Életmód

Így csillapítsd a lábfej fájdalmát!

Hiába szépek a lábaid, ha állandó fájdalmakkal gyötörnek téged. Megmutatjuk, hogyan ügyelhetsz az egészségükre is.

 

Imádjuk a körmeinket lakkozni, impozáns harisnyákkal hangsúlyozni, vagy újabb és újabb cipőkkel elhalmozni. Bár nagy hangsúlyt fektetünk rá, mégis nagyon keveset foglalkozunk azzal, mi a jó a lábfejünknek. Megmutatjuk, mik okozhatják a lábfej fájdalmát, és milyen gyógymódokat vethetsz be ellene.

Így csillapítsd a lábfej fájdalmát!

A lábfej elváltozásai

Sarokcsontkinövés
Saroklyukasztásos talpbetét, helyi gyulladáscsökkentő kenőcsök használata, egyes esetekben gyógytorna is segíthet a fájdalom elmulasztásában.

Bőrkeményedés, tyúkszem
Előbbit áztatás után habkő, reszelő segítségével otthon is eltávolíthatod. A kevésbé súlyos esetben a tyúkszem különféle, gyógyszertárakban kapható készítményekkel (tapasz, ecsetelő, bőrpuhító krém) házilag is sikeresen kezelhető, ám ha komoly elváltozásról van szó, mindenképpen keress fel egy bőrgyógyászt.

Bütyök, kalapácsujj
A harántboltozat süllyedése miatt létrejött elváltozások, melyek a deformitás mértékétől függően lúdtalpbetéttel, ortopéd cipő viselésével, extrém esetekben műtéti beavatkozással állíthatóak helyre.

Így csillapítsd a lábfej fájdalmát!

Életmód és egyéb körülmények

Többnyire azonban nem ilyesféle elváltozások okozzák a fájdalmat. A sarok, az Achillesz-ín vagy a talpak fájdalma jelentkezhet álló munkát végzőknél, súlygyarapodás, terhesség következtében, intenzíven sportolók körében. Ilyen esetekben (azaz ha a fájdalmat nem valamilyen betegség vagy kizárólag orvosilag kezelhető eltérés okozza) bátran bevetheted a házi praktikákat:

• Alkalmazhatsz lábfürdőt: Tölts meg egy edényt hideg vízzel, egy másikat pedig szinte forróval. Mártsd a lábad 30 másodpercre a hidegbe, majd újabb harminc másodpercre a forró vízbe, mindezt ismételd öt percen át. Amennyiben ez a kezelés túl drasztikusnak tűnik számodra, kipróbálhatod az eukaliptuszolajos, borsmentateás vagy árnikás meleg vizes lábfürdőt is. Utóbbiak esetében 15-20 percig is pihentetheted a lábad az illatos, meleg vízben.
• Egy kis talpmasszázs is csodát tehet a fáradt, elgyötört lábaiddal. Körkörös, gyengéd mozdulatokkal haladj végig a talpon. A fokozott hatás érdekében használj levendulás vagy kamillás masszázsolajat!
• Amikor csak teheted, felpolcolva pihentesd a lábaid.

Kényelmes cipő

Egy kényelmetlen cipő már önmagában is okozhat lábfájást. Íme, néhány fontos szempont, amit lábad egészsége érdekében érdemes szem előtt tartanod, ha új cipőt vásárolsz.
• Kerüld a lapos talpú cipők (balerinacipő, flip-flop) viselését.
• A magas sarkú cipők állandó viselése szintén hatalmas igénybevételnek teszi ki a lábat.
• Ügyelj rá, hogy a cipőd orra kellően széles legyen, ne passzírozza össze lábujjaidat.
• Megfelelő méretű cipőt válassz.

Még több cikk a láb egészségéről az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top