Életmód

Karriert váltanál? 7+1 tanács azoktól, akiknek már sikerült

Naphosszat csak azon ábrándozol, hogy valami újba kellene belekezdeni? Már nem köt le a munkád, úgy érzed, hogy nincs értelme? Az Újraterveztem oldalán olyan karrierváltók mesélik el a történetüket, akik hasonló cipőben jártak, de mára a szenvedélyükből tudnak megélni. Most neked is segítenek, hogy mire figyelj, ha váltani készülsz.

Ismerd meg önmagad!

Sokat hangoztatott feladat önmagunk minél jobb megismerése. Ez nem csak abban segít, hogy eldöntsd, vajon Neked való-e a vállalkozói léttel járó bizonytalanság, vagy inkább az alkalmazottként megtapasztalt kiszámíthatóság illik-e hozzád, de arra is választ ad, hogy a váltásnál elkerülhetetlen nehéz helyzetek, a stressz milyen reakciókat hoznak elő belőled, és hogyan tudod ezeket tudatosan feldolgozni.

Találd meg a szenvedélyed!

Keress valamit, ami érdekel, és válj lépésről lépésre annak a területnek a szakértőjévé. Mindegy mit választasz, törekedj arra, hogy a világon a legjobb legyél benne.  Akár munka mellett is érdemes elkezdened, és blogolj, készíts videókat, hogy mások is lássák. Így ha valaki erre a témára rákeres, el tud hozzád jutni, és végső soron üzletet is jelenthet.

Tervezd meg előre!

A terveidet mindig beszéljétek meg otthon a pároddal, hogy ő is láthassa, mire kell készülni, mi várható. Ilyen kulcskérdés például az anyagiak. Készülj fel előre, hogy várhatóan egy évig nem lesz annyi bevételed, mint a korábbi munkádból. Ha nem tudsz ennyi pénzt félretenni, akkor igyekezz a kiadásaidat lecsökkenteni. Lehet, hogy elsőre meglepő, de nagyon sok mindenből le tudsz majd faragni, például a ruhákon, könyveken sok pénzt lehet fogni.

Legyél magabiztos a számok világában!

Ha nincs gazdasági végzettséged, vagy nem ismered az üzleti fortélyokat, kérj segítséget. Próbálj olyannal konzultálni, aki ért hozzá, vagy kezdd el megtanulni tanfolyamon vagy könyvből. Ha nem látod át a gazdasági összefüggéseket, nem vagy barátságban a számokkal, mindig sokkal nehezebb dolgod lesz az üzleti életben. De a jó hír az, hogy ezt meg lehet tanulni vagy át lehet adni egy hozzáértő szakértőnek – ellentétben a tehetséggel vagy saját ötlettel, amit nem lehet megvásárolni.

Fektess be!

A takarékoskodás nemcsak a megélhetéshez szükséges, hanem új vállalkozás indításakor az üzlet felfuttatáshoz is. A kezdetekkor a rengeteg energia és munkaóra mellett pénzt is be kell fektetni a bizniszbe. Így már az elejétől meg tudod fizetni a szakembereket – futárt, könyvelőt, stb – és az értékes idődet szaladgálás, felesleges dolgok megtanulása helyett arra tudod fordítani, amitől jobb lehetsz a versenytársaid között.

Ne félj belevágni!

Felkészültél? Mindent kiszámoltál? Ne halogass tovább. Kifogások keresése és végeláthatatlan tervezgetés helyett kezdd el csinálni. Ahogy az egyik interjúalanyunk fogalmazott, „mint amikor ejtőernyőzésnél kiugrunk a repülőgépből”.

Legyél kitartó!

Ha elindultál, türelmesen, kitartóan menj előre, mert nem az első naptól kezdődik a boldogság. De egy-másfél év kemény munka után, amikor már túl leszel rajta, akkor látni fogod, hogy megérte. Az alábbi anekdota is ezt illusztrálja. Megkérdeztek egy gazdag üzletembert, hogy mi a sikerének a titka? Jókor volt jó helyen? Szerencséje volt? Jó ötlete volt? A kitartásom, válaszolta.

+1

A legfontosabb, hogy ne feledd: az életed értékes, csak olyan dolgot csinálj, ami boldoggá tesz.

Ha mélyebben érdekel a karrierváltás témája és megismerkednél interjúalanyainkkal, a velük készült őszinte beszélgetéseket az Újraterveztem oldalán tudod tovább olvasni.

(Kovács Ambrus / Újraterveztem.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top