Életmód

Könnyebben barátkoznak a korán kelőknél az „éjjeli baglyok”

És mindez a génekkel van összefüggésben – derült ki egy új kutatásból.

Egy új kutatás szerint barátkozásban is különböznek a korán kelő „pacsirták” és a hajnalig aktív „éjjeli baglyok” – írja a hvg.hu. Talayeh Aledavood, a finnországi Aalto Egyetem kutatója szerint a korán kelőket és a későn fekvőket nem a szokás különbözteti meg egymástól, hanem eltérő génjeik, vagyis egészen pontosan kronotípusuk.

Aledavood tanulmányából további érdekességek is kiderülnek, például az, hogy az éjjeli baglyok könnyebben ismerkednek, és általában központibb szerepet töltenek be a társaságban, mint a korán kelők. Sőt: az éjjeli baglyok egymással még könnyebben barátkoznak. Mindez a kutatás szerint genetikai okokkal magyarázható.

A kutatás módszertani különlegessége, hogy az adatokat anonim mobilhasználati adatokból szűrték le, mesterséges laboratóriumi körülmények kihagyásával. A hvg.hu szerint ez azért is kiváló vizsgálódási módszer, mert napi telefonhasználatunk során akaratlanul is rengeteget elárulunk magunkról.

Thinkstock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top