Életmód

Hogy alszunk mi, magyarok? Esti hírfolyampörgetés és végtelen reggeli szundik

Te hányszor fogadod meg: ma este időben lefekszem aludni? Reggel hány szundit nyomsz le a telefonodon, a „csak még 5 perc” jegyében? Nem vagy egyedül, de vajon mi történik, ha nem alszunk eleget?

Este már leragad a szemed, de még mindig a hírfolyamot böngészed? Reggel aztán kómásan, fogadkozva ébredsz, hogy ma este egészen biztosan korán ágyba bújsz, és kialszod magad? A kevés alvás mentálisan, lelkileg és fizikailag is megterhelő lehet.

Ez történik, ha nem alszunk eleget

Tudod, hogy valójában miért fontos eleget aludni, és azt az időt, amit pihenésre szánunk, minőségi alvással tölteni? Alvási szokásaink a napunkat, az emberekkel való kapcsolódásunkat, a munkahelyi teljesítményünket, sőt, még az alakunkat is befolyásolják.

Mára bizonyított tény, hogy a kevés és a rendszertelen alvás növeli a betegségek kialakulásának kockázatát, és ha nem alszunk eleget, a ráncok is hamarabb megjelennek az arcunkon. A munkahelyünkön nem tudunk koncentrálni, a stresszes helyzetek hamarabb kifognak rajtunk, és a problémamegoldó képességünk is csökken – egyszerűen nem pörög úgy az agyunk, mint ha kipihentük volna magunkat.

Ha nem alszunk eleget, akkor a dekoncentráció miatt romlik a teljesítményünk, nincs annyi türelmünk egy-egy feladat megoldásához, és a kreativitásunk is parkolópályára kerül. A reakcióidőnk is jelentősen csökken, ami sem a munkahelyünkön, sem a közlekedésben nem szerencsés. Ha kialvatlanok vagyunk, feszültek, és ingerültek leszünk, ami rányomja a bélyegét a kommunikációnkra, nehezebben értjük meg a másikat, és mi is nehezebben fejezzük ki magunkat.

Sőt, a kevés alvás az alakunkra is hatással van: fáradtan több cukrot és szénhidrátot kívánunk, vagyis, ha nem vagyunk kipihentek, csökken az esély arra, hogy egészséges ételeket együnk, és kitartsunk akár a diétánk mellett. Mindemellett most már kutatások igazolják, hogy a tartósan kevés és rossz minőségű alvás csökkenti az immunrendszerünk ellenálló-képességét, így nem csupán a szervi, hanem a fertőző betegségek is könnyebben megtalálhatnak minket.

Hogyan aludhatsz jól?

Az, hogy kinek mennyi az elegendő mennyiségű alvás, változó, és sok mindentől függ. Nem mindegy, hogy nappal vagy éjjel dolgozol, szellemi vagy fizikai munkát végzel, mennyi a stressz az életedben, és az sem, hogy hány éves vagy. Általánosságban az elmondható, hogy egy átlag felnőtt ember számára 7 óra alvás szükséges, de természetesen, nem mindegy, hogy ezt az időt a mennyezet szemlélésével és forgolódással töltöd, vagy helyette pihentető alvásban van részed.

Ahhoz, hogy reggel kisimultan ébredj, érdemes néhány praktikát bevetned. Alakíts ki esti, lefekvés előtti rutint: elalvás előtt 1-2 órával már ne nézz tévét, de főleg ne pörgesd a telefonodon a híreket és a közösségi média végtelen hírfolyamát. Helyette olvass – de ne krimit és ne fejtörős könyveket –, hallgass számodra kellemes, nyugtató zenét, és csepegtess a poutpourrira levendula illóolajat, ugyanis segít kikapcsolni az állandóan pörgő elmédet. Este kortyolj el egy citromfűteát, ami segít ellazulni, és lefekvés előtt 2-3 órával már kerüld a gyomrod számára megterhelő, zsíros ételeket.

A hálószobádban lehetőleg ne legyen elektromos eszköz, vagy legalább áramtalanítsd éjszakára, és mindig tarts rendet az ágyad körül, ugyanis tudat alatt a rendetlenség is frusztrálhat, így nehezebben aludhatsz el. Fontos, hogy az ágyad és az ágyneműd is olyan legyen, ami biztosítja a nyugodt és pihentető alvást: szánj arra időt, hogy megtaláld a számodra megfelelőt matracot: van, aki a keményebb, amíg más a puhább változatot szereti, és figyelj az ágyad tájolására is, ha kell, kísérletezz, merre esik jól feküdni! Figyelj arra is, hogy milyen anyagú az ágyneműd, mi esik jól a bőrödnek, szívesebben takaródzol egy puha pléddel, vagy inkább a paplanokat szereted. Tapasztald ki azt is, hogy milyen párnán tudsz aludni: a nagyobb, süppedős, vagy a kisebb, tömörebb a kényelmes, kell-e kispárna a fejed alá, és ne vond meg magadtól az ölelős párnát sem, sokan két kispárnával alszunk.

Ha te is a nagy többséghez tartozol, és éjjel gyakran felébredsz, vagy forgolódsz, de szeretnél véget vetni az éjszakai virrasztásoknak, akkor töltsd ki a tesztet, és tudd meg, mi kell ahhoz, hogy az álmod pihentető legyen!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top