Életmód

Ágyi poloskák, zaklató szomszéd: így válhat horrorsztorivá az albérlet

Mit tehetünk, ha az új albérletünk elfoglalása után nem a díszpárnák színének kiválasztása a legnagyobb problémánk, hanem az, hogy a főbérlő elfelejtett szólni egy kellemetlen tényezőről?

Az albérletkeresés és a költözködés önmagában nagy macera, egy ilyen procedúra végén zsákok és dobozok kísértik az embert álmaiban. Nagy megkönnyebbülés, amikor végre elkezdődik a kipakolás, és megnyugodhatunk, hogy nem tört el a nagyitól kapott  – csak a látogatásakor elővett  –  kristályváza, és a lapostévé is egyben van. Az pedig már a mámoros időszakhoz tartozik, amikor felfedezve a legújabb lakberendezési trendeket, olthatatlan vágyat érzünk arra, hogy mindenféle szezonális kiegészítővel tegyük otthonosabbá vagy menőbbé albérletünket.

Milyen remek érzés az első kávé elkortyolgatása a régóta vágyott erkélyen, és milyen felemelő, amikor korábbi lakásunk kis zuhanyzója után egy tágas fürdőszoba kádjában nyújtózhatunk!

Ez valóban idilli kép, ám nem mindenki ilyen szerencsés, mert bizony előfordul, hogy az általunk kivett lakás tulajdonosa elfelejt megemlíteni egy apróságot… Szó szerint apróságot. Mondjuk olyan rovarokat, amelyekkel önszántunkból nem osztanánk meg otthonunkat, vagy esetleg egy ideiglenesen jól elfedhető, komolyabb penészedést, ami az egészségünkre lehet ártalmas.

Adrienn és párja második közös albérletükbe költöztek, de örömüket beárnyékolta a lakást már korábban is birtokló „lakótársak” jelenléte.

A rovarirtás nem olcsó mulatság (Fotó: Justin Sullivan/Getty Images)

„Már nagyon vártuk a költözést, a 7. kerületben, a Király utcánál vettünk ki egy lakást – kezdi a 24 éves Adrienn. – Nem volt túl nagy, de mivel a galéria gyakorlatilag külön szintként funkcionált, kellemes kis kuckónak tűnt, a beköltözésünk után egy héttel viszont már nem így láttuk.”

Az ágyunk a galérián volt. Pár nap után szólt a barátom, hogy csípések vannak rajta, de mivel először csak egy-kettő volt, azt hittünk, pók vagy valamilyen betévedt rovar. Viszont a piros pöttyök napról napra szaporodtak, és ez már nagyon gyanússá vált. Elkezdtünk utánanézni, és meglepetten, illetve undorral konstatáltuk, hogy ez nagy valószínűséggel ágyi poloska lesz, amivel korábban soha nem találkoztunk.

Adrienn azt mesélte, hogy az egészet azért tartották furcsának, mert őt nem csípték meg, de a talány egy rovarirtó szakember segítségével megoldódott. Az ágyi poloskák csak éjjel, az alvó emberre mennek rá. A fiatal nő párja aludt a fal mellett, ahol a rovarok közlekedtek, így mint egy gát felfogta a kártevőket; a poloskák megelégedtek az ő vérével.

„Egy falra függesztett kép mögött tanyáztak, nagyon nehéz volt kiirtani őket, háromszor jött vissza a szakember, emellett minden ruhánkat és a textileket vihettük a mosodába. Több mint 50 ezer forintba került ez az egész borzalom” – mondta Adrienn, és hozzátette, hogy ezt az összeget teljes egészében ők fizették ki, mert hiába jelezték a főbérlőnek, nem foglalkozott a kérdéssel.

„40 oldalas szerződést hozott, az ilyen esetekről persze egy szó nem volt benne, viszont aránytalanul védte saját érdekeit, amit akkor fel sem ismertünk” – zárta történetét a lány, aki azóta már elköltözött barátjával a szóban forgó albérletből.

Ágnesnek nem rovarokkal, hanem egy szomszéddal gyűlt meg a baja az újonnan kivett győri albérletében. Mint mesélte, nagyon örült, hogy végre önállóan élhet. Szinte alig volt otthon, egész nap dolgozott, nem bulizott, és nem tartott nagy vendégségeket. Ezért sem gyanakodott eleinte semmire, amikor reggelente valaki hajnal 5-kor felcsöngetett a kaputelefonon, de később zavaróvá vált ez a reggeli gyakorlat.

„Először azt hittem, hogy tévedésből rossz gombot nyomtak meg. Miután ez mindennapossá vált, nyilvánvaló volt, hogy nekem szól, csak nem tudtam, ki csinálja és miért. Utána egy nap arra mentem haza, hogy a lábtörlőmre ráöntött valaki egy üveg ketchupot” – folytatta a huszonkilenc éves nő.

De ezzel még nem fejeződött be a horrorsztori, kezdtek sokasodni a furcsa események.

GIF

„Éjszakánként vagy hajnalban ütni kezdte valaki a radiátort, ami iszonyatosan hangos volt, sokszor erre ébredtem. Akkor esett le, hogy az alsó szomszédomról van szó. Nem értettem, mert soha semmilyen konfliktusunk nem volt, mindig köszöntünk, amikor találkoztunk a lépcsőházban, egyszer sem említette, hogy bármilyen problémája lenne.”

Ágnes elkezdett kérdezősködni a házban, és kiderült, hogy ez egy régóta tartó probléma, sokan költöztek el miatta, másokat is zaklatott.

„Később odáig fajultak a dolgok, hogy éjszaka feljött, ököllel verte, lábbal rugdosta az ajtómat, ordított, köpködött, megfenyegetett. Próbáltam segítséget kérni, de a rendőrök nem jöttek ki. Ő viszont kihívta rám éjszaka a rendőröket azzal a címszóval, hogy zajongok, pedig aludtam, a lakásban néma csend volt” – idézte fel a történteket.

De mit lehet tenni, ha határozott idejű szerződést kötöttünk? Milyen felelősség terheli ilyenkor a tulajdonost? Milyen kötelezettségei vannak? Megelőzhetők az ilyen esetek?

A fenti két történetet el kell különíteni egymástól, mivel a második esetben a tulajdonostól független körülmények okoznak problémát, mondta dr. Nagy Barbara ügyvéd:

„Az első esetben, habár a helyzet rendkívül kellemetlen lehetett a bérlők számára, úgynevezett »jelentéktelen hiba« esetén nem lehet felmondani a bérleti szerződést. Vita esetén a bíróság az egész lakás bérletre való alkalmasságához viszonyítva az ágyi poloskák jelenlétét valószínűleg nem minősítené felmondást megalapozó hibának” – fejtette ki a szakértő. Ugyanakkor hozzátette, hogy, ha a lakás állapota a bérlő egészségét veszélyezteti, a szerződés felmondható, és a kaució visszakövetelhető. „A bérbeadónak gondoskodnia kell arról, hogy a lakás a szerződés időtartama alatt szerződésszerű használatra alkalmas legyen. Ha ez nem teljesül, az hibának minősül, ilyenkor a bérlőnek két lehetősége van. Ha a fennálló probléma azonnali beavatkozás igényel, a bérlő javítja vagy javíttatja ki a hibát (jelen esetben végezteti el a rovarirtást), és a bérbeadótól kérheti a költségek egy összegben való megtérítését. Amennyiben a bérbeadó nem fizeti ki a költségeket, a bérlő jogi úton – a leggyorsabban fizetési meghagyás útján – kötelezheti fizetésre. Ha nem szükséges azonnali beavatkozás, a bérlő a hiba javítását kérheti a lakás tulajdonosától, és ha ő ennek nem tesz eleget, a bérlő kijavíttathatja mással, ugyancsak a bérbeadó költségére.

Dr. Nagy Barbara hangsúlyozta, hogy a bérbeadó köteles megtéríteni a bérlő kárát, így a mosoda költségét is, fontos azonban, hogy mindent számlával tudjunk igazolni. Mint mondta: javasolt minden esetben azonnal értesíteni a bérbeadót a hibáról telefonon, és a későbbi bizonyíthatóság érdekében e-mailben is. Lehetőség szerint még a kijavítás előtt adjunk lehetőséget arra, hogy saját szemével is megnézhesse a hibát, illetve egyezzünk meg arról, hogy ki intézi a kijavíttatást.

„Az egyeztetésről készítsünk rövid jegyzőkönyvet, hogy későbbi vita esetén felhasználhassuk. Érdemes továbbá mindent lefotózni, a kiérkező szakembertől számlát kérni, és akár pár soros nyilatkozatot arról, hogy pontosan milyen hibát milyen módon hárított el” – fejtette ki az ügyvéd.

Mielőtt kiveszünk egy lakást, ellenőrizzük, hogy minden működik-e, nem penészes-e, nincs-e extrán szennyezve. Szerződéskötéskor ezek az esetek nem kerülhetők ki, tehát a legfontosabb, hogy bérlőként tisztában legyünk a jogainkkal, hogy ha ilyen kellemetlen problémánk adódik, akkor tudjuk, hogyan és mit léphetünk.

A második esetben, ha a lakás tulajdonosa tudott a zaklató szomszédról, a szerződéskötéstől számított egy éven belül megtámadhatja a bérlő a szerződést, ezzel érvénytelenítve azt. Ha továbbra is ott szeretne lakni, lehetősége van büntetőfeljelentést tenni zaklatás miatt, illetve hatásos még birtokvédelmet kérni a jegyzőtől. A legtöbbször már egyébként az is hat, ha e jogi lépések megtételét kilátásba helyezzük. A hasonló helyzetek elkerülésére pedig  tájékozódjunk a szomszédoknál még a lakás kibérlése előtt” – javasolja az ügyvéd.

Kiemelt kép: illusztráció, Freepik

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top