Életmód

Puliszkadiéta: a kukoricadara tényleg segít a fogyásban

A puliszkáról annyit biztosan mindenki tud, hogy nagyon finom, laktató, és régóta ismert fogása az erdélyi konyhának. Most azonban azt is bebizonyítjuk, hogy egészséges és sok alapanyaggal könnyen kombinálható élelmiszer.

A puliszka a 17. század óta ismert étel, amit kukoricalisztből készítenek a magyar, a román, az erdélyi szász, a szlovén, a bolgár és az ukrán konyhákon. Eredetileg a szegény emberek tápláléka volt, főételként, köretként, édességként egyaránt fogyasztották, elkészítése pedig rettenetesen egyszerű: csak fel kell főzni a kukoricalisztet vízzel vagy tejjel, ügyelve arra, hogy folyamatosan kevergessük a masszát. A folyadék mennyiségétől függően lesz keményebb vagy hígabb a végeredmény, az elkészült puliszkát pedig meg is süthetjük.

100 g puliszka tápértéke:

  • 76,89 g szénhidrát
  • 8,12 g fehérje
  • 0,4 g cukor
  • 4 g zsír
  • 7 g rost
  • tartalmaz foszfort, kalciumot, vasat, káliumot, A- és B-vitamint is

A magas szénhidráttartalom ellenére a puliszka egyáltalán nem ellensége a kecses vonalaknak, hiszen 100 gramm csak 362/380 kcal-t tartalmaz. Az egyik legnagyobb előnye pedig, hogy komoly teltségérzetet okoz – emiatt is érdemes az év bármely szakában nekiugrani egy puliszkadiétának.

A puliszka másik nagy előnye, hogy teljesen gluténmentes, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják, ráadásul könnyen emészthető, így bár teltségérzetet ad, nem terheli meg a gyomrunkat. Persze a puliszka-fogyókúránál nagy gondot kell fordítani az egyéb kiegészítő élelmiszerekre, melyekkel még finomabbá tehetjük a kukoricakásánkat: ezek lehetnek grillezett zöldségek, gomba, sovány sajtok, olívaolajban sütött fehér húsok, de akár sima bazsalikomos paradicsommártás is.

A másik fontos szempont, hogy az egy nap alatt elfogyasztott kukoricaliszt mennyisége ne haladja meg a 15-16 dkg-ot – mint minden hatékony fogyókúránál, itt is figyeljünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top