Életmód

Ez derült ki az elmúlt 10 évben a szexről és a szerelemről

Kivel boldogabbak a nők? Miért van világszinten kevesebb válás? Kutatások és statisztikák következnek.

Érdekes összefoglalót tett közzé a 2010-es évek végével a Huffington Post. Sorra veszik, mi mindent kutattak a tudósok a szerelemmel és a szexszel, a párkapcsolatokkal összefüggésben, és milyen statisztikák készültek. Lássunk ezek közül párat!

A nők boldogabbak a kevésbé attraktív férfiakkal

A Floridai Egyetem 2017-ben végzett felmérése szerint a legsikeresebb kapcsolatokban a nő mindig egy kicsivel attraktívabb, mint a férfi. Az őszinte válaszokból kiderült, hogy azok a férfiak, akik náluk szebb nőt vettek el, úgy érezték, bizonyítaniuk kell, ezért sokkal többet segítettek a ház körül, figyelmesebben viselkedtek, a nők pedig mindezért hálásak voltak. Azok a nők viszont, akik úgy érzik, párjuk sokkal szebb náluk, folyamatosan magukat ostorozzák, és kompenzálnak, diétáznak, mert félnek, hogy lemaradnak, és esetleg elhagyják őket egy csinosabb, fiatalabb nőért.

Ha az exed mindenáron jóban akar lenni veled, lehet, hogy narcisztikus vagy pszichopata

Az Oakland-i Egyetem kutatói még 2016-ban jutottak arra, hogy a narcisztikus, illetve pszichopátiás személyiségzavarban szenvedők hajlamosak arra, hogy mindenáron kapcsolatban maradjanak volt partnereikkel. Miért? Természetesen saját magukért, hogy azt érezzék, bár a kapcsolat véget ért, még mindig gyakorolhatnak valamilyen szintű kontrollt exük felett, legyen az alkalmi szexuális, anyagi vagy érzelmi.

Egy szexuális recesszió vette kezdetét

Európai és amerikai kutatások is arra jutottak, hogy a fiatalabb generáció egyre kevesebbet szexel. A húszas éveikben járók között két és félszer annyi a szexmentes életet élő, mint az X generáció tagjai között volt ugyanabban az életkorukban.

Az egyre kevesebb intimitás nemcsak az X, hanem az Y generációt is érinti (a mai harmincasokat). A kilencvenes években egy pár évente átlagosan 62-szer szeretkezett, ez a szám a 2010-es évekre 54-re csökkent.

A legtöbben olyasvalakire vágynak, aki nem lehet az övék

A társkereső applikációk elterjedésével egyre többen próbálkoznak be olyanoknál, akikre a való életben azt mondanák, hogy „nem egy kategóriában” vannak velük, értve ezalatt a másik irántuk tanúsított érdeklődését, vonzóságukat. A csalódási faktor ezzel megnő, és már azokkal sem szívesen beszélgetnek ezután, akikkel lehet, hogy megtalálnák a közös hangot.

A legjobb életkor a házasodásra: 25 és 32 éves kor között

Nem jó elsietni, de az sem jó, ha nagyon sokáig húzod. Erre jutott a Utah-i Egyetem kutatása azzal kapcsolatban, mikor érdemes házasságot kötni. Nicholas Wolfinger szociológus azt kutatta, milyen összefüggésekre lehet rájönni a válási statisztikákból. Eszerint 32 éves kor feletti házasodás esetén öt százalékkal megnő a válás esélye, ami a tinédzserkor végén, a húszas évek elején kötöttek esetén mutat hasonló arányt.

A válások száma amúgy az évtizedben elég sokat csökkent, ennek azonban inkább az az oka, hogy világszinten egyre kevesebben kötnek házasságot.

A férfiak bele is halhatnak a válásba

A Nebraska-i Egyetem kutatói jutottak arra, hogy az elvált vagy egyedül élő férfiakat inkább fenyegeti korai elhalálozás, mint kapcsolatban élő társaikat. Emellett könnyebben rácsavarodnak az italra, a kábítószerekre, és nagyobb eséllyel alakul ki náluk depresszió is. Az öngyilkosságra való hajlam is 39 százalékkal magasabb ebben a csoportban.

A szex utáni „ragyogás” 48 órán át tart

Egy jól sikerült szeretkezés után az ember kisimultabb, a kedve is jobb lesz – ez az endorfinnak és más, jótékony hormonok termelődésének köszönhető, amiket orgazmus után szabadít fel a szervezet. Egy 2017-es felmérés azt is kimutatta, hogy a pozitív kisugárzás két napig is eltart, az élmény maga pedig képes hosszú távon együtt tartani a párokat (nem véletlenül olyan fontos egy kapcsolatban az intimitás). A kutatók szerint a negyvennyolc órának evolúciós oka is van, ennyi ideig marad ugyanis életképes a sperma a női ivarszervben.

Jobb szexuális élete van azoknak a pároknak, akik megosztják a teendőket

A házimunkában és a nem kívánt, hivatalos teendőkben való osztozkodás sokkal kiegyensúlyozottabb kapcsolathoz vezet, ami elősegíti a kielégítőbb szexuális életet – írta tanulmányában 2015-ben az Albertai Egyetem.

A dolog elég egyértelmű: ha nem szakad rád minden, hanem azt látod, hogy a párod is mindent megtesz a közös életetekért, akkor elkerülhető a keserűség vagy düh, ami a kapcsolatok fő rákfenéje.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top