Életmód

Emlőrák ellen kampányolnak a sztársportolók

Még mindig nagyon rossz a magyar nők túlélési aránya. A kezdeményezés mögé álló sportolók és klubok egy hónapig rózsaszín kiegészítőket viselnek majd.

Minden év október 1-jén tartják a mellrák elleni küzdelem világnapját, ilyenkor itthon is egy napra rózsaszínbe borul a Lánchíd. Magyarországon még mindig kevés nő jár rendszeres szűrésre, pedig az időben felismert daganat drasztikus beavatkozás nélkül is orvosolható lenne. 

Az amerikaifutball-ligában évek óta rózsaszín hónap az október, az NFL 2009 óta tartja a „pink hónapot”. A magyar steelers.hu tengerentúli mintára idén hetedszer hirdette meg jótékonysági akcióját, amelyen sportszereket árvereznek el, és a befolyt összegből a Magyar Rákellenes Ligát támogatják. A kezdeményezés mögé álló klubok és játékosok egy hónapig rózsaszín kiegészítőket viselnek majd, hogy felhívják a nők figyelmét az emlőrák veszélyeire és a rendszeres szűrés fontosságára.

Túlélők kampányolnak egy NFL-meccs előtt Amerikában (Fotó: gettyimages)

A Telekom Veszprém kézilabdacsapata mellett a Budapest Wolves amerikaifutball-együttes, a Miskolci Judo Klub és a Magyar Amerikai Futball Szövetség (MAFSZ) is a mellrák elleni küzdelem mögé állt.

„Minden meccs bemelegítésénél rózsaszín szerelést viselünk majd, a hazai meccseken pedig azokban is játszunk. A klub árulja ezeket, a befolyó összeggel a kezdeményezést segítjük” –mondta Nagy László válogatott kézilabdázó.

„Fontos, hogy a nők odafigyeljenek magukra” – mondta a tavaly Eb-bronzérmes Gercsák Szabina a miskolci cselgáncsozók nevében. Ő is viselni fog valami rózsaszínűt a következő három versenyén, és árverésre ajánlotta azt a dzsudogiját, amelyet 2013-ban az ifjúsági Európa-bajnoki és világbajnoki sikerekor viselt.

A Magyar Rákellenes Liga képviselője szerint azért fontos a figyelemfelhívás, mert amíg az Egyesült Államokban 90 százalékos a nők ötéves túlélési aránya, addig Magyarországon mindössze 40 százalék körüli.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top