Életmód

Jöhet egy kényeztető fürdő? Válaszd a megfelelő hőmérsékletet!

A februári hidegben egy átdolgozott napot követő buszozás és hazagyaloglás után semmire sem vágyunk jobban, mint egy kényeztető, ellazító fürdőre. De milyen legyen a hőmérséklete? Forró, meleg, langyos vagy hideg? Mutatjuk, melyik az ideális ahhoz, hogy tényleg a javunkat szolgálja.

A bevállalósak beülnek akár 15 ⁰C-os hideg vízbe is, de van, aki hazatérve a téli havas hidegből nem vágyik másra, mint egy kád forró (40 ⁰C-os) vízbe elmerülni, lazulni és pihenni, akár mindennap.

Milyen hőmérsékletet válasszunk?

A különböző hőmérsékletű fürdő más és más hatással van egész szervezetünkre.

15 ⁰C-os fürdő
Ezen nincs mit szépíteni: hideg. Tényleg csak a legbevállalósabbak szánják rá magukat, és akkor is csak részlegesen: csak az altestünket mártóztassuk meg a hidegrázós fürdőben. Deréktól lefele, a combokon és a csípőtájékon viszont igazán jótékony hatással lesz ránk a hideg víz: felpezsdíti a vérkeringést, enyhíti a felvizesedett láb okozta problémákat és csökkenti a narancsbőr látványos tüneteit.
A legfontosabb, hogy a hideg ülőfürdő ne tartson tovább 10 percnél, és csak akkor vállaljuk be, ha nincs szív- vagy érrendszeri problémánk.

Relaxáló esti fürdő

32-35 ⁰C-os langyos, relaxáló fürdő
A kellemesen meleg víz igazi elixír bőrünk szépségének: mindenféle sokkolóan szélsőséges hőmérséklet nélkül beindítja a vénás keringést, elősegíti a salaktalanítást. Segít ellazulni, izomláz esetén is kiváló, esti lefekvés előtt garantálja a gyors elalvást.

37-40 ⁰C-os forró fürdő
15 percnél tovább semmiképpen se tartózkodjunk ennyire forró vízben. Addig viszont jól megizzaszt bennünket, így segít megszabadítani a méreganyagoktól bőrünk legfelső rétegét. Figyeljünk azonban arra, hogy mivel a forró víz értágító hatású, cellulitiszes bőrnek pont nem kedvez, kivéve, ha a forró fürdőt hideg zuhannyal zárjuk, így serkentve a vér- és nyirokkeringést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top