Életmód

Észreveszed, ha valami nincs rendben az egészségeddel?

Az immunanyagok 80 százaléka a bélflórában található, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszel, ha el akarod kerülni az őszi-téli betegségeket.

Nyáron egymást érik a fesztiválok,  a koktélpartik, az átmulatott éjszakák és (szerencsés esetben) átaludt nappalok, folyik a fröccs, a sör, a jeges koktélok. Buli van, szóval még egy szál cigi is belefér, és persze, hogy nem az all inclusive nyaralás közben fogjuk sanyargatni magunkat, így jöhet a lángos, a jégkrém, meg a soha ki nem fogyó svédasztal. És lám, lám, mire eljön a szeptember, fáradtak, enerváltak, kedvetlenek vagyunk, fáj a hasunk, a fejünk, és naná, hogy az első szellőtől megfázunk.

Menjetek ki a szabadba! (Fotó: iStock)

Persze az egészet ráfogjuk az őszre, meg a nyár végi depressziónkra, meg a gyerekre, hogy tuti hazahozott valamit a suliból, pedig a ramaty testi és lelkiállapotunk oka nagy valószínűséggel inkább a nyári dorbézolás. Szerencsére az ősz kiváló alkalom, hogy egészségesebb életmódra váltsunk, ami különösen akkor fontos, ha erős immunrendszerrel szeretnénk belemasírozni a hideg, napfényhiányos télbe. Lássuk, hogyan kezdjünk bele a hosszú távú testi-lelki felkészülésbe.

A testünk jelzi, hogy ideje kicsit rendet rakni

Sokszor átsiklunk az árulkodó jelek felett, pedig ilyenkor a testünk jelzi, hogy kibillent az egyensúlyából, és ideje jobban odafigyelnünk rá. Vegyük észre tehát, ha:

  • gyakran alacsony az energiaszintünk,
  • ébredéskor fáradtnak, tunyának, levertnek érezzük magunkat,
  • reggel lepedékes a nyelvünk,
  • nem jó az étvágyunk, inkább csak megszokásból eszünk,
  • folyton kitör rajtunk a nátha, influenza, köhögés vagy allergia,
  • gyakran fáj a fejünk,
  • gyakran fáj a torkunk,
  • a bőrünk kevésbé ragyogó, zsírosabb a megszokottnál, vagy pattanásossá vált,
  • fáradékonyak és kedvetlenek vagyunk.

Ezek a tünetek azt jelezhetik, hogy sem az immun-, sem az idegrendszerünk nem funkcionál tökéletesen, ami az egészségünkre és a hangulatunkra is negatív hatással van.

A táplálkozás, a sport és az alvás szentháromsága

Na de miért is fontos, hogy kicsit rendet rakjunk az egészségünk háza táján? Valljuk be, nyáron eléggé felborul a napirendünk és az étkezésünk, hiszen ki szeretnénk használni a hosszú nappalok, a kellemes nyáresték és a nyaralások minden pillanatát. Az összevissza evés és alvás, az alkohol, a dohányzás, a bulik, a napégés, a rengeteg program, majd a nyomasztó tudat, hogy ez a nyár is elszállt – ez mind stresszforrás. Nemcsak a szmogos városi levegő vagy az étkezéssel bevitt, nemkívánatos anyagok terhelik meg a testünket, hanem az érzelmi és mentális stresszből fakadó feszültség is károsan hat a szervezetre.

Érdemes ilyenkor egy jól átgondolt diétába kezdeni, amelynek során „helyrerakjuk”, megtámogatjuk az emésztőrendszerünket. Mivel az immunsejtjeink körülbelül 80 százaléka a vastagbélben lakik, a bélflóránk ebből következően közvetlenül befolyásolja az immunrendszerünk állapotát – így az egészségünket.

Természetesen senkinek sem javasoljuk, hogy szélsőséges léböjtkúrába kezdjen, helyette viszont most érdemes felvenni azokat a szokásokat, amelyek az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozással állnak összefüggésben, és rendkívül egyszerűen beilleszthetők a mindennapi életbe, csak elhatározás kérdése a dolog:

  • Kerüljük a tartósított élelmiszereket, a konzerveket, a fagyasztott termékeket, a színezékekkel teli ételeket, a rovarirtó szerekkel kezelt zöldségeket és gyümölcsöket!
  • Kerüljük az alkoholt, a stimulálószereket, a dohányzást!
  • Fogyasszunk minél több nyers, friss élelmiszert, helyben termett, szezonális gyümölcsöket és zöldségeket, ezeket igyekezzünk minden étkezésbe beiktatni!
  • Egy-egy étkezést kiválthatunk frissen préselt gyümölcslével vagy turmixszal, amiket most ősszel készíthetünk, például alma, szilva, szőlő, őszibarack, répa, cékla, kelkáposzta stb. felhasználásával!
  • Fogyasszunk emésztést és anyagcserét fokozó fűszereket, mint a koriander, a kömény, a fahéj, a kurkuma és az édeskömény, a szerecsendió, a szegfűszeg!
  • Figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, igyunk naponta legalább 2 liter vizet, és kerüljük a cukros, szénsavas üdítőket!
  • Csak akkor együnk, ha már az előző étkezés folyamán elfogyasztott ételt megemésztettük, vagyis éhesek vagyunk!
  • Igyekezzünk mindennap ugyanakkorra időzíteni az étkezéseket!
  • Ebédre fogyasszuk a legkiadósabb fogást, reggelire és vacsorára csak könnyebbet!
  • Ülve, nyugodt körülmények között együnk, és figyeljünk oda az ételre, jól rágjuk meg, ne mással foglalkozzunk közben!
  • Soha ne együk tele magunkat, és étkezés után várjunk pár percet, hogy az étel leülepedhessen!

Az emésztésünk mellett a tüdőnk egészségére is érdemes ilyenkor jobban odafigyelni, hiszen ősszel különösen jellemzőek a légúti megbetegedések. Hogy ezekre ne legyünk fogékonyak, a helyes táplálkozás mellett sportoljunk rendszeresen, és ha az időjárás engedi, lehetőleg friss, tiszta levegőn tegyük, ne teremben, és ne autóút mellett.

Ráadásul a sport elősegíti a pihentető alvást is, ami szintén elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezetünk gond nélkül vegye az őszi hajtást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top