Életmód

Négymillió magyar nem fér el az otthonában rendesen

Szomorú statisztikát közölt egy jelentés a magyar lakhatási helyzetről. Négymillió magyar nem fér el az otthonában rendesen. Félmillió gyerek él beázó, nyirkos lakásban.

Mély lakhatási válság van Magyarországon – derült ki a Habitat for Humanity Magyarország jelentéséből.

2015-ben 840 ezer embernek volt “megfizethetőségi problémája”, 2,5 millióan – közülük 500 ezer gyerek – éltek beázó, nyirkos lakásban, négymillió embert érintett a túlzsúfoltság, háromszázezren pedig olyan leromlott településrészeken laktak, ahol kevés volt a munkalehetőség, az oktatási intézmény, illetve nem volt megfelelő az egyéb szolgáltatásokhoz, például az egészségügyi intézményekhez való hozzáférés. Mintegy harmincezer ember hajléktalanként él.

Kőszeghy Lea, a szervezet szakpolitikai munkatársa problémának nevezte, hogy az országban domináns a magántulajdon, ez ugyanis sokszor megakadályozza a méltányos lakhatáshoz való hozzáférést, mivel az emberek “kötve vannak” a tulajdonukhoz, amelyet nem tudnak saját forrásból felújítani és esetleg hitelt sem kapnak ehhez.

Hangsúlyozta, a méltányos lakhatást a hosszú távú, megfizethető bérlet is biztosíthatja, ehhez azonban például sokkal több bérlakásra lenne szükség. A piaci bérlakásszektorral kapcsolatban emlékeztetett arra, 2015-ben drámai áremelkedés kezdődött, így ez a lakhatási forma drága, valamint bizonytalan is, mivel jogilag nem eléggé szabályozott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top