Életmód

3 tévhit az alvásról, amit felejts el örökre!

Az életünk harmadát alvással töltjük, ezért is érdemes elkerülni a tévhiteket a témában.

Az alvási szokásaid befolyásolják a fizikai és mentális egészségedet, munkabírásodat, döntéseidet, az életed minden területén felbukkan a hatásuk. Ha tehát tévhitekre építkezel az alvás terén, akkor a saját jóllétedet kockáztatod. Íme három dolog, amit azonnal felejts el!

1. tévhit: Hétvégén pótolni tudod a hét közben kimaradt alvást

Egész héten alig alszol pár órákat éjszaka, és azzal nyugtatod magad, hogy majd hétvégén bepótolod az alvást. Sajnos ez nem így megy. A Centers for Disease Control and Prevention tanulmánya szerint egy felnőttnek minimum hét óra alvásra van szüksége minden éjszaka, hogy a szervezet rendesen tudjon működni. Persze a test képes egy kialvatlan éjszakát kompenzálni, de az állandó éjszakázást nem lehet bepótolni későbbi időpontban.

A kutatók azt találták, hogy egy órával kevesebb alvás miatt négy napon keresztül kell regenerálódnia a szervezetnek ahhoz, hogy visszatérjen normál működéséhez. Egy óra mínusz négy napot jelent! Ha mindennap két-három órával kevesebbet alszol, mint hét óra, gondolhatod, milyen károkat okozol magadnak, és hány hétvégére lenne szükség, hogy helyreálljon a szervezeted.

alvás tévhit tanács

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

2. tévhit: Le lehet rövidíteni az alvást

Ennek a tévhitnek az az alapja, hogy ahogy idősödünk, elég a szervezetünknek kevesebb alvás is, és hogy ezt fiatalabb korunkban is elsajátíthatjuk. Ez azonban önbecsapás, nem lehet megúszni azt a hét órát sem fiatalon, sem idősen.

A kialvatlanság 2018-as felmérések szerint népbetegséggé vált, úgyhogy nem éri meg ezzel tréfálni és tévhitek miatt trenírozni magad a kevesebb alvásra, hiszen a következmények között szerepel a szívbetegség, a cukorbetegség és a depresszió is, márpedig biztos, hogy ezek közül egyiket sem akarod meghívni az életedbe.

3. tévhit: A tévé mellett vagy a telefont nyomkodva ártalmatlan az elalvás

Könnyű elcsábulni arra, hogy az ágyban még egy utolsó utáni részt megnézz a kedvenc sorozatodból, ami közben aztán elalszol. Vagy hogy még utoljára végigpörgesd az összes közösségi oldalt elalvás előtt. Pedig mindkettő rossz ötlet, mert megzavarják az alvásodat.

A National Sleep Foundation adatai szerint az emberek 95 százaléka használ valamilyen elektronikus eszközt elalvás előtt, amitől nehezebben alszanak el, és gyengül az alvás minősége is. Ez azért van, mert az ilyen eszközök fénye megzavarhatja a melatonin, azaz alváshormon termelését, ami nélkülözhetetlen a pihentető alváshoz. A szakértők azt javasolják, hogy tévé és telefon helyett inkább egy jó könyvvel menj az ágyba, sokkal relaxáltabb lesz az alvásod.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top