Életmód

Ezentúl beengedik a nőket a nemzetközi focimeccsekre Iránban   

Külön beléptetőkapukat, szektorokat és illemhelyeket alakítottak ki.

Iránban ezentúl a nőket is beengedik a férfiak labdarúgó-mérkőzéseire  – jelentette be Maszúd Szultanifár iráni sportminiszter csütörtökön, hozzátéve, hogy az új rendelkezés először csak a nemzetközi mérkőzéseket érinti.

A Szultanifár által jegyzett közlemény szerint a teheráni Azadi stadionban – ahol a legtöbb meccset játsszák –

külön beléptetőkapukat, szektorokat és illemhelyeket alakítottak ki a nők számára. Szultanifár hangsúlyozta azt is, hogy több biztonsági embert küldenek majd a helyszínre, akik a nők bejutását és a távozását felügyelik majd.

Iránban az 1979-es iszlám forradalom győzelmével tiltották meg a nőknek azt, hogy futballmeccsekre menjenek, a rendelkezés ellen pedig azóta többször is tiltakoztak.

Nemrég nemzetközi vihart kavart egy Szahar Hodajari nevű nő esete, akit börtönbüntetésre ítéltek, mert megpróbált megnézni egy mérkőzést. Hodajari az ítélet elleni tiltakozásul a bíróság épülete előtt nyilvánosan felgyújtotta magát, a sérüléseibe nem sokkal később belehalt.

Sokak szerint a hazájában reformpártinak tartott Haszan Róháni iráni elnök maga is a rendelkezés visszavonása mellett van, elemzők azonban úgy vélik, nincs elég hatalma ahhoz, hogy az ügyben szembeszálljon a síita klérus konzervatívabb tagjaival, akik többször kijelentették, hogy a stadionok légköre „nem megfelelő a nők számára”.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) többször jelezte, hogy az iráni rendelkezés ellenkezik a szervezet szabályaival, amelynek a vezetősége azt is leszögezte, hogy ha a tiltást nem vonják vissza, az iráni csapatot a 2022-es világbajnokságról is kizárhatják.

(MTI)

(Kiemelt kép: illusztráció, iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top