Életmód

Te is bekapcsolt tévé mellett alszol el? Vigyázz, elhízhatsz!

Annyi minden vezethet elhízáshoz: a nem megfelelő táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a stressz, és most még a tévéről is kiderül, hogy miatta szaladnak fel a pluszkilók?!

Egy tanulmány pedig igenis rámutatott, hogy azok az emberek, akik rendszeresen bekapcsolva hagyott tévé mellett alszanak, jobban ki vannak téve az elhízás veszélyének. Azt azért eddig is sejtettük, hogy a hálószobai tévézés nem szolgálja az egészségünket, a tévé vibráló fényei ugyanis zavarják a nyugodt alvást. Ráadásul komoly összefüggés van az elhízás és az alvás közben villódzó tévéfények között.

Aludjunk sötétben!

A kutatásban közel 40 ezer, 35 és 74 év közötti nő súlyváltozását követték figyelemmel, tekintettel alvási szokásaikra. Egyesek bekapcsolt tévé fénye mellett aludtak, míg mások az ébresztőóra fénye vagy egy másik szobából beszűrődő fény mellett próbálták kipihenni magukat. Az eredmény meglepő volt: a bekapcsolt készülék villódzó fénye mellett alvók sokkal hajlamosabbak lettek az elhízásra, mint társaik.  Ennek oka valószínűleg abban keresendő, hogy nem tudták megfelelően kipihenni magukat, másnap pedig sokkal stresszesebbek voltak, és ezért többet is ettek.

Tévé nélküli hálót!

A tanulmány arra is rávilágított, hogy a nem megfelelő minőségű alvás komoly károkat okozhat szervezetünkben, egészségünkben: felborul az elhízást kontroll alatt tart hormonok termelődése, ami így felesleges zsírlerakódáshoz vezethet. Valamint a pihenés hiánya is komoly stresszhatás testünkre, amit evéssel próbálunk kompenzálni. Ahhoz, hogy egészségünk megmaradjon, az egészséges táplálkozás mellett mozogjunk rendszeresen, és pihenjük ki magunkat éjszakánként!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top