Életmód

Diétázol? A karácsonyi vacsi nem ellenség!

Karácsonykor bizony eszünk: reggeltől estig, és nyilván nem keveset. El lehet engedni, és azt mondani, hogy az a pár nap belefér. Ha viszont ilyenkor is szeretnél figyelni arra, hogy mit eszel, akkor olvasd el bloggerünk tanácsait.

A legfontosabb, hogy tudatosan döntsd el, hogy miként próbálod túlélni az ünnepek terülj-terülj asztalkáját! Amennyiben te vagy a vendéglátó, úgy könnyű dolgod lesz. Egy egészséges menü összeállítása már a kisujjadban van. Viszont ha vendégként vagy hivatalos egy ünnepi étkezésre, akkor már nehezebb (lehet) a helyzeted.

Kérdezd meg, mi lesz a menü, ennek függvényében el tudod dönteni, hogy mi fér bele a kiválasztott diétádba. Ha nincs olyan alternatíva, vagy nem kötik az orrodra az ételeket, akkor (amennyiben lehetséges) készülj fel. Vagy azzal, hogy viszed magaddal a kajádat, vagy azzal, hogy előtte eszel otthon. Ha az előbbi mellett teszed le a voksodat, akkor az legyen, mondjuk egy jó nagy adag saláta, és akkor a többieket is megkínálhatod. Alkohol esetén a száraz bor vagy pezsgő még nem okozhat gondot. Persze a mérték nagyon lényeges. Egyrészt miért akarnál elázni? Másrészt ha becsípsz, akkor egy idő után az olyan ételeket is falni fogod, amiket nem kéne. Desszertek: ha okosan ettél az elő-, és főételből, akkor már annyira eltelítődtél, hogy nem is kívánsz mást. Vagy mégis? Sajt, gyümölcs a barátod. A habos torta nem.

Csak ne legyen lelkiismeret-furdalásod!

Ez durván hangzik igaz? Neked kell eldönteni, hogy mi a fontos. Az utólagos jajgatás nem engedélyezett. Senki sem kényszeríthet arra, hogy olyat egyél, amit amúgy nem ennél. Vagy esetleg mégis gyenge lábakon állsz, és hagyod magad elcsábítani? A te dolgod, de akkor legalább úgy tedd, hogy ne legyen lelkiismeret-furdalásod.

Állandó eleme az ünnepi lakomáknak a tukmálás is. Mindenkinek van a környezetében olyan rokon vagy ismerős, aki nem ismeri azt, hogy „köszönöm, nem kérek”. Lehet ő egy jóindulatú nagyi is, akinek azért meg szoktunk bocsátani. Mit tehetsz? „Köszönöm, jóllaktam.” „Biztos, hogy sokat dolgoztál vele, de nem fér belém több. Megtennéd, hogy becsomagolod?” Otthon persze lepasszolod annak, aki megeszi.

Persze mondhatod, hogy egy habzsi-dőzsibe még nem halt bele senki, nem szedett föl mondjuk 10 kilót.
Van az éremnek egy másik oldala, mely velem történt meg egy évvel ezelőtt, amikor még híre-hamva sem volt a változni akarásomnak. Boldogtalan 85 kilós hájbörtönömben köszöntött rám 2012 decembere. Ez a hónap nálunk tele van családi ünnepekkel. Veszedelmesen sok édesség. De olyan mértékben, hogy az már beteges. Persze a tukmálás is minden egyes alkalommal jellemző. A túlsúlyom egyik okozója nem is a mértéktelen evés, hanem a nassolás volt. Ez sajnos olyan szintre jutott, hogy december 31-én nagyon komoly hasi görcsöktől szenvedtem. Komolyan azt gondoltam, hogy itt a vég, ennyi volt. Január 1-jén reggel még az ügyeletes dokit is ki kellett hívni, annyira rosszul éreztem magam. Diagnózis: túl sok édesség.

Gyógynövények, amelyek segíthetnek, ha túletted magad

Ha köménnyel, édesköménnyel, ánizzsal vagy korianderrel fűszerezed az ételeket, ezek enyhíthetik vagy megakadályozhatják a puffadást, a telítettségérzést. Vagy igyatok egy jó menta- vagy kamillateát, segíteni fog!

Ezzel a történettel csak arra szerettem volna felhívni a figyelmedet, ha már jó pár hónapja megválogatod a táplálékot, amit magadhoz veszel, akkor ne egyél mellé. Sem mentálisan nem leszel jobban, se fizikálisan. Sőt! Hiszen elszoktál a fehér cukortól, a fehér liszttől, esetleg a zsíros és nehéz ételektől. Ha most nem tudsz nemet mondani, akkor annak nagyon csúnya következményei lehetnek. Ez az időszak az igazi jellemformálás. Neked is és azoknak is, akik téged körülvesznek, hiszen aki figyelmes veled szemben, és nem úri huncutságnak tarja az életmódodat, az igazán szeret téged!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top