Életmód

Kipróbáltuk a stresszűző, szép álmokat hozó „moon milket”

Megkóstoltuk a „moon milk”-et, hogy kiderítsük, a nagymamáinknak volt-e igazuk, vagy jobb a 2018-as varázsital, amelytől jobban alszunk.

Ma már senki nem csodálkozik azon, hogy az Instagram időről időre kitermel étel- és italtrendeket. A legújabb kedvenc a 2018-as tavaszi-nyári divatnak megfelelően hűs pasztellszínekben pompázik és a galaktikus „moon milk” névre hallgat. Ezt a csodás italt lepleztük le, és ugyan a Holdig nem kellett menni érte, az utazást nem hagytuk ki.

Csak éppen másféle utazás volt ez, mint amire először számítottam: az űrhajó helyett a nosztalgiavasútra ültem fel. Azt hiszem, senkinek sem kell bemutatni nagymamáink szép álmokat hozó esti italát, amelytől elszállt minden óvodai vagy iskolai gondunk. Nem érdekelt, kivel játszott az a barátunk, akinek velünk kellett volna. Nem érdekelt, ki vette el tőlünk az illatos radírt, ahogy az sem, ki csúfolt aznap, mert nekünk még mindig nem volt lambadaszoknyánk, pedig már minden lány abban pörgőzött az iskola udvarán. Már biztosan kitalálta mindenki: a nagyi varázsitala az illatos mézes langyos tej volt. Amikor rágondolok, eszembe jut a ropogós ágynemű, az óramutatók ritmikus kattogása a nappaliban, a kutyaugatás a szomszéd utcából, a reggeli vízállásjelentés a Kossuthon, mert azt az időjárás-jelentéssel együtt mindig meg kellett hallgatni. A gondok általában megszűntek létezni, amikor a langyos tejbe kortyoltam, de hogy ez a tej és méz elegyének vagy éppen a nagymamám nyugtató simogatásának volt köszönhető, azt a mai napig sem tudom megmondani. Azt sem, hogy jobban aludtam-e tőle.

Az alvászavar és a moon milk

Éppen ezért döbbentem meg azon, amikor átverekedtem magam megannyi gyönyörű, a „moon milket” ábrázoló Instagram-fotón, hogy végre elolvassam, miről is van szó tulajdonképpen. Ledöbbentem: a moon milk nem más, mint mézes langyos tej Insta-kompatibilissé varázsolva.

Az enyhe alvászavar ellen ma már számtalan praktikát ismerünk. Szerintem az egyik legjobb megoldás a rendszeres testmozgás, mások a jógára esküsznek, megint mások a sült édesburgonya majszolására. De lehet, hogy elég a nyugodt környezet, a megfelelő hőfokú hálóhelyiség, a zavaró elektronikai eszközök eltávolítása, vagy az, hogy egészen egyszerűen nem nézünk a telefonunkra este 9 után. A moon milk a megannyi egyszerű praktika mellé zárkózott fel 2018 elején, majd villámgyorsan le is hagyta őket 2018 nyarára, mivel kifejezetten dekoratív módszerről van szó, ami jót tesz a marketingjének.

Azért ne gondoljuk, hogy az influencerek feltalálták a spanyolviaszt! Aki otthon van az ájurvédában, India több mint ötezer éves hagyományos, természetes orvostudományi rendszerében, az tudja, hogy az ájurvédikus napirend ajánlott része a langyos tej fogyasztása közvetlenül lefekvés előtt. Ebbe tesznek ghí vajat, majd mézet, nádcukrot. Az italt kurkumával, kardamommal, gyömbérrel, fahéjjal is ízesíthetik. A tejet ilyenkor sosem forralják, csak melegítik. A hőmérséklete akkor jó, ha a kisujjat belemártva kellemesnek érezzük. Ezt lassan kortyolgatva kell meginni, majd álomra szenderülni.

De vajon tényleg működik a klasszikus mézes tej vagy a „moon milk”?

Szava Georgina, élelmiszermérnök szerint ezeknek az italoknak inkább placebo hatásuk van. Mivel most divat, azt olvassuk, hogy másoknak is hat, ezért úgy érezzük, nálunk is működik. „Illetve azt gondolom, a szertartás jellege, ami segít az esti ellazulásban – teszi hozzá a szakértő. –A mézben vannak roboráló (a szervezetet erősítő – a szerző) anyagok, de nem szignifikáns mennyiségben. Az édes íz szintén segíti az ital fogyasztását. Illetve a tejben található egy olyan esszenciális aminosav, amelyik valóban nyugtat, és segíti az alvást.”

Egyre többet olvasgatva kiderült számomra, hogy a „moon milk” valódi titka sokak szerint nem a pasztellszínekben, nem is a mézben, hanem az adaptogén gyógynövényekben rejlik. Ezek olyan növények, amelyek állítólag képesek arra, hogy kiegyensúlyozzák a szervezetünk életfunkcióit: van, amikor stimulálnak, van, amikor mérsékelnek, ellenállóbbá tesznek a pszichés vagy fizikai stresszel szemben.

Ilyen például az álombogyó, amely nyugtató-, nagyobb adagban altatószer, rendszeresen használják az álmatlanság vagy a stressz kezelésénél. A fürtös spárga is erősen felkapott, a női hormonrendszer kiegyensúlyozását segíti elő, Indiában az első menstruációtól kezdve a változókor végéig használják a nők. A pecsétviaszgombát pedig az adaptogén növények királyának is tartják. Érdekes, hogy ezekre rákeresve szinte csak táplálékkiegészítőket forgalmazó webshopok ugranak fel. De ha ilyen hiperszuper növényekről van szó, akkor nem lehet, hogy túladagolhatók? Nem ártanak? Szakértőnk szerint nem.  „Mivel a természetgyógyászaton kívül ez a gyógynövényfogalom nem létezik, ha diplomatikus szeretnék lenni, azt mondanám, hogy nincs jelenleg tudományos bizonyíték arra, hogy ártana. Vagy egy-egy ilyen italnál nincs az a mennyiség semelyikből, ami, hacsak valaki nem idült beteg és konkrétan tiltva van, akkor ártana.”

goodnight moon (milk) 😴🌒

T a y l o r J. H a r b i n (@all.purpose.flour.child) által megosztott bejegyzés,

Természetesen nem bírtam ki, hogy ne próbáljam ki a legegyszerűbb verziót: a klasszikus mézes tejet egy kis fahéjjal. A tejet tejhabosítóval langyosítottam fel, és így kapott egy kis textúrát is, ahogy az Instagramon is láttam. Ebbe került a vegyes virágméz, egy kevés fahéj. Olyan őrületeket, mint a szárított levendula vagy kamilla, a reszelt szerencsendió vagy a spirulinapor, meghagytam az influencereknek.

Én csak egyet szerettem volna: aludni egy jót. Be kell vallanom, a dolog működött. Mosolyogva aludtam el egymás utáni napokon is. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy inkább a nosztalgia ringatott el, mint a holdtej. De mivel erre nincs tudományos bizonyítékom, így azt mondom: teljesen mindegy, mi volt. A lényeg, hogy aludtam egy jót.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top