Életmód

Családonként negyvenezer forintot dobunk ki évente

Hazánk vesztesége az élelmiszer pazarlása miatt évi 200 milliárd forint. Egy magyar család évente negyvenezer forint értékű élelmiszert dob ki. Minél gazdagabb egy ország, annál inkább pazarol.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület az élelmiszer pazarlás felmérése érdekében 2017-ig egységes mérőrendszert dolgoz ki. Az élelmiszer-veszteség egy adott ország fejlettsége szerint a termékpálya más-más pontjain jelentkezik. A fejlett országokban a lakosság az egyik legnagyobb pazarló, mivel jövedelmének csupán tíz százalékát fordítja élelmiszerre, így nem ezen takarékoskodik. Szegényebb országokban viszont a jövedelmek 60-70 százalékát az élelmiszerkiadások teszik ki, jobban is spórolnak tehát.

Családonként negyvenezer forintot dobunk ki évente

Elképesztő mennyiségű étel megy pocsékba, nálunk is

Magyarországon az átlagjövedelem ötödét költjük ételre és egy 2006-os becslés szerint családonként évente 40 ezer forint értékű élelmet – főként gyorsan romló húst, tejterméket dobunk ki. Ezzel az értékkel közepes mértékben pazarló társadalom vagyunk.

Gazdaságilag gyengébb országokban a mezőgazdaság és a feldolgozóipar okozza a legnagyobb pazarlást, az elavult géppark miatt.

Még több cikk élelmiszerről:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top