Életmód
Szponzorált tartalom

Te tudod, miért fontos a reggeli? Elmondjuk!

Amellett, hogy energiával tölt fel, még számos pozitív hatása van annak, ha rendszeresen reggelizel. Mondjuk, hogy miért ne hagyd ki!

A reggeli beindítja az anyagcserét, és kiegyensúlyozottabbá teszi a napot

Azon felül, hogy a megfelelő fizikai erőnléthez elengedhetetlen a megfelelő tápértékű reggeli, a gyerekek között végzett kutatások pozitív összefüggést találtak a reggelizés és az olyan kognitív működések, mint a figyelem, a memória vagy a problémamegoldás között is.

A reggeliző gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kiegyensúlyozottabb az étrendjük, kisebb lehet az cukorbetegségre, szív és érrendszeri betegségre való hajlamuk, vagy ha túlsúlyosak, könnyebben lefogyhatnak. Továbbá a reggelizés javíthatja a szellemi teljesítményt, a koncentrálóképességet és hangulatot is.

Fotó: iStock

Tudtad? Az ideális reggeli a napi energiabevitelünk 20%-át, azaz egy egészséges felnőtt 2000 kilokalóriás energiaszükségleténél 400 kilokalóriát tartalmaz.

Az is bizonyított tény, hogy a reggelizők körében kisebb eséllyel alakul ki elhízás.

Ennek egyik oka, hogy a reggeliző és rendszeresen étkező gyerekek teltségérzete kiegyensúlyozott a nap folyamán, amivel elkerülhető a hirtelen jelentkező, falánkság, illetve a napközben a nassolnivalók fogyasztása.

Segít a stressz leküzdésében

A magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú hozzávalók nagyban segítenek az immunrendszer erősítésében, ezáltal a betegségek elkerülésében. A B-vitaminokban gazdag szénhidrátok ellenállóbbakká tehetnek a stresszel szemben.

Tudtad? Gyakorlatilag bármilyen gyomor- és bélrendszeri betegség kialakulásának nagyobb a kockázata, ha kihagyod a reggeli étkezést. Emésztésed lelassul, ha reggel nem jut táplálékhoz, elegendő rostmennyiséghez. Ennek pedig egyenes következménye lehet a székrekedés.

Mi történik, ha kimarad vagy rendszertelenné válik a reggeli?

A reggeli kihagyásával viszont számos vitamintól és hasznos energiaforrástól fosztjuk meg a szervezetünket, amit nem is tudunk pótolni a nap folyamán, így azon kapjuk magunkat, hogy szakaszosan tör ránk a falhatnék.  

Mit egyél reggelire?

A tipikus fehérlisztes–cukros péksüteményeket és szendvicseket érdemes teljes kiőrlésű lisztből készült verzióra cserélni. Hozzájuk ideális lehet pár szelet pulyka- vagy csirkemellsonka, némi zöldség, light mozzarella. Készíthetünk tojásrántottát is.  A legtökéletesebb reggeli pedig a magas rost- és B-vitamin-tartalmú zabpehely.

(Nyitó kép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top