Életmód

9 energiavámpír, akitől meg kell védened magad

Nem minden energiavámpír rossz ember, gyakran észre sem veszik, hogy mit csinálnak, de mindegy, mi a szándékuk, jobb ha megvéded magad tőlük.

Egy energiavámpír társaságában úgy érzed, mintha lemerülnének az elemeid, fizikailag és érzelmileg is elfáradsz, ráadásul értéktelennek is érezheted magad, ha sokat kell beszélgetned vele. Pár megjegyzés elég az energiavámpírtól ahhoz, hogy szorongás, rossz hangulat, vagy épp ellenállhatatlan álmosság legyen rajtad úrrá.

Az energiavámpír főbb jelei:

  • Nem vállal felelősséget a tetteiért, mindig te vagy a hibás.
  • Mindent jobban tud.
  • A kritizálás alapfunkció nála.
  • Imádja a drámát.
  • Bűntudatkeltésben nagyon profi.
  • A gonosz megjegyzések csak úgy ömlenek belőle.

Ahhoz, hogy megvédd magad az energiavámpíroktól, ismerned kell, milyen fajtákkal találkozhatsz. Ha van rá lehetőséged, akkor a legjobb elsétálni, megszakítani velük a kapcsolatot, ha pedig nem tudod kikerülni őket, mert például pont a kollégák között lapul meg egy energiavámpír, akkor készülj fel a határaid felállítására és betartatására.

A nárcisztikus

Nincs igazán empátia benne, egyáltalán nem érdekli, mit érzel, amikor beszólogat neked. Amikor nárcisztikus energiavámpírral van dolgod, azt kell elsősorban megérteni, hogy egy korlátolt elméjű emberrel beszélsz, felesleges tőle elvárni, hogy normálisan viselkedjen, mert képtelen rá. Nem érdemes túl sok energiát feketetni abba, hogy neki megfelelj, mert nem fog megtörténni, ellenben kifoghatod a szelet a vitorlájából, ha nem törődsz a véleményével, csak azzal foglalkozol, hogy jól érezd magad a bőrödben tőle függetlenül.

Az áldozat

Szegénnyel mindig valami szörnyű dolog történik, nyilván más hibájából. Hiába adsz neki tanácsot, nem érdekli a megoldás, csak dagonyázni akar az önsajnálatban. Ne is próbáld megoldani a problémáit, nem a te felelősséged, engedd el, hogy segíteni akarsz neki. Az „áldozattal” szemben fontos felállítani a határokat, és leginkább elkerülni a társaságát, hogy ne kezdjen bele a végtelenített panaszkodásba.

Védd magad az energiavámpírtól

A Hétköznapi vámpírok című sorozatban két energiavámpír harcolt egymással (Kép: IMDb)

A kontrollmániás

Ahogy ő kigondolja, az úgy lesz jó. Beleszól az életedbe, persze a saját érdekedben teszi, mert majd ő tudja, mi a jó neked. És természetesen, amit érzel, gondolsz, az hülyeség. Ebben az esetben kell elővenned az asszertív kommunikációt, és nemet mondani, ha úgy érzed jónak. A te életed, a te döntésed, senkinek sem szabad átengedni az irányítást.

A csevegős

A csevegős energiavámpír egyfolytában saját magáról beszél. Ha válaszolsz, sokszor üres tekintettel néz rád, és ott folytatja, ahol abbahagyta, visszakanyarodik önmagához. Nem érdekli, mit érzel, mi történt veled, senki más nem fontos számára, csak saját maga. A társaságában úgy érezheted, hogy értéktelen vagy, a kapcsolat vele mindig egyoldalú lesz, és teljesen kimerít a vele való beszélgetés. A legjobb, ha egyenesen és nyíltan kommunikálsz vele, ugyanis nem fogja érteni a célzásokat.

A drámázós

A legkisebb probléma is hatalmas számára és óriási balhét csap a legapróbb ügyből is. Nehéz a közelében lenni, mert viharos arrafelé az időjárás, ezért ha azt látod, hogy elkezd drámázni, a legjobb, ha arrébb mész és keresel valakit, aki nem csapolja az energiádat a problémázással.

Az ítélkezős

Senki sem állhat meg a lábán előtte, az élteti, ha másokat kibeszélhet a hátuk mögött és ítélkezhet kedvére. Vigyázz vele, mert ha belemész a játékába és a tettestársa leszel, előbb-utóbb te is sorra kerülsz és hátba fog szúrni. Erősen mérgező a jelenléte, és csak negatív hatással lesz a lelkedre.

A kritikus

Kritizál, semmi sem elég jó neki, minden jóban meglátja a rosszat, még ha nincs is ott, és bármikor előhúz a tarsolyából egy gonosz megjegyzést. Azt kell megérteni vele kapcsolatban, hogy általában a saját problémáit és negatív érzéseit vetíti ki másokra, és azzal adsz neki energiát, ha figyelsz rá.

A „jobb vagyok nálad”

Ha beszélgetsz vele, számíthatsz rá, hogy neki jobbnak, tehetségesebbnek, profibbnak kell lennie nálad. Idegesíti, ha sikeres vagy, és mindent elkövet, hogy kicsinek és értéktelennek érezd magad mellette. Nyilván saját magával van problémája, és így próbálja etetni az egóját, de neked nem kell ezt támogatni, inkább mentsd a bőrödet és az önbizalmadat tőle.

Az ártatlan

Annyira kis gyámoltatlannak tűnik, hogy megszakad érte a szíved, de könnyen kialakulhat egy olyan kapcsolat vele, melyben teljes mértékben függ tőled – ezzel csapolva az energiádat. Az empátiádból táplálkozik, rengeteg figyelmet követel és bűntudatot kelt, ha nem adod neki az összes idődet. Csak a határaid felállításával tudsz küzdeni ellene, és úgy tudsz segíteni neki, ha nem oldod meg az életét, hanem inkább bátorítod, hogy a saját kezébe vegye a sorsát.

Olvass többet a mérgező emberekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top