Újabban rákaptam a kenyérfélékre, főleg a bagettekre. Ez a recept is rögtön megragadta a figyelmem, mivel túrós, egy kicsit alakítgattam rajta, és elkészítettem. Ajánlom nektek is, a siker garantált! Ráadásul a túrós tészta miatt tényleg több napig friss marad – már ha marad.
Hozzávalók:
• 3 dl langyos víz
• 1 tk cukor
• 4,2 dkg élesztő
• 45 dkg teljes kiőrlésű (tönköly) liszt
• 12 dkg fehér tönkölyliszt
• 1,5 tk oregánó
• 1,5 tk só
• 15 dkg túró
• 2 ek. olívaolaj
• 12 szem fekete olívabogyó
Az élesztőt a langyos vízben a cukorral felfuttatjuk, közben a többi hozzávalót összeöntjük egy tálban. Először jöhet a kétféle liszt, ezeket kicsit összekavarom kézzel, majd jöhet a só és az oregánó, ezeket is kicsit bevegyítem, majd a 2 evőkanál olaj, meg az összetört túró. Az olívabogyót apróra vágjuk, és így megy a tésztába. A felfutott élesztőt is hozzáöntjük, majd egy könnyen gyúrható, de nem túl lágy tésztát gyúrunk (a liszt és a túró állagától is függ, nekem egy kis langyos vizet még igényelt, amikor másodszor készítettem el). Ha kész van, akkor letakarjuk, és meleg helyen nagyjából 20 percet kelesztjük, közben a sütőt bekapcsoljuk, előmelegítjük 2000C-ra.