Életmód

6 módszer, amivel a mérgező ember manipulál

Tartsd magad távol a manipulátoroktól, mert tönkretehetik az egész életedet!

A manipulációnak sok fajtája van, abban viszont megegyezik mind, hogy bűntudatot, szégyenérzetet és szorongást váltanak ki az áldozatból. Diane Dreher, a Kaliforniai Egyetem professzora írta le a Your Personal Renaissance: 12 Steps to Finding Your Life’s True Calling című könyvében, hogy ifjúkorában a saját bőrén tapasztalta meg, milyen az, amikor úgy manipulálják, hogy csak utána veszi észre, mi történt vele.

Amikor az egyetemen volt végzős hallgató, egy projektmunkában négy emberrel kellett együtt dolgoznia. A társai között az egyik lány, Sheila első pillantásra mindenkit lenyűgözött, de aztán kiderült, hogy csak üres ígéretekre és kifogásokra képes, minden munkát a csapat többi tagja végzett el. Nem jelent meg a meetingeken, és azt állította, hogy nem is szóltak neki róluk, vagy nem kapta meg az e-maileket, esetleg pont dugóba került, vagy migrénje volt. Amikor aztán mégis dolgozott, akkor a munkája csapnivaló lett. Persze a prezentáció napján teljes díszben felvonult, és bezsebelte az ötöst a csapatmunkáért.

6 módszer, amivel a mérgező ember manipulál

Sheila felvonultatta a legfőbb tüneteket, melyeket dr. George Simon pszichológus rejtett agresszióként ír le a Báránybőrben című könyvében: ezek a hízelgés, a tagadás, a hazudozás és az áldozatszerep. Már itt ki kell emelni, hogy ezt a habitust nem szabad összekeverni a passzív-agresszív viselkedéssel, ugyanis a manipulációban nincs semmi passzivitás, csupán arról szól, hogy az elkövetője megkapja, amit akar, és nagyon is aktívan irányítsa a környezetében az embereket.

Dr. Simon pontosan leírja a könyvében, mire kell odafigyelni, hogy kiszúrjuk a manipulátorokat. Szerinte többek között a következő hat módszert használják előszeretettel.

1. Hízelgés

A manipulátor általában nagyon megnyerő személyiség, aki úgy tudja csűrni-csavarni a szavakat, mintha minden úgy lenne, ahogy te akarod – csakhogy közben rád erőlteti a saját akaratát. Arra az alapvető emberi szükségletre játszik, hogy szeretnéd, ha szeretnének, és elfogadnának a többiek.

manipuláció módszer mérgező ember

Részlet a Holtodiglan című filmből (Forrás: iMDb)

2. Hazudozás

Sok esetben nem konkrét, egyenes kitalációk a hazugságai, csak épp elferdíti az igazságot, vagy úgy adja elő a történteket, hogy lényeges elemeket kihagy, egyoldalúan mesél a saját szemszögéből, felnagyítva a saját áldozatszerepét.

3. Tagadás

Még akkor is tagad, ha a saját szemeddel láttad a történteket. Addig beszél, amíg elkezdesz kételkedni magadban, és simán meghazudtol bármikor, amikor az érdekei úgy kívánják.

4. Szelektív figyelem

Ha épp kényelmetlen számára egy kérdés, akkor egyszerűen ignorál és nem válaszol. Amikor látja, hogy a hazugsággal nem ér el semmit, levegőnek néz, és nem hajlandó tovább részt venni a beszélgetésben.

5. Bűntudatkeltés

Mivel normális ember vagy, ezért van lelkiismereted, ezt pedig a manipulátor alaposan ki is használja. Szereti összegyűjteni a jólelkű, segítőkész embereket maga köré, hogy a bűntudatkeltéssel irányítani tudja őket.

6. Áldozatszerep

Folyamatosan hallgathatod tőle a panaszáradatot, neki mindig nehéz az élet, vele mindig kiszúrnak, és rettenetesen sajnálja magát. Az egész univerzum ellene van, és soha semmi nem az ő hibája természetesen.

A tudás hatalom, a manipulátorral szemben legalábbis az a legjobb megoldás, ha tisztában vagy a módszereivel, és felismered időben, ha manipulálni akar. Megváltoztatni nem nagyon tudod, ezért felesleges is bajlódni vele, inkább azt az utat válaszd, hogy távol tartod magad a manipulátoroktól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top