Életmód

Tévhitek a konyhában, amiket felejts el örökre

A mikrosütő kiöl minden tápanyagot az ételből, a tészta csak akkor nem ragad össze, ha olajat rakunk a főzővízbe, és az alkohol mind elpárolog főzés során az ételből. Ezeket és még sok más állítást tényként kezelünk, pedig sok közülük csupán tévhit, ami anyáról lányra száll.

Ugyanúgy elhittem én is az összes ilyen tévhitet, hiszen ha anya mondja, és már neki is az anyukája mondta, akkor csak úgy lehet. Már ifjúkoromban is azt hallgattam például, milyen veszélyes a mikró, ez pedig csak fokozódott felnőttként, egészen odáig, hogy már a kidobásán gondolkodtam.

Aztán persze lustaságból és kényelemből megtartottam, de masszív lelkifurdalást éreztem minden alkalommal, amikor abban melegítettem az ebédemet, hogy most vajon akkor mindmeghalok tőle, vagy csak valami génmutációt idézek elő magamban. Most meg tessék, kiderül itt nekem, hogy feleslegesen rágom magam már évek óta, igazából nem öli meg az ételekben lévő tápanyagokat a mikró.

De ugyanez igaz a többi állításra is, amiben eddig biztos voltam.

Mint például, hogy az alkohol elpárolog főzés során és nyugodt szívvel adhatok vörösboros marhapörköltet a gyerekeknek. Pedig nem így van, ahogy még sok más új információt sikerült megtudnom a konyhai praktikákról, amiktől egy világ omlott össze bennem.

A gombát nem kell megmosni

Még a nagymamámtól hallottam, hogy a gomba megszívja magát vízzel, ha megmossuk, megdagad és elveszíti jellegzetes ízét. Helyette alaposan le kell csak törölgetni, hogy eltávolítsuk a földet róla. Pedig egy gyors öblítéstől nem lesz semmi baja annak a gombának. Sőt a gomba 90 százalékban vízből áll, úgyhogy ha meg is szívja egy kicsit magát, attól csak nedvesebb lesz és nem változik meg az íze.

Tévhitek a konyhában, amiket felejts el örökre

A mikrosütő megöli a tápanyagokat

Annyira egyértelmű ma már a mikrók használata, hogy kiirtani nem lehet a háztartásokból, ezért hozzám hasonlóan sokan küzdenek a gondolattal használat közben, hogy vajon milyen károkat okoz az ételeknek, és hogy biztos kiöl mindent, ami egészséges. A Harvard szakértője szerint azonban nincs okunk az aggodalomra, sőt azt állítja, hogy a mikrózás jobb az ételnek, mint a forralás és sok más főzési módszer. “A legjobb módszer, ami a leginkább megtartja az ételek tápanyagértékét, ha gyorsan főzzük, hevítjük a legrövidebb ideig, és csak kevés folyadékot adunk hozzá. A mikrosütőben főzés kimeríti az összes kritériumot.”

Az alkohol elpárolog főzés közben

Úgy tűnik, tartozom egy bocsánatkéréssel a gyerekeim felé, amiért kaptak már vörösborban sült húst, mert az alkohol nem feltétlenül tűnik el a sütés során, hátrahagyva a bor ízét. Attól függően, hogy hogyan, milyen hőmérsékleten, mennyi ideig és mekkora edényben készítjük el azt az ételt, az alkohol 5-87 százaléka megmarad a végeredményben.

Az olajtól majd nem ragad össze a főtt tészta

Már egy ideje sejtettem, hogy nem így van, mert teljesen random módon össze tud ragadni a tésztám, függetlenül attól, hogy mindig rakok olajat a vízbe. Az olaj a víz tetején úszkál, úgyhogy amikor leszűrjük a tésztát, akkor kenődik rá a tésztára, amivel agyon is csaphatjuk a fogásunkat, mert megakadályozza, hogy például a szósz rendesen rátapadjon. A szakértők szerint úgy előzhetjük meg a tészta összeragadását, hogy sok vízben főzzük, forrásban tartjuk, és gyakran megkeverjük. Ha egy fakanalat helyezünk keresztben a lábasra, akkor nem fog kifutni sem a víz, és boldogan forrhat kedvére a tésztánkkal.

Tévhitek a konyhában, amiket felejts el örökre

A kávét hűtőben kell tartani

Nyugodtan kivehetjük a kávét a hűtőből és a fagyasztóból, mert ettől nem lesz hosszabb életű az aromája. Sőt a hűtőben benedvesedhet, ami megváltoztathatja a kávé ízét. A National Coffe Association javaslata szerint a legjobb kávétárolási mód, ha egy légmentesen záródó üvegbe vagy kerámiatartóba tesszük, és hűvös, sötét helyen tartjuk. Tehát még véletlenül sem abban a fémdobozban a tűzhely mellett, mint én. Ha mégis a hűtő mellett döntenénk, akkor a légmentesen záródó tároló megvédheti a kávét a nedvesedéstől.

A sütő előmelegítése létfontosságú

Néha rémálmainkban előjön, ahogy a piskóta összeesik csak azért, mert nem melegítettük elő a sütőt megfelelő hőfokra. Az előmelegítés megtakarít egy csomó időt a sütésnél, de közben gyakran csupán arra jó, hogy pazaroljuk a gázt vagy az áramot. Vannak bizonyos ételek, amelyeknél fontos, hogy meleg sütőbe toljuk őket – pl. a sütőporos, élesztős ételek –, de a legtöbb esetben inkább az energiával spóroljunk, és ne az idővel.

Nagyon forró olajban lehet csak sütni

Legközelebb nyugodtan tehetjük szoba-hőmérsékletű olajba a krumplit, ha hasábburgonyát készítünk, mert valójában nincs szükség sistergősre hevített olajra ahhoz, hogy finom legyen. Nem kell őrülten feltekerni a tűzhelyet, hosszabb ideig tart így a sütés, de kevesebb olaj elég hozzá, és nem kell ott állni biztonsági őrként mellette, hogy nehogy égési sérüléseket okozzon valamelyik arra járó családtagnak, vagy felgyújtsa a fél konyhát. A kész sült krumpli ropogós és pirospozsgás lesz így is, ráadásul harmadannyi olajat használunk fel hozzá.

Tévhitek a konyhában, amiket felejts el örökre

A tésztát meg kell mosni

Elterjedt anyai jó tanács az is, hogy hideg vízzel le kell öblíteni a frissen főtt tésztát, mert így nem fő tovább magában. Csakhogy ez már megint nem igaz, mert csak arra jó a hideg vizes öblítés, hogy csúszóssá tegyük a tésztát, és ne ragadjon rá a szósz. Csak akkor szükséges a hideg vizes mosás, ha hideg tésztasalátát készítünk, vagy ha nem használjuk fel egy ideig még a főtt tésztát, és nem akarjuk, hogy összeragadjon.

Ezek után tiszta ámokfutásnak érződik, amit eddig a konyhában műveltem, hiszen öblítettem a tésztát, nem mostam a gombát, és úgy hevítettem az olajat és a sütőt, mintha nem lenne holnap. Úgy tűnik, át kell gondolnom mindent, amit valaha anyukám tanácsolt az egészséges ételekről és a főzésről.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top