Életmód

Öntsünk tiszta vizet a pohárba: biománia és ami mögötte van

Próbáljatok meg úgy eltölteni egy napot, hogy nem találkoztok ezzel a szóval: bio. Nagyjából lehetetlen, ha gyereked van, akkor meg egyenesen elképzelhetetlen.

Mit is jelent az, hogy bio?

Elsőként tegyük tisztába, mit is jelent a bio kifejezés. Most sem vettem a fáradságot, hogy a kereső által kidobott latin szavakkal tűzdelt definícióval szívjam le az energiáitokat. Véleményem szerint a bio klasszikus értelmezésben azt jelenti, hogy biológiai vagy természet adta. Szóval, az ember azon kívül, hogy az állatokat ellátta, a növényeket locsolta, nem csinált egyebet. Csak szerette, ápolta a javait, hogy később pénzre válthassa a gondoskodást, hogy majd újra ezt tehesse.

„Évtizedekkel ezelőtt még nem sokat lehetett hallani a bióról, főleg nem itthon. A rendszerváltás előtti időkben egy szülő azt adta a gyerekének, amit a kertben megtermesztett vagy a piacon megvett. Ma viszont igen szigorú kritériumoknak kell megfelelnie azoknak a gazdaságoknak, amelyeket bio névvel illetnek” – mondta dr. Schönhausen Mária gyerekorvos.

Ám a mai világban már minden bio… Persze meg vagyok győződve róla, hogy ezek között a bioárucikkek között valóban van, amit a fentieknek megfelelően készítettek el, de hogy mi ezt honnan tudjuk megállapítani, az már homályos. Fontos, hogy fogyasztóbaráttá tegyék a bioárukat, amelyek magas minőségről tanúskodó, vastag, matt, újrahasznosított zacskókban várnak minket a boltok polcain. De legalábbis a boltok visszagyűjtik a csomagolásukat, éljen a környezettudatosság.

Túl a csomagoláson pedig pöccre ugyanolyan szép, mosolygós (nevezzük almának a dolgot) találunk.  Na szóval, ha valami természetes, akkor hogy lehet annyira egyforma?!

Kislánykoromban sok időt töltöttem a nagyszüleimnél, akiknek volt zöldséges kertjük, gyümölcsfáik, és bárhogy is szerették a kis kertjüket, a termések sosem voltak egyformák. Volt nekik az a csúnya, apró, de baromi finom almájuk. Hol veszek én ehhez hasonlót a bio felirat alatt!? Azért ez elgondolkodtató.

Mikor elkezdtem a kisfiam hozzátáplálását zöldségekkel, gyümölcsökkel, akkor úgy gondoltam, hogy bérletet váltok a közeli piacra, és mint fekete öves piacozó egyenesen a piros babos kendős, ráncos arcú néniktől veszem majd a főzéshez az alapanyagokat. Igazából ezt a mai napig így csinálom. De most az egyszer elbizonytalanodtam. Jól csinálom én ezt? Valóban egy hét hónapos gyerek egészségével játszom, ha piacra járok?

Bioügy: kérdés…

A minap a gyerekorvosunknak nagy mellénnyel meséltem, hogy én bizony piacra járok, és főzök is a kicsinek (mert ez ugye ma már nem egyértelmű), és hogy ki szeretném próbálni a céklát Patriknál. Erre hideg zuhanyként ért a válasz, hogy ha nem bio, akkor inkább ne csináljam, mert a magas nitráttartalom csúnya dolgokat válthat ki a gyereknél: szürkülés, légzési problémák…

Te jó ég – gondoltam. De itt még nem ért véget a meglepetések sora:  az is utólag derült ki, hogy egyéves korig nyers gyökérzöldséget sem szabad adni a gyereknek, nevezzük nevén: mondjuk reszelt répát sem. Maximum, ha bio, de inkább akkor se. Nagyjából egy hónapja mérgezem Patrikot a piaci répával… hát, remek!

„Azért fontos, hogy a gyerekek minél később érintkezzenek vegyszerekkel, mert még fejletlen a bélrendszerük. Nem véletlen az a korszerű álláspont, hogy minél tovább szoptassunk, és csak később kezdjünk hozzátáplálni, különös tekintettel a gluténra és a laktózra. Az ételintolerancia vagy más allergiás betegségek könnyebben kialakulnak vörös, szeplős, szőke, fehér bőrű, kék szemű, száraz bőrű kisbabáknál” – mondja Schönhausen doktornő.

Kérdés kérdés hátán

Ha már ellenpéldák: ekcémás kislány voltam, vérző sebes bőrfelülettel, főleg a hajlatokban. Se isten, se ember nem tudott mit adni a viszketés ellen. Mondhatom, hogy tényleg mindent kipróbáltunk. Mindenki, aki ismert, segíteni akart, én meg sajtcetliken vittem haza anyának, hogy a bánomisénkinek az anyukája milyen cifra nevű dolgot ajánlott. Mire rendre érkezett a válasz anyától: „már túl vagyunk rajta”, vagyis kipróbáltuk már, egyik sem működött.

Aztán jött egy „mindmáig be akarnak szervezni” típusú, nagy MLM-rendszeres cég bioterméktriója. Speciális elven működött a kencecsomag, de egyszerre kellett mindent használni. Az állt a leírásban, hogy először felerősödnek a tünetek, nem kell megijedni, majd szépen elmúlik az ekcéma. Nagyobbacska voltam már, tudtam, hogy ez a javamra válik, de sajnos a bőröm rosszabb lett, mint volt.

Nem fogunk zöld ágra vergődni a kérdéskört illetően

Főleg azt nem értem, hogy ha valami bio, annak miért kell drágának és rossz ízűnek lennie. Itthon olyan finom turmixokat lehet készíteni egészséges hozzávalókból. És hát nem árulunk el titkot azzal, hogy a sok kártékony rovar miatt szükséges a vegyszeres kezelése a terményeknek, különben nem lesz belőlük semmi. Innentől a bio meg megint egy megfoghatatlan dolog. Nem igaz?

Az egyik kedvenc szösszenetemmel zárnám ezt a megfejethetetlen, kérdésekkel teli témát: a belvárosban dolgoztam egy étteremben, ahol árultunk csirkét is. Mire az egyik vendég megkérdezte, hogy milyen életet élt az akkorra már grillcsirke. „Gondolom, gazdag, boldog élete volt” – válaszoltam. És akkor, abban a pillanatban annak a csirkének megérte élnie, mert egyszeriben biocsirkévé avanzsált…..

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top