Életmód

Tévhitek az autizmusról

Az autizmus sokkal gyakoribb fogyatékosság Magyarországon, mint azt gondolnánk. Minden századik ember érintett, azaz közel 100 000 ember él valamilyen autizmushoz kapcsolható spektrumzavarral.

Az autizmus sokfajta lehet, nagyon széles a skálája. Ami közös, hogy az átlagos emberekhez képest ők idegrendszerileg másképp fejlődtek, és éppen ezért eltérően dolgozzák fel a külvilágból érkező információkat. Egyes érzékszerveik szuper kifinomultak, míg mások nem elég érzékenyek. Éppen ezért is nehezen értelmezik a társas viszonyokat, a vicceket, hasonlatokat.

Az autista szellemi fogyatékos

Előfordulhat, hogy az autizmus értelmi fogyatékossággal jár együtt, de ez egyáltalán nem jellemző. Az értelmi képességek bármilyen fokán előfordulhat autizmus, hiszen ezek az emberek teljesen átlagos vagy kifejezetten magas  IQ-val rendelkeznek.

A császármetszés okozhatja

Kutatások semmilyen összefüggést nem találtak a császármetszés és az autizmus kapcsolatában. Annál nagyobb a valószínűsége, hogy a terhesség alatti láz, illetve gyulladásos állapot okozhat idegrendszeri fejlődési rendellenességet a magzat életében, ami ilyen jellegű problémákat eredményezhet.

Az autisták zsenik

Habár vannak autisták, akik kiemelkedően magas IQ-val rendelkeznek, vagy a „normál” emberek számára meghökkentő képességekkel bírnak egy-egy témakörben, ami érdekli őket, ez az autizmussal élők nagyon kis részére igaz csak.

Az autisták érzelemmentesek

Az autizmussal élőknek gondot jelent a nonverbális jelek értelmezése, a nem egyértelmű közlések megfejtése, de ez nem azt jelenti, hogy ők maguk érzéketlenek lennének. Nehezen vagy egyáltalán nem tudják érzéseiket kifejezni mások számára, de nagyon is éreznek.

Az autizmus elmúlik

Mostani ismeretek szerint az autizmust nem lehet gyógyítani, megfelelő környezeti hozzáállással, fejlesztéssel a tünetek enyhülhetnek, és mindenki számára elviselhetőbbek lesznek, de az autizmus nem múlik el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top