Életmód

Sikeres felvételi után jön az újabb nagy menet, a lakáskeresés. Segítünk!

Lakásvásárlás? Albérlet? Kis lakás vagy egy nagyobb, lakótársakkal? Mit tegyünk, ha felvették a gyereket a főiskolára, és sürgősen pecót kell találnunk neki? Az ingatlanszakértő megmondja, hogyan keress sikeresen.

Minden bizonnyal felvették a gyereket a főiskolára? Gratulálunk, szép teljesítmény! Ugyanakkor, bár semmiképp sem akarunk ünneprontók lenni, szólunk, hogy sokan még mindig nem dőlhetnek hátra, mert kezdődik a következő nagy menet: a lakásszerzés idegen városban.

Pár évvel ezelőtt még elég gyakran lehetett hallani a szakemberektől, hogy csak türelem, az ingatlanlufi hamarosan kipukkad, arra a pár hónapra meg szállásoljuk el a gyereket egy rokonnál, ha tudjuk. Nos, ma már ez finoman szólva is túlzott optimizmusnak hat, hiszen erre várunk évek óta, hiába. Úgyhogy ezt az opciót eresszük is el, mint a fogtündért vagy a Télapót.

Maradjunk tehát a realitások talaján, és nézzük, milyen valódi lehetőségeink vannak, ha lakást szeretnénk szerezni a felsőoktatásba sikeresen és frissen bekerült gyermekünknek. Movik Gabriellát, az Ingatlan Coach tulajdonosát kérdeztük.

Vásárolni a legjobb?

Az ingatlanszakember szerint több megoldás is létezik, érdemes alaposan megfontolni tehát, hogy melyik út járható, és melyik lehet számunkra a legoptimálisabb megoldás.

Anyagi szempontból mindenképpen a legelőnyösebb, ha a család, akár hitelfelvétellel, vásárolni tud egy lakást az adott városban. Jelenleg rendkívül előnyös hitelkonstrukciók érhetők el, és ha már mindenképpen fizetni kell, akkor inkább a sajátunkért fizessünk, mint egy bérleményért – javasolja Movik Gabriella. Budapesten már most is elég nagy a kereslet az egyszobás lakások iránt 25-30 millióig, és a két, külön bejáratú szobát kínáló lakásokat is keresik 40-45 millió forintig. Utóbbinak hatalmas előnye, hogy a másik szobát ki lehet adni egy diáktársnak, ami máris könnyítés a törlesztőrészletek fizetésében.

De mivel nem mindenkinek lapul jó pár millió a bankban, nézzük is tovább, hogy mik jöhetnek szóba a vásárláson kívül.

A felvételi ponthatárok kihirdetése Pécsett, a Széchenyi téren (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Az albérlet sem egyszerű ügy

A jelenlegi ingatlanárak mellett a lakásbérlés már sokkal reálisabbnak hangzik, azonban ebben az időszakban jó adag szerencse is kell ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelőt. Sokan már hetekkel ezelőtt lefoglalták pár tízezer forinttal a kinézett lakást arra az ideális esetre, ha felveszik a gyereket – mondja Movik Gabriella. Ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy elképzelték, még mindig jobb elbukni egy kisebb összeget, mint a július–augusztust egymás taposásával tölteni a városban egy valamire való bérleményért.

Aki ilyenkor keres lakást, az ugyanis jobb, ha tudja, hogy a nyár második felében tényleg elképesztő hajsza indul a kiadó lakásokért.

Egy-egy hirdetés kifutási ideje nem több egy-két napnál, ennyi idő bőven elég ahhoz, hogy bérlőt találjon a tulajdonos, sokszor tehát órákon, perceken múlik a dolog.

Ha el akarjuk kerülni az árnyékra vetődést és az üresjáratokat, legjobb, ha megbízunk egy ingatlanost az albérletszerzéssel, hiszen az ingatlanközvetítő ebben az esetben mindent elintéz helyettünk. Ez nemcsak kényelmi kérdés, de lehet, hogy anyagilag is jobban járunk így, mint ha két-három alkalommal is odautaznánk a lakhelyünkről az iskolavárosba.

Trükkök a sikeres lakásbérléshez

A szakember azt tanácsolja, hogy lakásnézőbe mindenképpen pénzzel érkezzünk, hogy azonnal le tudjuk foglalózni, ha tetszett, mert a tulajdonosok nem fognak ránk várni még órákat sem.

 

Még nem honosodott meg egészen az a gyakorlat, hogy a reménybeli bérlő egy motivációs levéllel érkezzen, amelyben bemutatkozik, ír pár sort magáról, az életmódjáról, és hogy miért keres lakást. Mindenesetre ez általában jó benyomást kelt, tehát feltétlenül előnynek számít.

További jótanács az ingatlanszakértőtől, hogy

ha lakást szeretnénk bérelni, mindenképpen tisztítsa meg a gyerek a Facebook-profilját az „ereszd el a hajamat” típusú fotóktól. A barátai anélkül is tudják, hogy mekkora partiállat, de a lakástulajdonosok felé mégiscsak egy decens, megbízható fiatalember képét szeretnénk festeni a gyerekről, akinek a dolgában eljárunk épp.

Kis lakás? Nagy lakás?

A bérlemény mérete, illetve a szobák száma nagyon fontos döntés ebben az élethelyzetben. A főváros belső kerületeiben, a felsőoktatási intézményekhez közel 100-130 ezer forintért lehet mostanában egyszobás lakást bérelni, a kétszobás havi bérleti díja 150-180 ezer forint körül van. Ebből is látszik, hogy egy nagyobb lakás anyagilag jobban megéri, hiszen osztozni tudunk a költségeken, és nemcsak a bérleti díjon, hanem a rezsin is.

Ilyen lakóközösségeket nem is olyan bonyolult összehozni, főleg, ha már elkezdődött a tanév. Addig is lehet szervezkedni a jelenlegi lakhelyünkön, hiszen kis szerencsével nemcsak a mi gyerekünket vették fel.

A Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Kara (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Jó tudni, hogy míg pár évvel ezelőtt az ingatlan.com és az alberlet.hu oldalon talált gazdára a legtöbb lakás, a forgalom ma már szinte teljes egészében átköltözött a Facebookra. A szakember szerint érdemes különböző, ezzel foglalkozó csoportokhoz csatlakozni, csak ne felejtsük el előtte vállalható, meggyőző állapotba hozni a saját profilunkat, mert egészen biztos, hogy a lakáskiadók és lakótársat keresők alaposan végig fogják kattintgatni az oldalunkat, mielőtt bármit mondanának.

Hogy ne váljunk balekká

Mostanában elég gyakran lehet olvasni becsapott, átvert lakáskeresőkről. Hogy ez velünk ne fordulhasson elő, mindenképpen érdemes kérni a bérbeadótól egy tulajdoni lapot, és csak akkor adjuk neki oda a foglalót, ha a neve rajta van az okmányon, vagy egyértelműen bizonyítani tudja, hogy jogában áll kiadni a lakást, nehogy véletlenül az a helyzet álljon elő, amit az Aranyélet című sorozat nyitóepizódjában láthattunk.

Movik Gabriella azt tanácsolja, hogy a biztonság kedvéért az ingatlanközvetítőnek is csak az irodában adjunk át pénzt, amiről – természetesen – minden esetben átvételi elismervényt kell írni.

Szerződéskötéskor nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mit írunk alá, sőt akár érdemes megnézetni egy szakemberrel is.

Nem ritka, hogy belefoglalják a dokumentumba, hogy a szerződés egy évre szól, és ha idő előtt elköltözik a gyerek, akkor nemcsak a kauciót bukjuk, de a fennmaradó hónapokat is ki kell fizetni.

Amiről tudunk, arra fel is tudunk készülni: az ingatlanszakember látott már olyat, hogy egy lakásban egy év alatt teljesen lecserélődött a lakógárda, mégsem bukott senki pénzt, mivel aki elköltözött, mindig talált maga helyett valakit, aki teljesítette a szerződésben foglaltakat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top