Életmód

Titokzatos álruhás csoport menti meg a kihasznált munkavállalókat Bolognában

A januárban alakult olasz „gerillacsapat” tagjai a munkahelyek elé vonulnak, és meglehetősen látványos akcióval gyakorolnak nyomást a kizsákmányoló főnökökre.

„Ezen a helyen szemét a főnök!” – szerepel a matricán, amit az Il Padrone di Merda nevű szervezet tagjai egy-egy bolognai étterem, bár, cukrászda előtt váratlanul megjelenve az ajtóra és az ablakokra ragasztanak. Közben a fehér műanyag maszkot viselő aktivisták egyike megafonon keresztül kezdi el felolvasni az alkalmazottak panaszait. Például voltak olyanok, akiknek a fizetése csúszott, mások a főnökük szexuális zaklatásának áldozataivá váltakszámolt be a csoport tevékenységéről a Forbes.  

Január óta a titkos felmentősereg 16 hasonló tüntetést szervezett. Bolognában azért vált ennyire égetővé a probléma, mert a gasztronómiájáról és az egyeteméről híres város tele van vendéglátó-ipari egységekkel, és persze egyetemistákkal, akik közül sokan dolgoznak ezeken a helyeken, hogy finanszírozni tudják a tanulmányaikat. Olaszországban összességében jellemző a feketemunka, egy felmérés szerint Bologna üzleteinek több mint 70 százaléka mozog a szürke zónában.

Az Il Padrone di Merda azután alakult, hogy néhány helyi fiatal megosztotta egymással a munkahelyével kapcsolatos rossz tapasztalatait. Ekkor kiderült, hogy nagyon hasonlítanak a különböző esetek. Erre elindult egy Facebook csoport, ahova egyre több és több bejelentés érkezett. Az aktivisták ezek alapján válogatnak – persze elmondásuk szerint előtte ellenőrzik a forrásokat –, hogy hol szervezik a következő tüntetést.

Az akció célja, hogy elijesszék a vásárlókat, remélik, a munkaadók így megrettennek attól, hogy romlik a megítélésük, és korrektebbek lesznek a beosztottakkal. Az étteremtulajdonosok természetes lázadoznak, az álruhás, maszkos szervezet viszont nagy lendülettel szervezkedik, hogy országos méretűvé terjesszék a tüntető akciósorozatot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top