Életmód

Diéta alatt: hogyan válasszunk étteremben?

Az elhatározások után jönnek a kísértések, vagyis ha fogyókúrázol, könnyen elcsábulsz egy étteremben. Segítünk, hogyan válassz az étlapról, hogy ne csalj a diétádban.

Ritkán járok étterembe – egész egyszerűen a piszkos anyagiak miatt. Viszont az életmódváltásom óta voltam már pár hasonló helyzetben: családi ebédek, esküvők. Tudatosan készültem mindegyikre, hiszen sem éhezni, sem pedig elcsábulni nem akartam. Az esküvői vacsora esetében például nem tudtam, mire számítsak, ezért olyan ételeket halmoztam fel a kis táskámban, amelyek kisegítettek volna a szorult helyzetből: életmentő, egészséges péksütiket, müzliszeleteket. A lagziban aztán hagyományos menü fogadott (magyarul: választási lehetőséged nincs): a levest tészta nélkül ettem, a főtt húshoz tálalt besameles mártást kihagytam. Pörkölt és sült hús savanyúsággal, a desszertet kihagytam. És nem maradtam éhes!

Az illatok, amelyek rögtön beindítják a nyálelválasztást

Gyorséttermek: tudjuk, szégyen, de valld be, hogy te is szereted! Megmondom őszintén, évente egyszer-kétszer be szoktunk térni a családdal. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az interneten tudsz tájékozódni az ételek tápanyagtartalmáról, tehát el tudod dönteni, mi fér bele. Viszont van némi probléma: az illatok, amelyek rögtön beindítják a nyálelválasztást. Nyáron ezt úgy oldottuk meg, hogy a férjem a gyerekkel bement, én meg kint maradtam. (Persze az a legjobb megoldás, ha egyáltalán nem eszünk ilyen kajákat.)

A lényeg az, hogy ha az újévi fogadalmak jegyében elhatároztad, hogy életmódváltásba fogsz, akkor egy picit nehezebb dolgod lesz egy étteremben, hiszen rengeteg csábításnak leszel kitéve. De szuggerállak: ki fogod bírni!

Lapozd végig a galériát a jó választásért!

Megnézem
Összes kép (1)

Ha elbuktál, másnap rázd meg magad!

Egy éttermi étkezés különleges alkalom, de – már bocsánat – nem egyenlő a zabálással. Persze most mondhatod azt, hogy egy alkalom nem a világ. Lehet, de lesznek következményei, például fizikai rosszullét. Már egy néhány hetes diéta alatt is elszokhat a szervezeted a nehéz, zsíros, cukros ételektől, így egy rosszul választott éttermi vacsora következménye könnyen lehet puffadás vagy hasmenés. Aztán jöhet egy mentális rosszullét: lelkiismeret-furdalás az elfogyasztott „rossz” ételek miatt, önmagadban való csalódottság, a gyengeség, a bukás érzése, majd pedig a feladás. Ha mégis megtörténik a baj, akkor másnap rázd meg magad, vond le a tanulságot, és folytasd az utadat tovább. És erősítsd meg magad a következő alkalomra!

Tiltólistás ételek, italok:

panírozott húsok, burgonya, tészták, galuskák, túlzottan zsíros főételek (bizonyos pörköltek, húsok) fehér liszttel sűrített levesek, cukrozott desszertek, üdítők, likőrök, sörök

Bátran fogyaszthatók:

zöldségleves, natúr, sült, grillezett, párolt húsok, halak, zöldségek, saláták (inkább joghurtos dresszinggel), desszertként sajttál vagy gyümölcssaláta, ásványvíz, száraz borok
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top