Életmód

A menstruáló nő pusztító ereje – 5 elképesztő múltbéli hiedelem a női ciklusról

Régen úgy tartották, hogy a menstruáló nő közelében megbolondulnak a kutyák, elhervadnak a virágok, és a bor ecetté változik – a sornak itt még nincs vége. Az ókorban, de még az 1800-as években is jobbnak látták elkerülni a menstruáló nőket.

A menstruáció alatti hangulatingadozások és az ingerlékenység miatt még ma is sokan úgy érzik, jobb ilyenkor békén hagyni minket. Régen azonban teljesen más okokból kerülték a piros betűs napjaikon a nőket.

Az ókori rómaiak úgy tartották, hogy a menstruációs ciklus alatt a nők a környezetükre a szó szoros értelemben mérgező hatással vannak. Egy római természettudós polihisztor, idősebb Plinius szerint a nők havi ciklusa miatt a termények tönkre mehetnek, a fák kiszáradhatnak, a gyümölcsök lehullhatnak a fákról, vagyis a menstruáló nő maga a két lábon járó biológiai fegyver. Sőt, a tudós szerint a menstruációs vér megölhette a méheket, képes volt elfeketíteni a tükröt és életlenné tenni az acélt.

Vele ellentétben unokaöccse, az ifjabb Plinius – szintén polihisztor és író – varázslatos erőt tulajdonított a menzesznek. Azt állította, hogy a menstruációs vér képes a jégesőt és a forgószelet is eltéríti: elképzelése szerint a teendő csak annyi volt, hogy az összegyűjtött vért olyan helyre kellett tenni, ahol villámcsapás éri, és a rossz idő huss, már el is illant.

A tizenkilencedik században általánosan elfogadott volt az a nézet, miszerint a nehéz napjait élő nő közelébe nem szabad vajat és sonkát tenni, mert megromlik. Sőt, azt hitték, hogy a menstruációs vér képes a bort ecetté változtatni – képzelheted mennyire óvták a nőktől a bort akkoriban. Nagy-Britanniában és Nyugat-Európában ráadásul az 1800-as évek második feléig azt gondolták, hogy ha egy nő orra vérzett, akkor valójában visszatartotta a menstruációját, és az orrán tört utat magának a vér.

De nemcsak az ételek és a növények, hanem az állatok, nevezetesen a cápa, a medve és a kutya sem volt biztonságban a menzesz alatt. Egy menstruáló nő jobban tette, ha nem sétálgatott csak úgy az erdőben, mert odavonzotta a medvéket, és az úszást is hanyagolnia kellett, nehogy növelje a cápatámadásokat. A kutyáktól sem ártott távol tartania magát, mert a hiedelem szerint az ebek is megbolondultak a közelében.

A havi ciklusa idején a nő a virágokat is képes volt elhervasztani: úgy tartották, hogy ha egy nő menstruál, jobb, ha inkább nem adnak neki virágot, mert az nyomban elhervad, és csak kárba menne. Ez az elképzelés valószínű a tisztátlanságból fakad, ami legalább akkora képtelenség, mint az összes többi feltételezés, amit a magukat tudósoknak nevezők kiókumláltak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top