Életmód

Tudtad, hogy Japánban minden 25 emberre jut egy automata?

Ez már csak azért is szép teljesítmény, mert a szigetországban több mint 127 millió ember él. Az automaták szinte minden igényt kielégítenek, a nyers tojástól az esernyőig.

A kínálatot elnézve kijelenthetjük, hogy amit Japánban nem lehet automatából megvásárolni, az valószínűleg nem is létezik. A fenti számokat leosztva kijön, hogy a szigetországban több mint ötmillió különféle szerkezet várja a vásárlóit nap mint nap. Az üzlet pedig szépen pörög, egy 2015-ös adat szerint két évvel ezelőtt több mint 42 milliárd dollárt hagytak ott a vásárlók a különböző gépekben.

Körülnéztünk, és a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk párat a legkülönlegesebb vagy épp legbizarrabb japán automaták közül. Kijelenthető, hogy a felkelő Nap országában egy kisebb hétvégi bevásárlást simán elintézhetünk automaták segítségével, ugyanis bármikor vásárolhatunk például friss salátát az erre rendszeresített automatából, de egyből megvehetjük mellé a friss tojást is, és persze a Japánban különösen népszerű rizst is, ráadásul mindjárt többféle változatból választhatunk.

Tudtad, hogy Japánban minden 25 emberre jut egy automata?

Ha a főétellel sem bajlódnánk, irány a sülthús-automata, aki pedig nem éri be egyszerű rizskörettel, egyből továbbfáradhat a sültkrumpli-automata irányába. Utóbbinál nemcsak a gyorséttermekben népszerű hasábburgonyát vásárolhatunk, de vehetünk héjában sült krumplit, vagy akár háromszögletűre formázott rösztit is.

Ha nemcsak a főzésre jut kevés időnk, de magát a táplálkozást is szeretnénk pár perc alatt letudni, egy ramenautomatát kell csak keresnünk. A poharas tésztaételek annyira népszerűek Japánban, hogy külön erre szakosodott instant tésztamúzeum őrzi az instant ramen feltalálójának, Momofuku Andónak az emlékét.

Az ebédet természetesen le kell öblíteni valamivel, Japánban az erre szolgáló hideg sört akár csapolva is megvehetjük automatából, mellé kísérőnek természetesen szaké is jár, naná, hogy ilyen automatája is van a helyieknek. Ebéd után pedig jólesik egy kávé, igaz, a kávéautomata nem akkora kuriózum, azonban Japánon kívül kevés helyen látni olyan gépet, amelyből fémdobozos jegeskávét lehet vásárolni, legalább tízféle változatban.

Dobozos kávéból tucatnyi féle kapható automatából (Fotó: Tumblr)
Dobozos kávéból tucatnyiféle kapható automatából (Fotó: Tumblr)

Desszertnek gombócos fagylaltot fogyaszthatunk a vonatkozó céleszközből, aki azonban kerülné a túlzott cukorbevitelt, egy kis friss banánnal vigasztalódhat, természetesen automatából vásárolva.

A bizarrabb vonalat a kétségkívül praktikus esernyőautomatával nyitjuk, ha pedig már gondoskodtunk róla, hogy ne ázzunk el az irodába vezető úton, ruhatárunkat is felfrissíthetjük, ha dolgos japánként a Sinkanszen-állomás melletti kapszulahotelben töltöttük az éjszakát. A délelőtti tárgyalás előtt vásárolhatunk egy szép új nyakkendőt, de alsó ruházatunkat is felfrissíthetjük az atléta- és alsónadrág-automata segítségével. Rögtön ott van mellette a kesztyűautomata is, ha igazán elegáns üzletemberek benyomását akarjuk kelteni.

Női fehérnemű is vásárolható automatából Japánban, sőt akár új, akár használt modellek közül is választhatnak az erre fogékonyak. A szigetországban különös módszerrel léptek fel a szexuális bűncselekmények elkövetői ellen – a használt fehérneműket árusító automaták kihelyezésével ugyanis kimutathatóan csökkentek az ilyen jellegű esetek.

Minden igényt kielégítő japán automaták (Fotó: Tumblr)
Minden igényt kielégítő japán automaták (Fotó: Tumblr)

Ha már a ruházatunk is rendben van, hazaindulás előtt eszünkbe juthat, hogy a tévé távirányítójából már megint kifogyott az elem, ezt természetesen egy erre rendszeresített automatából pótolhatjuk. Ha a családban vannak olyanok, akik a buddhizmus tanításait követik, őket is meglephetjük egy szintén automatából vásárolt szerencsekarkötővel.

Az automaták már évtizedek óta részei a japán utcaképnek, most pedig a Dydo Drinco üdítőital-gyártó cég szeretné forradalmasítani ezeket a gépeket, amelyek forgalma csökkenésnek indult a 24 órán keresztül nyitva tartó üzletek elterjedésével.

“Szeretnénk, ha új vásárlóink lennének, köztük fiatalok, diákok és külföldi turisták is” – mondta a CNN hírcsatornának nyilatkozva Takamacu Tomija, a Dydo elnöke, aki szerint a cég bevételeinek java a középkorú, irodai dolgozó férfiaktól származik.

A nagyvárosoktól a kis falvakig mindenhol megtalálhatóak a különféle automaták (Fotó: Tumblr)
A nagyvárosoktól a kis falvakig mindenhol megtalálhatóak a különféle automaták (Fotó: Tumblr)

A cég korábban már piacra dobott olyan automatákat, amelyek “beszélgetnek” a vásárlókkal, de olyan gépet is fejlesztettek már, amelynek felhasználói a vásárlást követően egy ruletthez hasonló játékban vehetnek részt, és ha a szerencse nekik kedvez, egy ingyenes termékkel is gazdagabbak lesznek.

A cég most olyan automatákat szeretne fejleszteni, amelyekből okostelefonos alkalmazás segítségével vásárolhatóak meg a portékák. A Dydo applikációjának felhasználói a vásárlásokkal pontokat gyűjthetnek, amelyeket később ajándékokra válthatnak be. Az automatákat japán legnépszerűbb üzenetküldő alkalmazásán, a Line-on keresztül is lehet használni, de azok összeköttetésben állnak olyan játékok hálózataival is, mint például a Final Fantasy vagy a Dragon’s Quest.

“Az automaták részei a japán kultúrának – tette hozzá Takamacu. – Szeretném, ha a turisták is megtapasztalhatnák ezt az élményt, és gyakrabban vásárolnának automatákból.”

A gépek és az okostelefonok összekötésétől a cég azt is reméli, hogy értékes adatokhoz jutnak a felhasználói szokásokat illetően. A tervek szerint olyan funkciót is fejlesztenének, amellyel akár előre megrendelhetjük az automatától például a friss kávét, amely abban a másodpercben készül el, hogy a metrónk megérkezett a célállomásunkra.

A hasonló ötletek és fejlesztések a Fuji Electric egyik hatalmas üzemében valósulnak majd meg. A Nagoja melletti ipartelepen évente akár százezer automatát is legyártanak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top