nlc.hu
Életmód

Törvényjavaslat: diploma nyelvvizsga nélkül

A doktori képzéshez sem lenne előírás a nyelvvizsga

Nyelvvizsga nélkül is lehetne diplomát kapni egy törvényjavaslat szerint. Az egyetemek határozhatják meg a nyelvtudási követelményeket, és ők felelnek majd a nyelvoktatás megszervezéséért is.
Összetekert diploma egy végzős kezében

Nyelvvizsga nélkül is kiadhatják majd a diplomákat az egyetemek és a főiskolák a végzős hallgatóknak – a többi között ezt tartalmazza a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslat, amely a felsőoktatási törvényt módosítaná.

A módosítás szerint a jövőben

az adott felsőoktatási intézménynek kell majd arról gondoskodnia, hogy a megszerezhető szakképzettséghez szükséges nyelvismeretet megszerezzék a hallgatók.

Az új szabályokat felmenő rendszerben vezetik be.

A követelményeket a doktori képzésnél is fellazítják. A javaslat szerint „a doktori képzés bejutási feltételeként előírt nyelvvizsga helyébe a doktori szabályzat szerinti nyelvismeret kerül”.

„A nyelvvizsga követelménye, egy adott idegen nyelv ismeretének igazolása számos ponton jelenik meg a felsőoktatási jogban. A nyelvvizsga mint adminisztratív követelmény önmagában nem biztosít kellő idegen szaknyelvi ismereteket ahhoz, hogy az adott felsőfokú végzettséget szerzett hallgatók megfeleljenek a munkaerőpiac elvárásainak, ezért célszerű, ha – a munkaerőpiaci folyamatokat elemző és vizsgáló – felsőoktatási intézmények döntési kompetenciájába kerül a végzettséghez igazodó idegen nyelvi ismeretek elsajátításának és mérésének meghatározása” – olvasható a törvényjavaslat indoklásában.

Csák János kulturális és innovációs miniszter még nyáron jelentette be, hogy megszüntetik az egyetemeken, főiskolákon a nyelvvizsga-kötelezettséget, de az intézményeknek gondoskodniuk kell arról, hogy a hallgatóik megszerezzék a szakképzettség gyakorlásához szükséges nyelvtudást.

(Telex, Eduline)

(Kiemelt kép: Pexels)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top