Ha az ünnepi sürgés-forgásban valami gyors, de finom falatkákkal is szeretnél kedveskedni a barátoknak, családtagoknak, akkor a ricottával elkészített fogásokkal nem nyúlhatsz mellé!
Ricottával töltött gomba
Hozzávalók (4 adag):
- 8 közepes méretű csiperkegomba (de készíthető tetszés szerinti gombával)
- 100 g omlós Szarvasi ricotta
- 1 citrom lereszelt héja
- 1 friss piros, kimagozott, finomra aprított csili
- tengeri só
- frissen őrölt fekete bors
- 2 ek. finomra aprított, friss oregánólevél (vagy majoránna)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Tegyük a ricottát egy tálba a reszelt citromhéjjal, a csilivel, a sóval és a borssal együtt. Fakanállal nyomkodjuk szét, és dolgozzuk össze, azután keverjük hozzá a felaprított oregánót és a parmezánt is. Óvatosan távolítsuk el a gombák tönkjét, aztán forgassuk meg a gombafejeket egy kis olajban, sóban, borsban. Üreges felével fölfelé fektessük sütőlapra vagy tepsibe, hogy kis adagokat pakolhassunk bele a ricottakeverékből. Óvatosan kanalazzuk bele a tölteléket, szórjunk rá egy kis parmezánt, és addig süssük az előmelegített sütőben, amíg aranyszínű nem lesz (kb. 15 percig). Nagy tálon tálaljuk, megszórva dresszinges rukkolával vagy más salátafélével.
Diós ricottagömbök
Hozzávalók 4 személyre:
- 5 dkg dió
- 25 dkg Szarvasi ricotta
- só, frissen őrölt bors
- 1 gerezd fokhagyma
- olívaolaj a formázáshoz
Elkészítés:
A diót késsel aprítsuk durvára. A ricottát keverjük el sóval, borssal, az aprított fokhagymával. Enyhén beolajozott kézzel formázzunk gömböket a masszából, majd forgassuk meg a durvára darált dióban. Fogyasszunk mellé teljes kiőrlésű kenyeret vagy péksüteményt.