Életmód

5 lépés, hogy megszabadulj az energiavámpírtól

Amikor pár órát egy energiavámpír társaságában töltesz, utána úgy érzed, lemerültek a tartalékaid, és semmi másra nem vágysz, csak hogy ülj a kanapén, és nézz ki a fejedből pár tábla csoki társaságában.

Az energiavámpír nincs is tisztában vele, hogy másokból szerzi az energiáját, és hogy a környezetében élők hangulata miatta kerül a béka feneke alá. Általában annyira csak a saját érzelmeire és szükségleteire koncentrál, hogy észre sem veszi a körülötte élőket. Arra használ mindenkit, aki a keze ügyébe kerül, hogy betöltse az űrt a lelkében, és kicsit sem érdekli, hogy másokban milyen érzéseket kelt ezzel.

Az energiavámpír nem törődik veled, hogy mit gondolsz, csinálsz, érzel, csak dominálni akar, hogy mindenki vele foglalkozzon. Olykor ezt szórakoztató módon adja elő, nem pedig panaszkodással éri el, de attól még a lehúzó hatás nem marad el. A lényeg számára, hogy szimpátiát és empátiát ébresszen benned, és ezzel szívja el az energiáidat.

Christy Whitman, a The Art of Having It All: A Woman’s Guide to Unlimited Abundance című önismereti könyv szerzője leírt öt lépést, amellyel védekezni tudsz az energiavámpírral szemben.

1. Adj neki új címkét!

Az energiavámpír elnevezést fogalmazd át magadban, mert ebben a címkében benne van az áldozat tehetetlensége, márpedig te nem akarsz sem áldozat, sem pedig tehetetlen lenni. Amikor valakire azt mondod, hogy energiavámpír, akkor nem az embert, hanem a viselkedését címkézed, amivel szemben nincs eszköz a kezedben. De ha ehelyett arra koncentrálsz, hogy milyen hatással van rád a negatív ember, máris döntést hozhatsz, hogy kinek adod az energiáidat.

energiavámpír viselkedés önvédelem

Képünk illusztráció – Forrás: iStock

2. Tudatosítsd magadban, hogy a saját energiádért te vagy a felelős!

Minden pillanatban ott van a döntés a kezedben. Sokszor még akkor is, ha kellemetlen helyzetben vagy, választhatsz, hogy benne maradsz, vagy kilépsz belőle. Ha pedig lehetetlen a kilépés, még mindig dönthetsz úgy, hogy csak minimális figyelmet szentelsz neki.

3. Figyelj az érzéseidre!

Vedd észre, milyen helyzetekben érzed azt, hogy valaki épp csapolja az energiáidat. Ne arra koncentrálj, hogy az energiavámpír hogyan viselkedik, mert a másikat nem tudod megváltoztatni, de azt meg tudod fejteni, mi lehet az oka, hogy ekkora hatással van rád. Ha pedig megvan a miért, máris könnyebben változtathatsz a saját reakcióidon.

4. Készíts magadban akciótervet!

Minden negatív érzelem fontos információval bír. Azonosítsd a saját érzéseidet az energiavámpír társaságában, sorold fel magadban, milyen személyes határokat, értékeket vagy szükségleteket sért meg éppen, és kovácsolj tervet arra, hogyan tudnád visszavenni tőle az irányítást. Bonyolultan hangzik, de elég hozzá annyi, hogy megkérdezed magadtól: „Mitől érezném jobban magam ebben a pillanatban?”

5. Hallgass a belső hangodra!

Engedd meg magadnak, hogy a saját érdekedben cselekedj! Ha például egy kollégával nagyon negatív irányt vesz a beszélgetés, dönts magad mellett, és válts témát, vagy lépj ki a helyzetből. Ha egy esemény, amelyre hónapokkal ezelőtt bejelentkeztél, mégsem tölt el jó érzéssel, szeresd magad annyira, hogy nem mész el rá. Ha egy barátod szívességet kér, de épp túlterhelt vagy, adj magadnak engedélyt arra, hogy visszautasítsd. Ne helyezz önmagad elé senkit, mert ha te lemerülsz, annak a környezeted is csak a kárát látja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top