Életmód

Mutasd, mit firkálsz, megmondjuk, mit jelent

Lehet, hogy épp csalódott vagy, és irigy, csak még nem mertél szembenézni vele? A firkáid elárulják.

Sokan azt hiszik, hogy a jelentéktelen firkák, amiket telefonálás vagy egy unalmas értekezlet közben odakanyarítunk a papírra, csak arra jók, hogy úgy érezzük, gyorsabban telik az idő. Pedig az, amit ilyenkor papírra vetünk, sokat elárul rólunk – ezért is nevezi ezeket az ábrákat a pszichológia projektív rajzoknak.

A rajzolás egyike az önkifejezés legősibb módjainak – a pszichológusok a 20. században figyeltek fel rá, és a gyerekrajzok mellett a felnőttek ábráiból is sok dologra következtetnek. A hozzáértők szerint az a nagyszerű a rajzolásban, hogy a terápiában is nagy hasznát vehetik, így nemcsak a problémák feltárásában, hanem a megoldásukban is segíthet. Egy magyar kutató, Vass Zoltán is mélyrehatóan foglalkozott a témával, amiről könyvet is írt.

Árulkodhatnak a firkáink a hangulatunkról, a személyiségünkről, sőt akár arról is, hogy miként tekintünk a jövőnkre. Keresd ki listánkból, hogy mit firkálsz leggyakrabban, és mondjuk is, hogy mit jelent!

Legtöbbször észre sem vesszük, hogy firkálgatunk, pedig árulkodik a lelkünkről. Akárcsak a gyerekrajzok (Fotó: iStock)

Ház 

Ha gyakran rajzolgatsz házat, az azt mutatja, hogy rendkívül fontos számodra az érzelmi biztonság és a stabilitás. Ha nyitott ablakokkal veted papírra a házat, az jó jel, mert arra enged következtetni, hogy nyitott vagy az új ismeretségekre és lehetőségekre, és optimistán tekintesz a jövőbe. Ha az ablakok zárva vannak (netán nem is rajzolsz ablakokat), az ennek az ellenkezőjét jelenti: mostanában kissé magányosnak érezheted magad, de mutathatja azt is, hogy szívesebben figyelsz befelé, mint a körülötted zajló eseményekre. Ha füstölgő kéményt is rajzolsz a házikó tetejére, az mindenképp pozitív, mert melegszívűségre, családcentrikusságra utal. Ha kertet is kerekítesz a ház köré, olvass tovább!

Fa 

A múlthoz való ragaszkodást szimbolizálja, ha úgy rajzolod a fát, hogy gyökerei is vannak. A törzs a  jelenhez, a lombkorona pedig a jövőhöz való viszonyodról árulkodik. Ha virágokat, gyümölcsöket is rajzolsz a fára, az arra utal, hogy bizakodóan tekintesz az előtted álló időszakra, ha pedig madárfészek vagy hinta is kerül rá, az arra enged következtetni, hogy gondoskodó-anyáskodó típus vagy, tele szeretettel.

Virág

Aki gyakran rajzol virágot, érzékeny és kedves, nem mellesleg pedig segítőkész is. Barátként igazi főnyeremény, mert mindig lehet rá számítani, ha a környezetében valaki bajba jut. 

Szív 

Ez az egyik leggyakrabban papírra vetett alakzat, amit nemcsak azok firkálgatnak, akik fülig szerelmesek, hanem azok is, akik alig várják, hogy megtalálják az igazit. A legfőbb üzenete az, hogy romantikus lelkületű, érzékeny típus vagy, aki nagyra becsüli a kapcsolatait, legyen szó akár családi kötelékről, akár barátságról vagy szerelemről.

Vonalak 

Amikor egy pontból kiindulva húzol több vonalat, az arra utal, hogy majd kicsattansz az ambíciótól és a tettvágytól, vagyis nem csak fantáziálgatsz a céljaid eléréséről, hanem teszel is a megvalósításukért, nem mellesleg pedig van is energiád, amire szükség lesz a sikerhez.

Ha az egyenes vonalak mellett hullámokat, kacskaringós formákat is rajzolsz, az azt jelentheti, hogy rugalmas gondolkodású, könnyen alkalmazkodó típus vagy, aki jól ráérez arra, hogy mikor kell az eszére és mikor a szívére hallgatnia.

A szaggatott vonalak kis belső bizonytalanságról árulkodnak, vagy önbizalomhiányra utalhatnak. A rácsvonalakból és X-ekből álló sorminta visszahúzódásról és a csalódásoktól való félelemről tanúskodhat. 

Geometriai alakzatok 

Ezek a formák többnyire magabiztosságot, belső stabilitást sugároznak; akik gyakran firkálnak ilyeneket, általában rendszeretők, és fontos számukra, hogy átlássák a feladataikat. Ha kockát vagy hasábot rajzolsz leggyakrabban, akkor nagy valószínűséggel reálisan szemléled a világot, célratörő és elszánt vagy, a fantáziádat azonban kissé nehezebben engeded szabadjára, mint a romantikusabb, álmodozóbb típusok. 

Fotó: Pixabay

Spirál és kacskaringós formák

Könnyen lehet, hogy kissé összecsaptak a fejed felett a hullámok, testileg, lelkileg vagy szellemileg kimerültnek érezheted magad. Jelezheti azt is, hogy kis belső bizonytalanság lett úrrá rajtad, úgy érezheted, hogy „belegabalyodtál” egy helyzetbe, amiből nehezen találod meg a kiutat. 

Nap, hold, csillagok 

Ha bolygókat és égitesteket rajzolgatsz, az általában arra utal, hogy optimista, intuitív típus vagy, akinek fontos az önkifejezés és az önmegvalósítás. Minden bolygó pozitív beállítottságra utal, de a Nap különleges kisugárzásra, energikusságra és hatalmas boldogságra enged következtetni.

Emotikon, arc 

Szinte minden esetben a pillanatnyi hangulatodat tükrözi, de ha a lelkiállapotodtól függetlenül előszeretettel firkálgatsz mosolygós vagy nevető arcot, az azt jelenti, hogy mindenben próbálod meglátni a jót és a pozitívumot, ami miatt szerencsére csak ritkán esel kétségbe. Ha szomorú vagy mérges arcokat rajzolsz, az rejtett agresszióra utalhat, vagy olyan szomorúságra, amit sokszor még magadnak sem ismersz be.

Emberalak

A hozzáértők szerint sokszor azt mutatja: vágyakozol arra, hogy megváltozzon a külsőd, mert nem vagy teljesen kibékülve magaddal. Ha ezt nem érzed találónak, akkor nagy valószínűséggel arra utal, hogy mindig ügyelsz a legapróbb részletekre, és nagyon precíz vagy, így szinte semmi nem kerülheti el a figyelmedet.

Szem, száj, orr

A szem azt mutatja, hogy mindig nyitott szemmel jársz, és fontos számodra, hogy semmiről ne maradj le. A száj azt jelzi, hogy lételemed a kommunikáció, még az is megeshet, hogy túlzottan beszédes típus vagy. Ugyanakkor mutathatja azt is, hogy olyan titkot bíztak rád, amit legszívesebben világgá kürtölnél… Hogy sikerül-e magadban tartani, arról nem szól a fáma. Az orr nemcsak arra enged következtetni, hogy könnyen „szimatot fogsz”, ha valami nem stimmel, hanem arra is, hogy olykor hajlamos lehetsz kéretlenül beavatkozni mások dolgaiba.

Hajó, repülő, vonat és társaik 

Amikor közlekedési eszközöket firkálgatsz, akkor lélekben útra kelsz, ami arra enged következtetni, hogy erős vágy él benned arra, hogy kiszakadj a megszokott környezetedből vagy a mostani élethelyzetedből, mert egy kis változatosságra van szükséged. Ha csónakot vagy hajót rajzolsz, az arra is utalhat, hogy szívesen eveznél új vizekre, vagy hogy nagyra értékelnéd, ha az események végre elcsendesednének körülötted. A repülőgép utalhat arra, hogy gyakran álmodozol, ezenkívül azt is jelentheti, hogy a fellegekben jársz. A vonat azt mutathatja, hogy tele vagy energiával és erővel, határozottabban haladsz a céljaid megvalósítása felé, mint valaha.

A saját neved vagy aláírásod 

Ha gyakran firkálgatod ezeket, az azt jelentheti, hogy még keresed magad, vagy biztatásra, megerősítésre vágysz a környezetedben élőktől.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top