Életmód

5 dolog, amit örökbefogadás előtt mindenképp mérlegelj!

Egy édes kiskutya, egy doromboló cica mindenki szívét megdobogtatja, rengeteg szeretet kaphatsz tőlük, de azt ne feledd el, hogy ezek a kis élőlények állandó odafigyelést, törődést, időt és energiát kérnek tőled. Gondolkozz felelősségteljesen, és vedd sorra a következő 5 pontot, mielőtt belevágsz a család bővítésébe!

Egy aranyos kis házi kedvenc akkor is felvidíthat, ha éppen magad alatt vagy, feltétel nélkül szeret, és mindig van társaságod. De akkor is figyelned kell rá és gondoskodnod kell róla, ha számodra épp nem a legideálisabbak a körülmények, így jól gondold meg, mielőtt egy másik életért is felelősséget vállalsz!

5 dolog, amit örökbefogadás előtt mindenképp mérlegelj!

 

Idő

Ha már most is állandó időhiánnyal küzdesz, akkor minden bizonnyal nem ez a legmegfelelőbb időszak az életedben, amikor egy másik életért is felelősséget tudnál vállalni. Akár kutya, akár cica örökbefogadásán gondolkozol, mindegyik kisállatnak szüksége van az időd egy részére. A cicák talán kicsit jobban viselik az egyedül töltött időt, mint a kutyák, de egyik megmentett szőrmók sem a magányos életforma híve.

Megfelelő körülmények

Ha városban, kislakásban élsz, különösen fontos azt mérlegelned, hogy milyen kutyát szeretnél: a kis testalkatú négylábúak sokkal inkább valók a lakásba termetesebb társaiknál. Lehet, hogy a nagyobb ebek elkötelezett híve vagy, de ne hagyd, hogy saját önzőséged az állat kárára menjen! A legtöbb nagy testű, mozgásigényes kutya nem a városi néhány négyzetméteres lakásba való.

Energia

Egy kisállat bizonyos szempontból olyan, mint egy kisgyerek, ugyanis állandó törődést igényel. Akkor is foglalkoznod kell vele, ha fáradt vagy beteg vagy, vagy egyszerűen csak pihennél. Így ha egyedül vállalod a szőrmókot, számolnod kell azzal, hogy nem mindig azt teszel majd a szabadidődben, amihez éppen kedved van.

Életvitel

Akár városban, akár vidéken élsz, a programjaidat a kis kedvencedhez kell igazítanod. Ha egyedül élsz, az első munka utáni programod az lesz, hogy hazamenj és kividd sétálni a kutyádat, vagy a macskád almát kitakarítsd. Utána következhet minden más, így ha több idő, amíg hazaérsz, és nincs segítséged, vagy egyszerűen nem tudod úgy szervezni az életedet, hogy abba egy kisállat is beleférjen, érdemes átgondolnod az állattartást. Az utazások, nyaralások alkalmával állatbarát szálláshelyet kell választanod, vagy baráti, szülői segítséget kérni, ha otthon hagyod, esetleg kisállatpanzióba vinni, ami persze szintén nem olcsó.

Kiadások, költségek

Az anyagi kiadásokat sem szabad elfelejtened, ha azt tervezed, hogy új taggal bővül a háztartásod. Nemcsak az ételre, és az apró, jópofa játékokra kell gondolnod, hanem a kötelező oltásokra, a féreghajtásra és arra is, ha esetleg megbetegszik a kis kedvenc és orvoshoz kell vinned. Ugyan, az állatorvosok díjszabásai eltérőek, de egy kölyökkutya és a cicák védőoltásai több tízezer forintba kerülnek, és később is, ha bármi okból az orvost meglátogatjátok, néhány ezret biztos, hogy ott kell hagynod. Ha az anyagi kereted már most is szűkös, nem biztos, hogy ez a legjobb időszak egy kisállat vállalására.

Még több örökbefogadás az NLCafén: 

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top