Életmód
Szponzorált tartalom

Rövid kiruccanások külföldre – így szervezz egy rapid városlátogatást

Egyre népszerűbbek az úgynevezett rapid városlátogatások, amikor nem az ernyedt pihenésről, hanem aktív kikapcsolódásról, új és pezsgő városi élmények begyűjtéséről szól az utazás. Egy külföldi nagyváros ízeibe és hangulatába kóstolunk bele ilyenkor, és ezt az erős impulzust visszük haza magunkkal feltöltődésképpen. Mutatjuk, hogyan érdemes megszervezni egy ilyen utat.

A rapid várostúrák sava borsát az adja meg, hogy rövid ideig tartanak, spontának és intenzívek. Nem bevásárló körutak ezek, még csak nem is a kulturális nevezetességeket lóhalálában sorra látogató gyors vakációk, hanem hirtelen ötlettől vezérelt utazások azzal az egyetlen céllal, hogy pár napra felvegyük egy ismeretlen hely ritmusát és életérzését. Aki tapasztalta már, az tudja, hogy ez milyen kitűnő kikapcsolódás, és mennyire felfrissíti a hétköznapok monotóniájába beletompult lelket és szellemet. Ha betartasz pár szabályt, és megfogadsz néhány jó tanácsot, neked is szenvedélyeddé válik majd ez a típusú utazás.

Egy néhány napos városlátogatás hónapokra szóló feltöltődést szerezhet neked (fotó: istockphoto.com)

Ne úti célt keress, hanem olcsó repülőjegyet

Az ideális az, ha évente 3-4 rapid útra sort tudunk keríteni. Ám ez eléggé drága mulatság lenne hagyományos utazásszervezéssel, amikor decens, polgári megfontoltsággal előbb kitűzzük az úti célt, majd ehhez keresünk megfelelő repülőjáratot. Mivel a rapid vakáció lényege a spontaneitás (vagyis nem az számít, hova utazol, hanem az, hogy ott mihez kezdesz magaddal), ezért a sorrendet megfordíthatjuk. Ezzel sokat spórolhatunk! Folyamatosan böngésszük tehát a repülőjegy árakat, mert időről időre felbukkannak egészen elképesztően olcsó jegyek, és ezekre csapjunk le, akár Reykjavíkba, akár Nizzába, akár Kijevbe vagy olyan városba szólnak, amiről álmukban sem gondoltuk volna, hogy valaha meglátogatjuk. Pont ez a váratlanság a dolog lényege!

Legyél mindig naprakész a bankkártyád

Mivel bármikor felbukkanhat a megfelelő repülőjárat, mindig érdemes a bankszámládon tartalékolni utazásra pénzt. Továbbá természetesen a szállást és egyéb költségeket is állni kell majd, és mivel lehet, hogy rendkívül gyorsan kelsz útra, az ideális fizetőeszköz ilyen helyzetben mindig a bankkártya. Ezzel ugyanis felvehetsz helyi automatáknál pénzt (vagyis nem kell itthon időt pazarolnod pénzváltásra), fizethetsz számtalan helyen – üzletekben, hotelekben stb. –, és sokkal strapabíróbb és biztonságosabb a készpénznél. Tartsd tehát naprakészen a bankkártyád, illetve igényelj olyat a bankodtól, amely a legtöbb helyzetben használható, és tartalmaz olyan hasznos szolgáltatásokat is, mint például az utasbiztosítás.

A legjobb, ha spontán vágsz bele az ilyen utakba, és hagyod magad sodorni az eseményekkel (fotó: istockphoto.com)

Legyen egy előre becsomagolt kis kézitáskád

Gondold át, hogy mik azok a holmik, amikre mindig mindenhol szükséged van – kezdve a tisztálkodószerektől, a telefontöltőn át a kedvenc plüssmacidig. Ezeket csomagold be egy könnyen hordozható kézitáskába. Ügyelj rá, hogy “reptérálló” legyen a csomag, vagyis ne pakolj bele olyan dolgot, ami fennakadhat a biztonsági átvilágításon. Két-három napra minimális cucc is elegendő, a táska tartalmát pedig csak az aktuális időjárás és az évszak szerint kell az utazás előtt gyorsan felfrissítened. Sok időt és kapkodást takarít meg neked egy ilyen előre csomagolt útitáska!

Ne készülj fel a városból

Minél kevesebb prekoncepcióval érkezel meg egy idegen városba, annál nyíltabban mutatja majd meg neked az igazi arcát. Az a cél, hogy egy kicsit „vessz el” egy ismeretlen helyen, és találd fel magad, miközben számtalan érdekes helyzetbe sodródsz bele, és rengeteg emberrel megismerkedsz majd! Ettől lesz igazán frissítő kikapcsolódás az út. Hagyd otthon az útikönyvet, és csak a legalapvetőbb, a biztonságod szempontjából fontos információkat gyűjtsd be az úti célodról!

Helyben intézd a szállást

Ha előre lefoglalod a szállásod, az eleve megköti a programod, márpedig a cél az, hogy a repülőgép indulási idején kívül semmihez ne kelljen igazodnod egy rapid városnézés során. A tapasztalt városjárók tudják, hogy a főszezonban, telt ház idején is mindig adódik valahol szállás egy-két főnek, sőt ilyenkor akadhatsz a legizgalmasabb vendéglátókra: lehet, hogy egy magadfajta utazó ajánlja fel majd neked a szobáját egy-két éjszakára, vagy az irgalmas nővérek hostelében bukkansz végül olcsó és biztonságos szállása. Egyszóval a szálláskeresést tekintsd a spontán kaland részének!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top