Életmód

Vigyázz: hatalmas átverés az állítólagos csodakenőcs

Egy nemzetközi bűnbanda hamis csodakenőccsel veri át a betegeket Magyarországon is.

Csodakrémmel verik át a betegeket – számolt be a Tények. A csalók azt állítják, hogy a krémet egy 18 éves magyar orvostanhallgató találta fel, és az ízületi betegségeket gyógyítja, méghozzá mellékhatások nélkül. A hirdetésben szerepel az is, hogy a diák az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) legkiválóbb szakembereivel fejlesztette ki a krémet, és még az intézet vezetője, dr. Szemerey Ilona is elismerte a felfedezést. Az intézet azonban mindezt cáfolja, sőt kiderült az is, hogy az említett doktornő nem is létezik.

Az akciósan 10.900 forintért kínált kenőcsöt már sokan megrendelték az interneten, ám csalódtak benne, mivel hatástalannak bizonyult.

kenőcs krém testápolás kézápolás

(A kép illusztráció! Forrás: iStock)

Kiss Emese, az ORFI valódi orvosigazgatója a hírműsor riportjában elmondta: egy gyógyszerkészítmény forgalmazásához nagyon komoly szakhatósági engedélyek kellenek, ám a szóban forgó kenőcs ilyenekkel nem rendelkezik. Így nemcsak, hogy hatástalan, de még veszélyes is lehet.

A termék reklámjában vélemények is olvashatók a kenőcsről, ám ezek is kitaláltak, a kamu hozzászólók fotóit képügynökségektől töltötték le.

Az átverős hirdetés nemcsak magyarul, de románul és lengyelül is fut, mindkét országban egy helyi orvostanhallgató találmányaként bemutatva a terméket. A kenőcsöt különféle neveken, több oldalon is árulják.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója is leszögezte, hogy a krém nincs bejegyezve, és az elmúlt időszakban több hasonló, hamis készítménnyel is találkoztak. Mind közül a kardiológiai és az onkológiai csodaszerek a legveszélyesebbek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top