetünk, de az drága műfaj (és ritka, hogy valakinek annyi haja

van, hogy kijön belőle egy paróka). Egy rövid, emberi hajból kézzel készített paróka nagyjából 130 ezer forint körül van. Szóval ha nagy üzletasszonyok vagyunk, és van befektetni való pénzünk, és rengeteg selymes hajunk, akkor csináltathatunk belőle parókát, amit aztán még több pénzért eladunk. Hát, elég macerásnak tűnik…

Nemcsak eladni, adományozni is lehet hajat. „Volt olyan apuka, aki behozta a kislányát, hogy vágjuk le  a haját, mert odaadnák egy daganatos beteg kisgyereknek a belőle készült parókát” – meséli Marika néni, akinek a parókaüzlete évek óta együttműködik a Tűzoltó utcai Gyermekklinikával.

Marika néni még arra kér, hogy írjam le azt is a végére, hogy ő imádja a munkáját. Leírom ide: Marika néni imádja a munkáját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top