Életmód

Mégse tennék kötelezővé a nyelvvizsgát az egyetemi felvételihez

A korábbi elképzeléssel ellentétes javaslatot nyújt majd be az Innovációs és Technológiai Minisztérium a kormánynak.

Bár a kormány 2014-ben még azt javasolta, hogy 2020-tól az egyetemi felvételi feltétele legyen legalább egy középfokú nyelvvizsga, a minisztérium most mégis ezzel ellentétes javaslatot tervez benyújtani – írja az Index. A döntés a HÖOK-kal és más szervezetekkel való egyeztetések után született. 

„Meghallgatva a fiatalok, a roma szakkollégisták és a nyelvtanárok véleményét, de továbbra is elköteleződve a versenyképes felsőoktatás iránt, a korábbi döntés felülvizsgálatára teszünk javaslatot” – mondta el a keddi, XXI. Országos Közoktatási Szakértői Konferencián Schanda Tamás, az ITM parlamenti államtitkára. 

A Budapesti Gazdasági Egyetem (Fotó: MTI / Varga György)

A 2014-es elképzelés akár tízezer fővel is csökkenthette volna a felvehető hallgatók számát. Ezzel az Index szerint a kormány és az akkor a felsőoktatásért felelő Emberi Erőforrások Minisztériuma is észlelte, viszont akkor nem merült fel az ötlet elvetése. A mai javaslat alapján viszont úgy tűnik, mégsem lesz kötelező a középfokú nyelvvizsga a 2020-ban felvételizők számára. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top