Életmód

Tavaszi alakreform: ezekre figyelj, ha nyárra megszabadulnál pár kilótól

Amikor beköszönt a jó idő, sokan rádöbbennek, hogy meg kellene szabadulniuk a télen felszedett pluszkilóktól. Táplálkozási szakértő és személyi edző segítségével adunk néhány tippet, hogy biztosan elérd a célodat.

Alig pár hete még a márciusi tél miatt volt fagyos a kedvünk, aztán berobbant a tavasz, és egy ideg elfelejthetjük a télikabátot is. Ám a jó idővel és a lengébb ruhákkal együtt szinte menetrendszerűen előjön a probléma: felszedtem pár kilót a télen (meg húsvétkor), most pedig le szeretnék fogyni. Lehetőleg minél gyorsabban.

A csodaszerekkel és mesés fogyást ígérő diétákkal tele van a net. Ám ahelyett, hogy a bizonytalan hatású, sőt akár az egészségre is veszélyes pirulákkal vagy módszerekkel próbálkoznál, szakértőket kérdeztünk arról, hogyan lehet elérni a célt, és milyen reális elvárásaink legyenek.

Évről évre azt látom, hogy a januári nagy lendület nagyjából február közepére szokott kissé lankadni, és körülbelül a húsvét utáni időszakban valóban újra kezdünk észhez térni – mesélt a tapasztalatairól Abonyi Orsi dietetikus. – A nyári napsugarak közeledtével jövünk rá, hogy ismét vagy még mindig nem úgy áll rajtunk akár a tavaszi kabát, akár a fürdőruha, ahogy azt szeretnénk.”

Attól azonban mindenkit óva int a szakember, hogy drasztikus fogyásba kezdjen. Ha túl keveset eszünk, fogyni fogunk, ez azonban nem a zsírból fog történni, ahonnan valóban szeretnénk, sokkal inkább a vázizmunkból.

Vagyis a mérleg ugyan kevesebbet mutat majd, de a tükörben punnyadtabbnak fogjuk látni magunkat.

Azt se felejtsük el, hogy a testünknek a fogyókúra során is elegendő üzemanyagra van szüksége, csupán a plusz bevitel az, amit kerülnünk kell.

Érdemes azt is észben tartani, hogy az alacsonyabb energiabevitel alacsonyabb vitamin- és ásványianyag-bevitellel jár. Ha nem akarjuk magunkat fáradtnak, enerváltnak érezni, ezt ellensúlyoznunk kell, különben a betegségekre is fogékonyabbak leszünk.

De lássuk, milyen étrendet javasol a táplálkozási szakértő. Abonyi Orsi szerint ezekre az alapelvekre mindenkinek oda kell figyelnie attól függetlenül, hogy két-három, 10 vagy éppen 30 kilótól szeretne megszabadulni.

  • Mindig figyeljünk a vegyes, változatos táplálkozásra. Felejtsük el, hogy bizonyos élelmiszercsoportokat teljesen kiiktatunk az étrendünkből – például a kenyeret és a tésztát.
  • Mindennek az alapja a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás. Hiszen „amíg iszunk, addig sem eszünk”, másrészt igen gyakori hiba, hogy csipegetünk pár falatot, amikor valójában a testünk csupán egy pohár vízre vágyik.
  • A napi bevitelünk felét zöldségekkel és gyümölcsökkel fedezzünk. Ez szerepel az aktuális táplálkozási ajánlásban, az Okostányérban is.
  • Helyezzünk a hangsúlyt a zsírszegény ételkészítési eljárásokra, mint például a párolás, grillezés, sütőzacskóban sütés. Az állati eredetű fehérjék kiválasztásánál – amelyeket reggelire, ebédre és vacsorára is iktassunk be – szintén figyeljünk az alacsony zsírtartalomra.

A dietetikus hozzátette, hogy a megfelelő étrend mellett a mozgás is fontos. Az egészséges életmód nagyjából 70 százalék diétából és 30 százalék mozgásból áll össze.

Van, akinek az a célja, hogy nyárra jó alakot, strandformát hozzon össze, más az esküvőjére szeretne fittebb lenni” – sorolta Szentes Balázs, a Thor Gym funkcionális személyi edzője, hogy milyen elképzelésekkel fordulnak hozzá. Sokakban csak akkor tudatosul, hogy mozogniuk kellene, amikor előbújnak az első tavaszi napsugarak. A legnagyobb motiváció többnyire a közelgő nyár, amikor kevesebb a ruha rajtunk, és előkerülnek a fürdőruhák is.

Szentes Balázs szerint úgy lehet a legeredményesebben fogyni, ha tudatosan változtatunk az életmódunkon. Ebben az egészséges táplálkozás mellett pedig a mozgásnak is nagy szerepe van. A beltéri edzéseknél érdemes edző segítségét kérni, hogy segítsen az adott mozgásforma elsajátításában, és úgy legyen felépítve az edzés, hogy hosszú távon is megmaradjon a motiváció.

Az edzőtermi mozgáson kívül a célunk elérését segítheti a futás, a gyaloglás, a biciklizés és az úszás. Bár ezek a sportok maguktól értetődőnek tűnnek, a szakértő segítség itt is jól jöhet, nehogy sérülés legyen a túlzott akarat vége.

Heti kettő, de inkább három alkalommal iktassunk be testmozgást” – javasolja a személyi edző. Aki csak ritkábban vagy rendszertelenül tud edzeni, az ne várjon ugyanolyan eredményt, mintha pontosan tartaná az ütemtervet.

Gyors csodára azonban semmiképpen ne számítsunk. Abonyi Orsi szerint a fogyás ideális üteme hetente körülbelül fél kilogramm. Így az energiabevitelünk nem csökken az alapanyagcserénk alá. Ez azt jelenti, hogy havi 2-3 kilogrammal számolva, májusra már ruhaméretnyi fogyással is kalkulálhatunk, ha elég kitartóak vagyunk, és kerüljük a túlzásokat.

Szentes Balázs szerint a megfelelő étrend és sport kombinációja mellett akár már pár hét alatt megszabadulhatunk néhány felesleges kilótól. Ezt viszont hosszútávon is fenn kell tartani, amíg el nem érjük a kitűzött célt.

Jó hír viszont, hogy az egészséges életmódnak nemcsak az alakunkra lesz hatása. Ha megerősödünk, megszabadulunk a súlyfeleslegtől, önbizalmunk is helyreáll. Ezáltal energikusabbá válhatunk, ami a mindennapi életünkre is pozitív hatással lehet. Kevésbé leszünk fáradékonyak, könnyebben elvégzünk hétköznapi dolgokat és kiegyensúlyozottabbá válhatunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top