Életmód

Feltalálták a vízben oldódó nejlonzacskót – videó

Környezetet nem szennyező, vízben oldódó műanyag zacskót fejlesztettek chilei mérnökök, be is mutatták találmányukat a nyilvánosságnak.

Chilei mérnökök bemutatták új fejlesztésüket, a vízben oldódó, olajszármazékoktól mentes műanyag bevásárlózacskót. Roberto Astete és Christian Olivares, a chilei Solubags vezetői santiagói sajtóértekezletükön elmondták, a zacskó titka az, hogy megváltoztatták a vízben oldódó polivinil alkohol (C2H4O)x kémiai képletét.

A sajtótájékoztatón a szakemberek be is mutatták az ilyen alapanyagból készült, a környezetet egyáltalán nem szennyező zacskó lebomlását vízben, ami hozzájárulhat a vízszennyezés megállításához.

„A nagy különbség a hagyományos műanyag zacskók és az általunk előállított között az, hogy míg az előbbi 150-500 évig megmaradhat a természetben, addig a mienk öt perc alatt lebomlik” – magyarázta Astete. Hozzátette, az anyag akár egy főzőedényben vagy mosógépben is lebontható.

A sajtótájékoztatón készült videó szerint egy kancsó meleg vízben is azonnal oldódik a zacskó. Nagy kérdés, hogy ez a remek tulajdonsága a használhatóságát mennyire befolyásolja majd.

A cégnek van termelő egysége Kínában, de az illetékesek szerint a környezetbarát zacskót bárhol elő lehet állítani a világon technológiájuk alkalmazásával. Chilében októberben kezdik el gyártani, és számos latin-amerikai ország érdeklődik az új termék iránt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top