Nem lehet elég korán kezdeni a vas pótlását
A vas a babák számára nagyon fontos, hiszen ez az anyag nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a vérben található hemoglobin szállítani tudja az oxigént a fejlődésben lévő szerveikhez – így például az agyhoz, amelynek kifejezetten nagy az oxigénigénye. Természetesen nemcsak a piciknek, hanem a felnőtteknek is fontos a vas, de a babák hamarabb megszenvedik a hiányát: nélküle különféle kóros elváltozások lépnek fel, a gyermek fáradékony, nyűgös, fejfájós és étvágytalan lesz. A vashiányos gyerek ráadásul néha egészen furcsa dolgokat művel: például papírt vagy ceruzavéget rágcsál, és ezeket meg is eszi, mert így próbálja pótolni a szervezetéből hiányzó vasat.
Az idegrendszer látja kárát a vashiánynak
Ha az ilyen mértékű vashiány tartósan fennáll, az helyrehozhatatlan károkat okoz a babának, aki – ha nem jut hozzá az élete első három évében a szükséges napi 7-8 mg vashoz – később az iskolában nagyobb valószínűséggel fog tanulási problémákkal küzdeni, sőt az idegrendszere fejletlensége miatt akár viselkedészavarai is lehetnek. Sajnos annak ellenére, hogy a tudomány pontosan tudja, milyen káros következményei lehetnek a gyermekkori vashiánynak, még ma sem jut hozzá minden gyermek megfelelő mennyiséghez ebből az anyagból, ami elsősorban a hiányos táplálkozásnak és a rossz étkezési szokásoknak tulajdonítható.
Kisgyermekek, gyermekek átlagos napi vasszükséglete
- 7–12 hónapos korban: 11 mg;
- 1 és 3 éves kor között 7 mg;
- 4 és 8 éves kor között: 10 mg;
- 9 és 13 éves kor között: 8 mg
Vastartalom különféle ételekben
Állati eredetű élelmiszerek vastartalma
Vörös húsok – marha-, borjú-, sertéshús 3-4 mg vas / 100 gramm; bárányhús: 2 mg / 100 gramm;
Szárnyasok – pulykahús: 2-3 mg / 100 gramm;
Libamáj: 6-7 mg / 100 gramm;
Sertés-, marha- és borjúmáj: 5-10 mg / 100 gramm;
Májkrém, kenőmájas: 4-5 mg / 100 gramm;
Halak – tonhal: 2 mg / 100 gramm; szardínia: 3 mg / 100 gramm;
Tojás: 1-1,5 mg / 1 tojássárgája.
Növényi eredetű élelmiszerek vastartalma
Főzelékfélék – spenót/sóska: 2–5 mg / 100 gramm; zöldborsó/zöldbab: 2-3 mg / 100 gramm; lencse, csicseriborsó, tarkabab: 4–8 mg / 100 gramm;
Idénygyümölcsök – ribizli: 4–6 mg / 100 gramm; szilva: 5-6 mg / 1 dl szilvalé vagy 6-8 szem szilva; körte: 2 mg / 100 gramm; eper: 3 mg / 100 gramm; sárgabarack: 2 mg / 100 gramm;
Zöldségek – gomba: 10 mg / 100 gramm; retek: 1-2 mg / 100 gramm;
Csonthéjasak, olajos magvak – 15-20 mg / 50 gramm; dió: 2 mg / 50 gramm; mandula: 3-4 mg / 50 gramm;
Gyümölcs- és zöldséglevek – paradicsomlé: 1,5 mg / 1 dl; almalé: 1,5 mg / 1 dl.